Επιδημία εγκεφαλίτιδας στην Μακεδονία από τα κουνούπια – 11 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Έκτακτα μέτρα από το υπουργείο Υγείας

Ο ιός του Δυτικού Νείλου που προκαλεί εγκεφαλίτιδα μεταδίδεται με το τσίμπιμα μολυσμένων κουνουπιών
– Οι ασθενείς είναι από Γιαννιτσά, Κιλκίς, Βέροια και Κατερίνη
– Το υπουργείο συνιστά τη λήψη απαραίτητων ατομικών μέτρων όπως η χρήση εντομοαπωθητικών
– Οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα
Σε συναγερμό είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες της Μακεδονίας, καθώς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκαν 11 περιστατικά εγκεφαλίτιδας που πιθανώς να οφείλονται στον “Ιό του Δυτικού Νείλου” σε άτομα από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τα 11 περιστατικά τα δύο έχουν επιβεβαιωθεί ήδη και τα υπόλοιπα είναι πιθανά.
Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας σε δηλώσεις του στο NewsIt υπάρχουν και δύο θάνατοι ηλικιωμένων γυναικών άνω των 75 ετών, για τις οποίες ωστόσο δεν έχει πιστοποιηθεί ότι ο θάνατός τους προέρχεται από τον συγκεκριμένο ιό, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες από τον εργαστηριακό έλεγχο.

– Ο ιός του Δυτικού Νείλου που προκαλεί εγκεφαλίτιδα μεταδίδεται με το τσίμπιμα μολυσμένων κουνουπιών- Οι ασθενείς είναι από Γιαννιτσά, Κιλκίς, Βέροια και Κατερίνη– Το υπουργείο συνιστά τη λήψη απαραίτητων ατομικών μέτρων όπως η χρήση εντομοαπωθητικών- Οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα.Σε συναγερμό είναι οι υγειονομικές υπηρεσίες της Μακεδονίας, καθώς το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε ότι διαγνώστηκαν 11 περιστατικά εγκεφαλίτιδας που πιθανώς να οφείλονται στον “Ιό του Δυτικού Νείλου” σε άτομα από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Από τα 11 περιστατικά τα δύο έχουν επιβεβαιωθεί ήδη και τα υπόλοιπα είναι πιθανά.
Όπως αποκάλυψε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας σε δηλώσεις του στο NewsIt υπάρχουν και δύο θάνατοι ηλικιωμένων γυναικών άνω των 75 ετών, για τις οποίες ωστόσο δεν έχει πιστοποιηθεί ότι ο θάνατός τους προέρχεται από τον συγκεκριμένο ιό, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες από τον εργαστηριακό έλεγχο.

Τρία περιστατικά χαρακτηρίζονται σοβαρά και μάλιστα τα περισσότερα περιστατικά αφορούν σε ηλικιωμένα άτομα, των οποίων η κατάσταση είναι ήδη βεβαρημένη από άλλα προβλήματα υγείας και λόγω αδυναμίας του οργανισμού. Τα υπόλοιπα περιστατικά βρίσκονται σε καλή κατάσταση και νοσηλεύονται όλοι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Τις επόμενες 48 ώρες θα υπάρξουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα και για τα άλλα 9 περιστατικά, για τα οποία δεν είναι 100% βέβαιο ότι προέρχονται από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Αμέσως μετά τα έντεκα αυτά κρούσματα ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Δημόπουλος συγκάλεψε έκτακτη σύσκεψη με τους εμπειρογνώμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να αποφασιστεί η λήψη απαραίτητων προληπτικών μέτρων.

Όπως δήλωσε στο NewsIt ο κ. Δημόπουλος προς το παρόν δεν υπάρχει ανησυχία, αλλά όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες τέθηκαν σε συναγερμό και μάλιστα ανακλήθηκαν οι άδειες για το Σαββατοκύριακο μιας και εν μέσω καλοκαιριού η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, επιδημίες «πυρετού του Δυτικού Νείλου» σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (<1%) των ασθενών -και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα- εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία.

Συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις – πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του υπουργείου προς τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Τέλος, συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κλπ.

Τι είναι η εγκεφαλίτιδα

Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλείται όταν o ιός εισέρχεται απευθείας στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προσβάλει τον εγκέφαλο ή και τον νωτιαίο μυελό, δημιουργώντας φλεγμονή.

Εξαιρετικά σοβαρή είναι η πρωτογενής εγκεφαλίτιδα, αντίθετα με τη δευτερογενή που μπορεί να ξεπεραστεί ακόμη και χωρίς τη βοήθεια γιατρού. Μακροχρόνια εγκεφαλίτιδα μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως απώλεια μνήμης, δυσκολίες στην ομιλία, παραλυσίες, απώλεια όρασης ή ακοής και μυικά προβλήματα, ενώ, αν δεν αντιμετωπιστεί η πάθηση, είναι δυνατό να προκαλέσει αναπνευστική ανακοπή, κώμα ή ακόμη και θάνατο.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι

– Έντονος πονοκέφαλος

– Ξαφνικός πυρετός

– Υπνηλία

– Σύγχυση, φωτοφοβία και αποπροσανατολισμός

– Ζαλάδες, ναυτία και εμετοί

– Τρεμούλιασμα και σπασμοί κατά περιπτώσεις δυσκαμψία στον αυχένα

– Αλλοίωση του επιπέδου συνείδησης

http://www.newsit.gr/


Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Αύγουστος, 2010, 9:21 μμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Επιδημία εγκεφαλίτιδας στην Μακεδονία από τα κουνούπια – 11 κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Έκτακτα μέτρα από το υπουργείο Υγείας”

  1. Χριστινα

    Παραπληροφορείτε και τρομάζετε τον κόσμο με τέτοιο άσχετο τίτλο. Πρώτα ερευνούμε κ ύστερα μεταφέρουμε την είδηση. Ο τίτλος υποτίθεται πως είναι η περίληψη του θέματος ή μια γεύση. Την επιδημία κ την εγκεφαλίτιδα που τις είδατε? Οι ίδιοι λέτε πως δεν έχει πάθει κανείς εγκεφαλίτιδα κ πως ο ιός δεν μεταδίδεται. Απλά στόχος σας είναι να μπει κάποιος στο άρθρο ωστε να ανεβάσετε την επισκεψιμότητά σας. Σκεφτείτε καλύτερα ποιός δεν θα ξαναεπισκεφθεί την σελίδα σας και ποιό το κοινό που χάνετε.

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr