Έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ

Χωρίς καμία πρόταση αιχμής όσον αφορά ενδεχόμενες δυναμικές κινητοποιήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «κατεβαίνει» σήμερα, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στο έκτακτο συνέδριο των δημάρχων της Ελλάδας το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Κατά τη χθεσινή, έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ -με θέμα τις προτάσεις που θα «κατεβάσει» στο έκτακτο συνέδριο- η πλειονότητα των δημάρχων συνηγόρησε υπέρ της άποψης να μην υπάρξουν παραιτήσεις δημάρχων και να μην κλείσουν δήμοι. Αποδεκτή έγινε πρόταση για ενδεχόμενη κινητοποίηση μπροστά στη Βουλή την ημέρα που θα συζητείται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά την Τ.Α..

Για άλλη μια φορά, υπέρ των παραιτήσεων δημάρχων -με το επιχείρημα ότι οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις ευτελίζουν πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς της- τάχθηκαν οι τρεις δήμαρχοι από στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας που μετέχουν στο Δ.Σ.. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και υπεύθυνο Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κ. Σίμο Δανιηλίδη, τον δήμαρχο Αμπελοκήπων κ. Λάζαρο Κυρίζογλου και τη δήμαρχο Βέροιας κ. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου.

Ενωμένοι εμφανίσθηκαν οι δήμαρχοι στο θέμα της Εποπτείας. Όπως επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνης, με τον πρώτο δήμο που θα μπει σε διαδικασία Εποπτείας, η ΚΕΔΕ θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια με το επιχείρημα ότι το Παρατηρητήριο ΟΤΑ είναι αντισυνταγματικό.

Επίσης, η ΚΕΔΕ σκοπεύει να προσφύγει δικαστικά κατά των επιπλέον 200 αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους δήμους με το νέο έτος χωρίς επιπλέον πόρους, κάνοντας χρήση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναγνωρίσθηκε στον δήμο Ηρακλείου Κρήτης το δικαίωμα να μην αποδεχθεί αρμοδιότητες για τις οποίες δεν είχαν μεταβιβασθεί πόροι.

Η ΚΕΔΕ θα προσφύγει, επίσης, δικαστικά κατά της υπουργική απόφασης που απαγορεύει στους δημάρχους να προχωρούν σε απευθείας ανάθεση για έργα άνω των 50.000 ευρώ, στηριζόμενη σε ανάλογη θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ του δήμου Βριλησσίων. Κατά την προσφυγή του δήμου η υπουργική απόφαση είχε κριθεί αντισυνταγματική, διότι καταργεί την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Διαφοροποιημένη ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και πρώην δήμαρχος Καισαριανής Σπύρος Τζόκας. Ο κ. Τζόκας πρότεινε να κλείσουν για μια ημέρα όλοι οι δήμοι της χώρας και να συγκεντρωθούν οι δήμαρχοι στην πλατεία Συντάγματος. Αυτή η δράση να επαναληφθεί και εάν δεν υπάρξει καμία υποχώρηση από πλευράς της κυβέρνησης να ξεκινήσουν ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και δημοτικών συμβουλίων, με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων. Πολλοί δήμαρχοι ήταν αντίθετοι σε αυτή την πρόταση.

Αλλη πρόταση κατέθεσε ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δ. Μαραβέλιας, με την υποστήριξη του δημοτικού συμβούλου Λυκόβρυσης-Πεύκης Γ. Θεοδωρακόπουλου. Οι δυο αιρετοί επέμειναν στο συνέδριο να ακουστεί η βάση και να τεθούν κι άλλες προτάσεις σε ψηφοφορία. Ούτε αυτή την πρόταση έγινε δεκτή από την πλειονότητα του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Δημοσιεύτηκε απο τον στις 3,Δεκέμβριος, 2012, 10:14 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr