“Βουλή Travel”: 5,5 εκατομμύρια ευρώ σε 4 χρόνια για τα ταξίδια των βουλευτών στο εξωτερικό!

– Σε πολλά από τα ταξίδια συνοδεύονται απο τις συζύγους τους
– Εκτός απο τα έξοδα των ταξιδιών, οι βουλευτές παίρνουν και ημερήσια, εκτός έδρας αποζημίωση
– 272 αποστολές στο εξωτερικό μέσα σε ένα χρόνο

Με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της Βουλής (άρα και ο έλληνας φορολογούμενος) απο τα εκατοντάδες κοινοβουλευτικά ταξίδια που γίνονται κάθε χρόνο, με αφορμή επιλεγμένες συναντήσεις ή συνεδριάσεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Εθνους της Κυριακής, σε αρκετές απο αυτές τις αποστολές οι βουλευτές συνοδεύονται απο τις συζύγους τους και το πρόγραμμα των ταξιδιών περιλαμβάνει βόλτες στην πόλη, περιήγηση στα αξιοθέατα, ακόμα και ψώνια. Οπως σημειώνεται, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι βουλευτές τηρούσαν τους «τύπους» πληρώνοντας οι ίδιοι το εισιτήριο των συντρόφων τους, ωστόσο, στη συνέχεια τα ζεύγη απολάμβαναν τα προνόμια της «φιλοξενίας» με χρήματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα ταξίδια αυτά ο κάθε βουλευτής παίρνει ημερήσια, εκτός έδρας αποζημίωση, η οποία κατά μέσο όρο φτάνει τα 120 ευρώ. Τις περισσότερες φορές στις κοινοβουλευτικές αποστολές – ιδιαίτερα στις πολυπληθείς από πλευράς βουλευτών – συμμετέχουν και υπάλληλοι της Βουλής, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις διμερείς επαφές και λύνουν διάφορα διαδικαστικά θέματα που μπορεί να προκύψουν. Και για εκείνους όλα τα έξοδα καλύπτονται από τη Βουλή, ενώ επίσης δικαιούνται ημερήσια αποζημίωση ανάλογα με τη θέση και τον βαθμό του υπαλλήλου. Για παράδειγμα, η ημερήσια αποζημίωση για τον διπλωματικό σύμβουλο της Βουλής φτάνει τα 110 ευρώ, για προϊστάμενους και διευθυντές τμημάτων τα 95 ευρώ, ενώ για απλούς διερμηνείς και υπαλλήλους άλλων ειδικοτήτων τα 75 ευρώ.

Η μεγαλύτερη αποζημίωση αντιστοιχεί στον πρόεδρο της Βουλής, που φτάνει τα 170 ευρώ την ημέρα. Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο το 2012 ξοδεύτηκαν από τη Βουλή πάνω από 163.000 ευρώ μόνο για την ημερήσια αποζημίωση των μελών των κοινοβουλευτικών αποστολών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βουλής, μέσα στο 2012 πραγματοποιήθηκαν 272 κοινοβουλευτικές αποστολές. Από αυτές, οι 168 ήταν για τη συμμετοχή των Ελλήνων βουλευτών σε συνεδριάσεις κοινοβουλευτικών οργανισμών, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο, το COSAC όπου συναντώνται οι πρόεδροι των επιτροπών για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, αλλά και συναντήσεις στο πλαίσιο της λειτουργίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Οι 87 κοινοβουλευτικές αποστολές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΝΑΤΟ, με κύριο προορισμό τις ΗΠΑ, όπως επίσης και για τις ανάγκες του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αλλά και για τη Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU). Οι υπόλοιπες 17 κοινοβουλευτικές αποστολές εντός του 2012 πραγματοποιήθηκαν για τον απόδημο Ελληνισμό και, συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, αλλά και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις κοινοβουλευτικές αποστολές μπορεί να συμμετέχουν από ένας μέχρι και 14 βουλευτές, ενώ συνήθως ο μέσος όρος συμμετοχής βουλευτών σε αποστολές στο εξωτερικό είναι 4-5 βουλευτές. Πάντως, μετά τις εκλογές του καλοκαιριού και την αύξηση των κοινοβουλευτικών κομμάτων από 5 έως 7, οι αποστολές των βουλευτών στο εξωτερικό είναι πολυπληθέστερες σε σχέση με την προηγούμενη Βουλή, αφού θα πρέπει να καλύπτεται η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση όλων των κομμάτων.

Οπως αναφέρεται επίσης, για τους περισσότερους απο τους βουλευτές τα συγκεκριμένα ταξίδια αποτελούν ευχάριστα διαλείμματα στην καθημερινότητά τους, ενώ συχνό είναι και το φαινόμενο – όπως λένε οι ίδιοι οι βουλευτές – πολλές φορές τα μέλη των αποστολών να επιλέγονται με τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν τα… χνώτα τους και να είναι πιο ευχάριστο το ταξίδι.newsit.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 20,Ιανουάριος, 2013, 3:20 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr