Κρυφά χαράτσια στα τιμολόγια του ρεύματος

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταναλωτές με εξοχικά και δεύτερες κατοικίες, με κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες.

«Κρυφές» αυξήσεις στους λογαριασμούς των καταναλωτών, που φθάνουν έως και το 23% (για τις καταναλώσεις έως τις 800 κιλοβατώρες), περιλαμβάνουν τα νέα τσουχτερά τιμολόγια της ΔΕΗ, όπως προκύπτει από τα «ψιλά γράμματα» των νέων τιμοκαταλόγων που αναρτήθηκαν τελικά χθες στην ιστοσελίδα της επιχείρησης.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι καταναλωτές με εξοχικά και δεύτερες κατοικίες και κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες, που θα υποστούν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες ανατιμήσεις, ενώ διψήφιες επιβαρύνσεις επιφυλάσσονται και για χιλιάδες νοικοκυριά που βρίσκονται κοντά στον μέσο όρο κατανάλωσης. Για παράδειγμα, για κατανάλωση 1.600 KWh η αύξηση του λογαριασμού θα είναι 15%!
Συγκεκριμένα, τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ καθιερώνουν τρεις αντί για τις τέσσερις που υπήρχαν μέχρι σήμερα, κατηγορίες κατανάλωσης και οι οποίες είναι οι εξής: 0-800 KWh, 801-2.000 KWh και 2.000 KWh και πάνω.
Πρόκειται για μερικά από τα «ψιλά γράμματα» των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ, τα οποία δεν περιλαμβάνονταν στις ανακοινώσεις που έκανε την Κυριακή το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω παραδείγματα για δύο διαφορετικές καταναλώσεις:
– Κάποιος που έχει κατανάλωση 800 KWh ανά 4μηνο. Χωρίς τον συνυπολογισμό των αναλογούντων φόρων, ο πελάτης της ΔΕΗ θα κληθεί φέτος να καταβάλει επί του συνολικού λογαριασμού 100,11 ευρώ έναντι 81,44 ευρώ πέρυσι. Δηλαδή 18,67 ευρώ επιπλέον (αύξηση 23%). Κυρίως πλήττονται εξοχικά και β’ κατοικίες, αφού με τη διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου (ως προς το εισοδηματικό κριτήριο), τα περισσότερα νοικοκυριά με καταναλώσεις ως 800 KWh θα υπαχθούν σε αυτό.
– Καταναλωτής που καίει 1.600 KWh ανά 4μηνο θα πληρώσει 213,56 ευρώ έναντι 186,04 ευρώ πέρυσι, περισσότερα δηλαδή κατά 27,52 ευρώ (αύξηση 15%).
ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τους τιμοκαταλόγους που δημοσίευσε χθες η ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της, αν απομονώσουμε τις νέες χρεώσεις μόνο για το ρεύμα και τις συγκρίνουμε με τις περυσινές (όπου δεν υπήρχε δαπάνη για ρύπους), οι αυξήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.
Συγκεκριμένα, προκύπτουν αυξήσεις 38,5% για την κατηγορία 0-800 KWh, 20,5% για την κατηγορία 801-2000 KWh και 11,98% για την κατηγορία από 2.000 KWh και πάνω.
Στον τελικό λογαριασμό βέβαια οι αυξήσεις αυτές περιορίζονται λόγω της απόφασης που πήρε η ΡΑΕ τον Δεκέμβριο να μειώσει τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις (εν προκειμένω τα τέλη χρήσης συστήματος και τα τέλη δικτύου).
Χάρη στις αυξήσεις αυτές, αλλά και στις δύο επόμενες που θα ακολουθήσουν (Μάιο και Ιούλιο) στα τιμολόγια χαμηλής τάσης, η ΔΕΗ θα βάλει στο ταμείο της ποσό 2,89 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασ. Παπαγεωργίου.
Οσο για τις δύο επόμενες δόσεις των αυξήσεων, υπολογίζονται και οι δύο μαζί σε 8%, ώστε το συνολικό μεσοσταθμικό ποσοστό να ανέλθει για όλο το 2013 γύρω στο 16%.

TΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ. Στα «ψιλά γράμματα» των ανακοινώσεων και το γεγονός ότι τη διεύρυνση του Κοινωνικού Τιμολογίου θα κληθούν να την επιδοτήσουν όλοι οι υπόλοιποι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών τους. Ως γνωστόν, η ΔΕΗ επιδοτείται για το ΚΟΤ μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (εμφανίζεται ως ΥΚΩ), χρέωση που καταβάλλουν όλοι οι πελάτες της. Οσο περισσότερα άτομα από ευπαθείς ομάδες εντάσσονται στο ΚΟΤ, δηλαδή, τόσο πιο πολύ αυξάνεται και η χρέωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Με βάση τις ανακοινώσεις για την πρώτη δόση των αυξήσεων στα τιμολόγια, η εν λόγω χρέωση παρέμεινε αμετάβλητη. Θεωρείται ωστόσο πάρα πολύ πιθανό ότι η συγκεκριμένη χρέωση θα αυξηθεί σημαντικά, είτε μαζί με κάποια από τις επόμενες δόσεις είτε προς το τέλος του έτους, όταν και θα υπάρχει σαφής εικόνα για το σύνολο των καταναλωτών που εντάχθηκαν στο Κοινωνικό Τιμολόγιο. Τότε θα είναι γνωστό και το ακριβές ποσό με το οποίο πρέπει να επιδοτηθεί η επιχείρηση.TA NEA
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 15,Ιανουάριος, 2013, 10:24 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr