Πληρώστε και… πουλήστε!

To έμφραγμα που είχε προκαλέσει στην αγορά η απαγόρευση της μεταβίβασης ακινήτων με πολεοδομικές παραβάσεις, εάν δεν είχε εξοφληθεί το συνολικό πρόστιμο αυθαιρέτων, αποκαθιστά το υπουργείο περιβάλλοντος. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα της κυβέρνησης δίνει την δυνατότητα διεξαγωγής κάθε συναλλαγής επί των ακίνητων αρκεί να έχει πληρωθεί το 30% του προστίμου.

Πρόκειται για πράξεις δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπως η  μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος, η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας, η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης και η έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013, από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ.

Ταυτόχρονα παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού του προστίμου, ακόμη και αν καταβληθεί το 30% της οφειλής, η οποία κατανέμεται αυτομάτως από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ. Δεν αποσαφηνίζεται εάν η έκπτωση ισχύει και για πρόστιμα που έχουν ήδη πληρωθεί και καλύπτουν το 30% της οφειλής.

Διευκρινίζεται ότι με την παρέλευση της υποχρεωτικής περιόδου καταβολής του προστίμου ενός κτίσματος για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα καθίσταται αυτοδικαίως αυθαίρετο.

Στην περίπτωση αυτή, το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ εκδίδει ειδική έκθεση που περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία περιγραφής της αυθαίρετης κατασκευής με βάση τα οποία η αρμόδια υπηρεσία δόμησης υπολογίζει τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και τα βεβαιώνει στην αρμόδια ΔΟΥ.

Με τις νέες διατάξεις προβλέπεται επίσης ότι για την αποπεράτωση αυθαίρετων κατασκευών, αρκεί να έχει εξοφληθεί το 30% του προστίμου έως τις 31/1/2013. Επιπλέον για τη λήψη άδειας εγκατάστασης, λειτουργίας ή για την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης για την άσκηση μεταποιητικών ή συναφών δραστηριοτήτων, που έχουν υπαχθεί στο νόμο για τα αυθαίρετα, απαιτείται αντί της οικοδομικής άδειας, η βεβαίωση περαίωσης ή η βεβαίωση εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013 από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ.

Τέλος αναφέρεται ότι σε περίπτωση αναστολής της λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος του ΤΕΕ, η βεβαίωση εκδίδεται και υπογράφεται χειρόγραφα από τον αρμόδιο μηχανικό κατά παρέκκλιση χωρίς την αναφορά του μοναδικού αριθμού που εκδίδεται με την ηλεκτρονική υποβολή.

Οι σχετικές βεβαιώσεις που δεν θα εκδοθούν με ηλεκτρονικά μέσα υποχρεωτικά θα καταχωριστούν μελλοντικά στο πληροφοριακό σύστημα ώστε να μην γεννώνται αμφιβολίες για την εγκυρότητα και το περιεχόμενό τους. Τίθεται δε ειδική προθεσμία δύο μηνών για την ηλεκτρονική υποβολή και έκδοση ενώ στην συμβολαιογραφική πράξη γίνεται ειδική μνεία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι με τις υφιστάμενες ρυθμίσεις, παρατείνεται η καταβολή όλων των δόσεων (για αυθαίρετα-ημιυπαίθριους) ως τις 31 Ιανουαρίου 2013.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 7,Δεκέμβριος, 2012, 10:46 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr