ΤΕΙ – Ένα τμήμα από τρία που είχαμε στην Καστοριά. Σας δίνουμε κρίσιμες λεπτομέρειες στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ μας ρεπορτάζ

Ένα υπερτμήμα με οικονομική κατεύθυνση (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Συστημάτων και Οργανισμών) είναι αυτό που δημιουργείται στην Καστοριά μετά την ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας του σχεδίου »ΑΘΗΝΑ».

Σε αυτό το υπερτμήμα εντάσσεται το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου και το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων που ήδη λειτουργούν στο νομό και προστίθενται το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων από την Κοζάνη και το Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου από την Φλώρινα.

Παρελθόν αποτελεί το Τμήμα Πληροφορικής που «μετακομίζει» πλέον στα Γρεβενά.

Αυτό σημαίνει ότι από την Καστοριά φεύγουν 180 εισακτέοι και έρχονται περίπου 160-170 (100 εισακτέοι από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και 60-70 εισακτέοι από Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου).

Με μια πρώτη ανάγνωση θα μπορούσε κανείς να πει ότι η περιοχή μας μετά τον «Καλλικράτη» στην παιδεία κρατά την ίδια δύναμη με πριν, αφού στην ουσία χάνει 10-20 φοιτητές. Με μια δεύτερη ανάγνωση όμως καταλαβαίνει κανείς ότι το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων που αποτελούσε για το Παράρτημα Καστοριάς το ισχυρότερο χαρτί στην προσέλκυση νέων φοιτητών αποδυναμώνεται και ουσιαστικά εξαφανίζεται. Κι αυτό γιατί πλέον εντάσσεται στο 5ο επιστημονικό πεδίο και όχι στο 1ο επιστημονικό πεδίο που παραδοσιακά αποτελούσε τη δεξαμενή αυξημένου αριθμού φοιτητών. Χάνει δηλαδή τα χαρακτηριστικά εκείνα που του έδιναν ισχυρό προβάδισμα.

Μην πανηγυρίζει κανείς τα πράματα είναι σοβαρά για τον νομό Καστοριάς…..

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 31,Ιανουάριος, 2013, 5:15 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

10 Σχόλια για “ΤΕΙ – Ένα τμήμα από τρία που είχαμε στην Καστοριά. Σας δίνουμε κρίσιμες λεπτομέρειες στο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ μας ρεπορτάζ”

 1. Giorgos

  Κάθε φορά που σχολιάζω, το μετανιώνω,γιατι βαριέμαι το trolling.
  Αγαπητε Κώστα Σ., προτίμησες αντί να ασχοληθείς εσύ με την ουσία του θέματος να σχολιάσεις και να συκοφαντήσεις εμένα προσωπικά. Δεν πήρα καμία θέση υπερ της βουλευτού, αλλά με έβαψες μπλε. Σχολίασα τις ανακοινώσεις του Δημάρχου,αλλα τον υπερασπίστηκες. Δεν αποτέλεσε για σένα ουσία η ανυπαρξία και άλλων υποδομών πλην των κτιριακών; Ανέφερα όλους τους προβληματισμούς μου,παρόλα αυτά αποφάνθηκες οτι μίλησα αόριστα. Σ’ευχαριστώ για τις νουθεσίες περί σχολής,τμήματος και κατέυθυνσης, αλλα δεν τις χρειάζομαι 10 χρόνια ως ενεργό μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας. Καλώς τις ανέφερες όμως για όποιον δε γνωρίζει τη διάκριση. Δε βρίσκω πουθενά επίσης στο λόγο μου πανηγυρισμούς.
  Και ναι, έκανα συστάσεις στον φοιτητή, με κάθε δικαίωμα που μου δίνει ο ρόλος μου και τα εκατοντάδες γραπτά που έχω διορθώσει. Αν για σένα δεν αποτελεί δείγμα παρακμής της παιδείας ένα παντελώς ασύντακτο και ανορθόγραφο κείμενο ( αν το ΄μεταφράσεις’ στα ελληνικά) ,τότε έχουμε απλά διάσταση απόψεων. Τα greeklish ήταν το λιγότερο για μένα.
  Έκανες τουλάχιστον 7 συκοφαντικά λάθη και κάμποσες παραπληροφορήσεις στο κείμενο σου. Άλλο ηλεκτρολόγος και άλλο μηχανολόγος για να συνενωθούν όπως λές. Αμφότερα τα τμήματα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα και τουλάχιστον 11 διδάσκοντες το καθένα.
  Το θέμα είναι άλλο και δε θα συνεχίσω το μεταξύ μας διάλογο, ό,τι και αν μου απαντήσεις. Δεν έχει καμία θέση μια στείρα αντιπαράθεση εδω.

 2. dimitris

  Η καστορια χανεται σβηνει σιγα σιγα. ολοι λενε για να μας μεταφερεουνε γρεβενα το τμημα πληροφορικης σκευτειτε λιγο σοβαρα . Η καστορια βασιζεται στους φοιτητες και εκτος αυτο ποσα ατομα θα σταματησουν την σχολη αναρωτηθηκατε ?? μαλλον οχι ποσα παιδια δεν εχουνε οικονομικες δυνατοτητες το σκεφτηκατε μαλλο οχι … ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΙΣΑΚΤΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΧΟΛΗ… ΠΑΙΔΙΑ Η ΠΟΛΗ ΣΤΗΡΙΖΕΤΕ ΣΕ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΙ ΑΣ ΚΟΙΝΗΘΟΙΥΜΕ ΠΑΝΕΛΑΔΙΚΑ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ .. ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΝΙΚΑΕΙ….

 3. Κωστας Σ.

  Αφήστε τον Δήμαρχο αυτός δεν φταίει. Αυτό του είπαν στη ΝΔ στην Αθήνα αυτό μετέφερε. Η ευθύνη είναι στην βουλευτή. Αυτή είναι στην Αθήνα βλέπει συχνά τον Υπουργό Παιδείας και η κυβέρνηση έχει ανάγκη την ψήφο της για να περνάει τα μέτρα που εξαθλιώνουν τον κοσμάκη.
  Αγαπητέ Giorgos των σχολίων
  Ξέρεις τι σημαίνει σχολή, τμήμα και τι κατεύθυνση.
  Να σου τα πω εγώ για να μη πανηγυρίζεις και εσκεμμένα παραπλανείς τους αναγνώστες σαν τη βουλευτή σου που αντί να ωρύεται πανηγυρίζει .
  Σχολή: καθορίζει την γενική κατεύθυνση στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων.
  Τμήμα: εξειδικεύει τα επαγγελματικά δικαιώματα και καθορίζει το τι διαφορετικό ή επιπλέον θα κάνουν οι απόφοιτοι σε σχέση με άλλους που τελείωσαν σε κάποιο άλλο ΤΕΙ μια ίδια σε τίτλο σχολή και αυτό τους δίνει το πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας.
  Κατεύθυνση: Ένα απόλυτα ΤΙΠΟΤΑ για τους αποφοίτους. Κοινώς σεμινάρια χωρίς αμοιβή. Ποιος γονιός θα στείλει το παιδί του να σπουδάσει στην Καστοριά και να ξοδέψει γι’ αυτό 40.000 ευρώ.
  Αγαπητοί μου συμπολίτες ΚΑΝΕΝΑΣ.
  Κοινώς είχαμε τρεις ειδικότητες πτυχιούχων και με την πρόταση της κυβέρνησης σήμερα μόνο μία αχταρμά ή αλλιώς «είσαι ότι δηλώσεις».
  Και προς απόδειξη όσων γράφω δείτε στον πίνακα που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα σε παρακάτω θέμα αν στην Κοζάνη ενσωματώθηκαν τα υφιστάμενα σήμερα τμήματα σε ένα πχ Ηλεκτρομηχανολογίας με κατευθύνσεις ή αν έμειναν ως είχαν. Έμειναν λοιπόν ως είχαν. Γιατί άραγε ?
  Γιατί έχουν ποιο έξυπνους πολιτικούς. Αυτοί διαμαρτύρονται ενώ η δικιά μας βουλευτής πανηγυρίζει.
  Και ο συμπολίτης μου ο Giorgos αφήνει την ουσία και μιλά αόριστα για την ποιότητα ενός τμήματος χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα των σπουδαστών κάνοντας παράλληλα συστάσεις στον φοιτητή που αγωνιά για το μέλλον για τα greeklish.

 4. Giorgos

  Ορθά οσα αναφέρει ο χρήστης Kastoria. Εσφαλμένα κατα τη γνώμη μου αθροίστηκαν στο άρθρο οι εισαχθέντες απο τα 4 τμήματα ‘σπασμένα’. Σε ένα τμήμα εκτιμώ οτι οι εισαγόμενοι θα είναι της τάξης των 400 ατόμων και ένας αντίστοιχος αριθμός ( ίσως και μικρότερος ,γιατί το τμήμα έχει πολλά εργαστήρια) για το νέο τμήμα Γρεβενών. Μη τρωγόμαστε όμως μεταξύ μας είτε τοπικά , είτε εθνικά. Και η Καστοριά, αλλα και τα Γρεβενά χάνουν απο το νεο σχέδιο, σε ότι αφορά τον αριθμό. Στην ουσία όμως και πέρα απο τις οικονομικές απολαβές απο τη βιομηχανία των φοιτητών, χάνουμε; Η ποιότητα σπουδών δεν είναι μονο η υλικοτεχνική υποδομή μιας σχολής.
  18 χρόνια μετα την ίδρυση του πρωτου τμήματος στην Καστοριά, που είναι οι φοιτητικές εστίες για τους αδύναμους οικονομικά; Γιατι 14 χρόνια μετά το τμήμα Δημοσίων σχέσεων έχει μόνο 3 μόνιμους διδάσκοντες; Τους αρνήθηκε την πρόσληψη διδακτικού προσωπικου το Υπουργειο στις χρυσές εποχές που έρρεαν αφειδώς τα χρήματα ή μήπως είναι δική τους ολιγωρία; Ποιες οι τυχόν ευθύνες της Διοικησης του ΤΕΙ για την υποστελέχωση που ήταν και βασικός λόγος για τις συγχωνεύσεις;

 5. levante

  Ο Μανώλης με τα λόγια, χτίζει ανώγια και κατώγια.
  Άντε να ‘ρθει το καλοκαιράκι Μανώλη, να πάρεις και την αντιαποτέτοια σου να πάτε για καμιά πολιτιστική στη Σαντορίνη να ξεκουραστείτε, γιατί σας πείραξαν τα αυγά φέτος.

 6. Kastoria

  Οι εισακτέοι πέρσι ήταν περίπου 650. Στα τμήματα Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης που είναι 9 σε όλη την Ελλάδα θα εισαχθούν συνολικά 2000 εισακτέοι. Τώρα στο ΕΝΑ τμήμα που θα γίνει (επιστημών οικονομίας και διοίκησης στην Καστοριά μετά την συγχώνευση των δύο υφιστάμενων τμημάτων της Καστοριάς και του ενός τμήματος στην Κοζάνη) οι εισακτέοι που αντιστοιχούν είναι περίπου 220. Αν αναλογιστεί κανείς ότι από αυτούς θα έρθουν περίπου 150 με 170 τότε η ζημιά είναι μεγάλη. Προσέξτε από 650 πάνε 170. Δεν ισχύει το 180 φεύγουν 170 έρχονται. Στο τμήμα πληροφορικής που κατάφερε ο Χατζησυμεωνίδης να το στείλει στην πατρίδα του (Μπράβο βόδια Καστοριανοί που τους ψηφίσατε) οι εισακτέοι θα είναι περίπου 550 . Ξανά συγχαρητήρια στον Δήμαρχο . Οι Γρεβενιώτες σε ευγνωμονούν.

 7. Ένας Καστοριανός

  Πρόκειται για μεγάλη υποβάθμιση του Τ.Ε.Ι. Καστοριάς. Στην ακριτική μας περιοχή ό,τι με κόπο δημιουργήθηκε και προσπάθειες χρόνων συρρικνώνεται τώρα. Κρίμα επίσης που με την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας τώρα καταργείται και η Αρχιτεκτονική σχολή που είχε ιδρυθεί το 2010. Πάει κι αυτό το όνειρο. Οι αρμόδιοι δεν τα αντιλαμβάνονται αυτά;

 8. Giorgos

  Ο Δήμαρχος βιάστηκε πολύ να μεταφέρει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες…τις 4 κατευθύνσεις του νέου τμήματος, τις άκουσε για 4 τμήματα. Παρόλα αυτά το νέο σχέδιο είτε αρέσει είτε όχι, δείχνει λογικό για την παιδεία ( αν πραγματικά μας ενδιαφέρει αυτο και όχι το πως θα νοικιάσουμε τα σπίτια και θα γεμίσουμε τις καφετέριες). Υποστελεχωμένα τμήματα με 5, 6 και 7 μόνιμους, πλέον θα έχουν 13 και 22 αντίστοιχα. Ενδιαφέρει καποιον το ότι η πόλη δεν έχει φοιτητική εστία; Ενδιαφέρει κάποιον που τόσα χρόνια λειτουργούσε με συντριπτική πλειοψηφία εκτάκτων και κάθε χρόνο είχαν αλλαγές σε διδάσκοντες; Σαφές πρόβλημα αποτελεί η μετακίνηση των φοιτητών στα Γρεβένα και σ αυτό οφείλει να καλύψει τα έξοδά τους η κυβέρνηση, αλλα και να ενισχύσει τους καστοριανούς σπουδαστές που άλλου επέλεξαν και αλλού θα βρεθούν.
  Προς το σχολιαστή stelios…χωρίς διάθεση να μειώσω εσένα προσωπικά, αλλα αν αποτελείς μέλος της φοιτητικής κοινότητας της πόλης, φρόντισε να διορθώσεις το γραπτό σου λόγο. Αν διαβάσει τα λεγόμενα σου ένας σοβαρός του υπουργείου, ίσως να αναθεωρήσει εκ νέου το σχέδιο Αθηνά, με οριστικό λουκέτο σε τμήματα.

 9. stelios

  pragmatika tha hthela na akousw twra tis dhlwseis tous dhmarxou sas kai na dw ti tha pei..Opos epishs tha hthela na dw tis adidraseis twn katoikwn tis polhs dioth mporei na feygei ena tmhma na erxonte alla alla kala ola ayta p lete gia skeythte apo ayta pou erxonte posa paidia tha erthoun kai posa tha stamatisoun??? Skeytite ola ta endexomena opos kai apo to plhroforikhs polla paidia den tha pane sta grebena etsi uparxei kai h periptwsh polla paidia apo tis polhs pou ta tmhmata tha erthoun kastoria na mhn erthoun opote zhmeiwmenei vgenoun oloi mazoi kai oi katikoi ths kastorias.

 10. kastoriani

  ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΝΑ ΜΗ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΓΩ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ… Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΧΑΜΜΕΝΗ…

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr