Μέχρι 160 ευρώ το μήνα χάνουν τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Τι αλλάζει σε μισθούς και συντάξεις –

Αντιμέτωποι με νέες εισοδηματικές  απώλειες θα βρεθούν μόλις πάρουν το μισθό τους μισθωτοί με παιδιά που  έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα καθώς θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο  εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου.
Για παράδειγμα, με τις νέες ρυθμίσεις  η οποίες περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σε μισθωτό  υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα (14 μισθοί) με μηνιαίο εισόδημα 1.785,71 θα παρακρατείται πλέον μηνιαίως το ποσό των 303,07 τον μήνα, από 293,93 σήμερα. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί κατά 9,15 ευρώ τον μήνα.
Στην παρακράτηση υπολογίζεται και η εισφορά αλληλεγγύης, ανάλογα  με το ύψος του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου.
Αντίστοιχα για μισθωτό του  δημόσιου τομέα (χωρίς παιδιά) με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα παρακρατείται μηνιαίως το ποσό των 353,58 ευρώ από 342,91 ευρώ σήμερα (επιβάρυνση 19,67 ευρώ μηνιαίως). Ακριβώς η ίδια παρακράτηση θα γίνει και στους συνταξιούχους.
Βαρύτερο είναι όμως το πλήγμα για  τρίτεκνους και πολύτεκνους. Οικογενειάρχης που ζει μια πενταμελή οικογένεια με εισόδημα 30.000 ευρώ το χρόνο, θα χάσει επιπλέον 90 ευρώ το μήνα, λόγω αύξησης στην παρακράτηση φόρων. Μαζί και με την παρακράτηση για την Εισφορά Αλληλεγγύης που καθιερώνεται από τον Ιανουάριο φέτος, θα χάσει 132 ευρώ το μήνα.
Προβλήματα στην εκκαθάριση της  μισθοδοσίας πάντως ενδέχεται να παρατηρηθεί ειδικά σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κυρίως, όπου συχνά οι υπάλληλοι δεν δηλώνουν τα παιδιά τους επειδή τα επιδόματα  τέκνων δεν προσαυξάνουν τους μισθούς τους. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται τελικά να μην τους γίνεται η σωστή παρακράτηση και έτσι θα προκύψουν εκπλήξεις κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, την άνοιξη του 2014.
Οι κρατήσεις φόρου θα είναι  αυξημένες:
–          για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά και εισόδημα από 23.000 ευρώ και πάνω
–          για όσους έχουν 1 παιδί και  εισόδημα από 12.000 ευρώ και πάνω,
–          για όσους έχουν 2 ή περισσότερα  παιδιά και εισόδημα από 10.000 ευρώ και πάνω.
Με τη διπλή  παρακράτηση (και του φόρου εισοδήματος και της Ειδική Εισφοράς που γίνεται «προκαταβολικά», έρχονται τα πάνω-κάτω στους μισθούς. Για παράδειγμα, στον ιδιωτικό τομέα (για 14 «μισθούς» το χρόνο μαζί με τα «δώρα»):
Φορολογούμενος χωρίς παιδιά:
– με  εισόδημα 8.000 ευρώ θα έχει μείωση  μηνιαίων κρατήσεων κατά 21 ευρώ
– με  εισόδημα 15.000 ευρώ θα δει μείωση  κρατήσεων κατά 1,5 ευρώ
– με  εισόδημα 40.000 ευρώ θα δει αύξηση  μηνιαίων κρατήσεων κατά 147 ευρώ
Φορολογούμενος με 1 παιδί και:
– με  εισόδημα 10.000 ευρώ θα έχει μείωση  μηνιαίων κρατήσεων κατά 14 ευρώ
– με  εισόδημα 26.000 ευρώ αύξηση κρατήσεων  κατά 72 ευρώ
Φορολογούμενος με 2 παιδιά και :
– με  εισόδημα 12.000 ευρώ θα έχει αύξηση  κρατήσεων 27 ευρώ το μήνα
– με εισόδημα 30.000 ευρώ θα δει  αύξηση κρατήσεων 132 ευρώ το  μήνα
Φορολογούμενος με 3 παιδιά:
– με εισόδημα 20.000 ευρώ θα έχει  αύξηση κρατήσεων 55 ευρώ το  μήνα
– με εισόδημα 35.000 ευρώ θα χάσει  λόγω αύξηση κρατήσεων 164 ευρώ το μήνα
Σύμφωνα με την  εγκύκλιο, οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας  θα προσδιορίσουν, το μηνιαίο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου αφαιρώντας από το ακαθάριστο ποσό του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε καταβαλλόμενης παροχής μόνο τα ποσά των νόμιμων κρατήσεων για υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές, που για την καταβολή τους βαρύνεται ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος.
Διευκρινίζεται  ότι ο φόρος εισοδήματος δεν  εμπίπτει στην έννοια των κρατήσεων  που βαρύνουν το δικαιούχο και  συνεπώς δεν εκπίπτει από το ακαθάριστο ποσό του μηνιαίου ή του ετήσιου εισοδήματος του μισθωτού ή του συνταξιούχου.
Στην έννοια του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος  περιλαμβάνεται η σύνταξη, ο μισθός και οποιεσδήποτε άλλες αμοιβές  της ίδιας περιόδου (υπερωρίες, επίδομα  παραγωγής, πριμ παρουσίας, προσαύξηση για απασχόληση νυκτερινή – Κυριακών – αργιών κτλ.), που εκκαθαρίζονται μαζί, στην ίδια μισθοδοτική κατάσταση με το μισθό κάθε μήνα.
Στη συνέχεια οι εκκαθαριστές μισθοδοσίας κάθε μήνα θα διενεργούν αναγωγή του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος με βάση τις πραγματικές καταβαλλόμενες αποδοχές προκειμένου να προσδιορισθεί το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα κάθε δικαιούχου.
Ο υπολογισμός  του συνολικού ετήσιου καθαρού  εισοδήματος θα γίνεται με πολλαπλασιασμό του καθαρού μηνιαίου ποσού του μισθού ή της σύνταξης ή της οποιασδήποτε άλλης παροχής που εμπίπτει στην έννοια του μισθού, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, επί 12 μηνιαίους μισθούς, συν καταβαλλόμενο σε εκείνους που το δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 26,Ιανουάριος, 2013, 10:31 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr