Καστοριά- Στο Νεστόριο η ετήσια θεματική συνάντηση της ΕΔΙΑ για τον ελληνικό Εμφύλιο, με θέμα: «Το αντάρτικο νοσοκομείο του Γράμμου»

Μνήμες μιας ταραγμένης περιόδου της νεωτερης ιστορίας της Ελλάδας, αυτής του Εμφυλίου Πολέμου, θα «ξυπνήσουν» το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στο Νεστόριο Καστοριάς, που θα φιλοξενήσει την ετήσια θεματική συνάντηση της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας, που φέτος θα ασχοληθεί με το αντάρτικο νοσοκομείο του Γράμμου.

Η εκδήλωση, που φέρει τον τίτλο «Γράμμος, αντάρτικο νοσοκομείο, Νώντας Σακελλαρίου Αρχίατρος του ΔΣΕ», την πρώτη ημέρα, Σάββατο 21 Αυγούστου, θα διεξαχθεί στην αίθουσα της βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Νεστορίου, ενώ για την επομένη, Κυριακή 22 Αυγούστου, έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο χώρο του αντάρτικου νοσοκομείου.

Έως και 1.2000 τραυματίες έφτασε να περιθάλπει, στην αιχμή της λειτουργίας του, το αντάρτικο νοσοκομείο του Γράμμου, που το 1948 μετατράπηκε σε μια μεγάλη νοσοκομειακή μονάδα. Με απόφαση που ελήφθη από το Γενικό Αρχηγείο και με εισήγηση του αρχίατρου Σακελλαρίου τέθηκαν σε εφαρμογή τα σχέδια για ένα μεγάλο νοσοκομείο, που θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις των σκληρών μαχών που αναμένονταν για το 1948.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο εργολάβος Μιχάλης Σουμελίδης, που ανέλαβε το όλο εγχείρημα, ολοκλήρωσε το έργο και το Μάη του ’48, το νέο νοσοκομείο, στον ίδιο σχεδόν χώρο με το παλιό, ήταν έτοιμο. Έγινε μια νοσοκομειούπολη, πρωτοφανής για αντάρτικο. Με κτιστές εγκαταστάσεις από πέτρα και ξύλο, με 1.500 κρεβάτια, χειρουργεία, κλίβανους αποστείρωσης, ηλεκτρικό ρεύμα, πολλούς βοηθητικούς χώρους, υπαίθριο θέατρο με ξύλινες κερκίδες, γιατρούς και προσωπικό, με μονάδα παραγωγής φυσιολογικού ορού και εργαστήριο αποστείρωσης γάζας. Υπήρχαν ακόμη και ειδικοί θάλαμοι νοσηλείας για βαριά τραυματισμένους, τυφικούς και κωφάλαλους.

Μόνο κατά τις επιχειρήσεις του ’48, που ήταν ιδιαίτερα φονικές, στα βιβλία του νοσοκομείου του Γράμμου καταχωρήθηκαν πάνω από 5.000 εισαγωγές.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Αύγουστος, 2010, 6:23 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr