Tην Παρασκευή η απόφαση του Αρείου Πάγου για το χαράτσι της ΔΕΗ

Θα αποφασιστεί αν θα «παγώσουν» η όχι την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τον αν θα «παγώσει» τελικά ή όχι η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Μέχρι τότε παραμένει σε ισχύ η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, με την οποία κρίθηκε παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Σήμερα, συζητήθηκε στον Άρειο Πάγο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της παραπάνω απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Η απόφαση αυτή, εκτός του ότι έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του «χαρατσιού» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, έχει προσωρινά εκτελεστό χαρακτήρα και υποχρεώνει τη ΔΕΗ να δέχεται μόνο το αντίτιμο για την κατανάλωση ρεύματος και να μην ενσωματώνει τους λογαριασμούς το τέλος ακινήτων.

Το υπουργείο Οικονομικών με την αίτηση αναστολής ζητούσε να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει κατά της εν λόγω δικαστικής απόφασης.

Στην αίτηση αναστολής το Δημόσιο υποστηρίζει ότι, αν εφαρμοστεί η απόφαση του Πρωτοδικείου θα χάσει πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, θα έχει ελλειμματικό προϋπολογισμό και δεν θα είναι σε θέση εκπληρώσει τους δημοσίου συμφέροντος σκοπούς του ελληνικού κράτους.

Μάλιστα, στην αίτησή του το Δημόσιο σημειώνει ότι είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα που θα αποφέρουν στα κρατικά ταμεία ένα τρισ. ευρώ, ποσό που είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει από το «χαράτσι» στα ακίνητα που εισπράττει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η προσωρινή διαταγή  

Το υπουργείο Οικονομικών είχε ζητήσει και την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου αλλά το αίτημα αυτό απερρίφθη από τον αρεοπαγίτη κ. Γεράσιμο Φουρλάνο με το σκεπτικό ότι το υπουργείο υποστηρίζει αόριστα ότι θα υπάρξει απώλεια εσόδων.

Σύμφωνα με τον αρεοπαγίτη το υπουργείο δεν εξηγεί για ποιο λόγο η ζημιά που υποστηρίζει ότι θα υποστεί είναι μη επανορθώσιμη, ενώ πουθενά δεν αναφέρει εάν είναι δυνατή ή όχι η είσπραξη του ενός τρις ευρώ μέσω άλλης διαδικασίας και όχι αποκλειστικά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να μπορεί να εκτιμηθεί η βλάβη που επικαλείται το Δημόσιο.

Οι αντιδράσεις των εισαγγελέων

Εκτός από τα ένδικά μέσα που άσκησε το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ο κ. Στουρνάρας με γραπτό αίτημά του ζήτησε παράλληλα από τη ΔΕΗ να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών, παραβλέποντας για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» την απόφαση της Δικαιοσύνης.

Η κίνησή του αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος. Οι εισαγγελείς χαρακτηρίζουν «απαράδεκτο το γεγονός, μέλος της κυβέρνησης να εμφανίζεται ότι ενεργεί παρά το Σύνταγμα και να εντέλλεται ή να παροτρύνει τη διοίκηση ή τρίτους φορείς να μη συμμορφωθούν με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις, παρά το νόμο και το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, πράγμα που δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε συντεταγμένη, ευνομούμενη Πολιτεία».

Παράλληλα, προειδοποιούν με κυρώσεις, υπογραμμίζοντας ότι «είναι αυτονόητη και αναμενόμενη η αναζήτηση ποινικών ευθυνών εκείνων, που ενδεχομένως το πράττουν, εφόσον συντρέχουν προς τούτο οι προϋποθέσεις του νόμου».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 18,Δεκέμβριος, 2012, 4:37 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr