Νέο μαχαίρι στις επικουρικές

Νέο ψαλίδι στις επικουρικές συντάξεις από το 2015 υποκρύπτει ρύθμιση του υπουργείου Εργασίας, που έγινε βάσει μνημονιακής πρόβλεψης. Το νέο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα χορηγεί – από το 2015 – συντάξεις «ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητές του», ενώ το ύψος των συντάξεων θα προσαρμόζεται στα οικονομικά δεδομένα των Ταμείων, «ώστε να μη δημιουργούνται νέα ελλείμματα».

Ουσιαστικά το συνολικό ποσό των επικουρικών συντάξεων που θα καταβάλλεται κάθε χρόνο δεν θα υπερβαίνει το ποσό των εισφορών που θα έχει λάβει το ΕΤΕΑ κατά τον προηγούμενο χρόνο. Με το νέο σύστημα οι ασφαλισμένοι δεν θα γνωρίζουν επακριβώς το ύψος της επικουρικής σύνταξης που θα λαμβάνουν, καθώς δεν θα εξαρτάται μόνο από τις εισφορές που έχουν καταβάλει ή τα χρόνια ασφάλισής τους αλλά και από τον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων τον ίδιο χρόνο.
Οσο περισσότερες θα είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης τόσο χαμηλότερες θα κινδυνεύουν να είναι οι παροχές, καθώς οι συνταξιούχοι θα πρέπει να μοιραστούν το περιεχόμενο ενός κοινού «κουμπαρά». Η επιδείνωση μάλιστα της σχέσης συνταξιούχων – ενεργών ασφαλισμένων εκτιμάται ότι θα οδηγεί μαθηματικά και στη μείωση συντάξεων. Το ισχύον ποσό σύνταξης που καταβάλλεται θα παίζει ρόλο μόνο σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της αναλογίας με την οποία θα υπολογιστεί η νέα παροχή πάνω στο ποσό που τελικά θα διανεμηθεί.

Νέες περικοπές – ΤΑ ΝΕΑ by

Από την υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του μαθηματικού τύπου με τον οποίο θα υπολογίζεται το νέο σύστημα επικουρικών συντάξεων του ΕΤΕΑ προκύπτει ότι το νέο σύστημα θα λειτουργεί σαν αναδιανεμητική πυραμίδα. Αναδιανεμητική αλλά όχι ανταποδοτική, αφού μικρότερα ετήσια ποσά εισφορών θα πρέπει να διανεμηθούν σε περισσότερους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα την πλήρη εξάρτηση των ποσών από τον εκάστοτε αριθμό συνταξιούχων.
Βάσει των νομοθετικών ρυθμίσεων που είναι σε ισχύ, για τους προ της 1/1/2001 ασφαλισμένους η σύνταξη από το επικουρικό Ταμείο θα υπολογίζεται με αναλογικό τρόπο για το χρονικό διάστημα ασφάλισης έως 1/1/2015.
Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι από τις μειώσεις που ήδη έγιναν στις επικουρικές συντάξεις το ψαλίδισμα κυμαίνεται από 7,5% έως 46% και με μεγάλα «θύματα» τους χαμηλοσυνταξιούχους, δεδομένου ότι η μέση επικουρική σύνταξη κινείται στα 210-250 ευρώ. Μάλιστα οι επικουρικές συντάξεις θα έχουν και νέες περικοπές, αφού συνυπολογίζεται στη μείωση που αρχίζει φέτος (από 1/1/2013) και η σχετική παρακράτηση θα αρχίσει από αύριο στους συνταξιούχους του ΙΚΑ.
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ. Στο μεταξύ, εκτιμήσεις για ψαλίδισμα των συνταξιοδοτικών παροχών διατυπώνονται για την οικονομική και λογιστική ενοποίηση των τομέων ασφάλισης στα υπάρχοντα ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ). Η προσπάθεια ξεκινά σήμερα, με τη συγκρότηση και συνεδρίαση στο υπουργείο Εργασίας «ειδικής επιστημονικής επιτροπής» η οποία θα προετοιμάσει τις προτάσεις των αλλαγών, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος με τους κοινωνικούς φορείς με στόχο το τελικό νομοσχέδιο να έχει διαμορφωθεί και ψηφιστεί έως το τέλος του έτους. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας προβλέπει ενιαίες εισφορές, ενιαίες παροχές, ενιαίους κανόνες ασφάλισης, πλήρη εσωτερική ενοποίηση των υπαρχόντων ασφαλιστικών ταμείων καθώς και κεντρική αναζήτηση και είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των Ταμείων.
Στη συνάντηση συμμετέχουν ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτης Κοκκόρης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Μέργος, ο καθηγητής και πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στο υπουργείο Οικονομικών Πάνος Τσακλόγλου, οι διοικητές των έξι ταμείων κύριας ασφάλισης κ.ά.
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 29,Ιανουάριος, 2013, 6:16 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr