Σβήνουν από τον ακαδημαϊκό χάρτη 94 τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ

«Σβήνουν» από τον χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης 94 τμήματα -εκ των οποίων 74 αφορούν σε ΤΕΙ και 20 σε πανεπιστήμια- και χάνονται περί τις 2.000 θέσεις εισακτέων. Αποτέλεσμα είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν φέτος μια θέση στα ΑΕΙ να γίνει ακόμη σκληρότερος, εκτινάσσοντας τις βάσεις εισαγωγής.

Παράλληλα, οι καταργήσεις τμημάτων θα υποχρεώσουν 15-20 χιλιάδες από τους σημερινούς φοιτητές, αλλά και διδάσκοντες να μετακινηθούν σε άλλες πόλεις επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ανατρέποντας τις τοπικές οικονομίες που στηρίζονται στον φοιτητικό κόσμο. Τα πανεπιστήμια από 24 που είναι σήμερα, μειώνονται σε 21, με πέντε πανεπιστήμια της Αττικής να γίνονται «ομόσπονδα» (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο, Γεωπονικό), ενώ τα ΤΕΙ από 16 μειώνονται σε 12. Πλέον, ένδεκα πόλεις δεν θα έχουν κανένα τμήμα, με αποτέλεσμα να αναμένονται αντιδράσεις από τους τοπικούς φορείς.

Διαβούλευση
Χθες ο υπουργός Παιδείας, Κων. Αρβανιτόπουλος παρουσίασε το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση για διάστημα 45 ημερών, ώστε οι αλλαγές να ενταχθούν στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή των υποψηφίων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Ήδη, πάντως, αποστάσεις λαμβάνουν οι κυβερνητικοί εταίροι, με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ να επιφυλάσσονται να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει τον σχεδιασμό τονίζοντας πως η αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης έχει γίνει από… εκκαθαριστές της πολιτικής των Μνημονίων. Πρυτάνεις και πρόεδροι ΤΕΙ θα διατυπώσουν τη θέση τους σε έκτακτες συνεδριάσεις συνόδων τις επόμενες ημέρες. Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου «Αθηνά» προβλέπουν τα εξής:

Τα ΤΕΙ από 16 μειώνονται σε 12 και τα πανεπιστήμια από 24 σε 21. Από τα 480 τμήματα που υπήρχαν πέρυσι στο μηχανογραφικό δελτίο απομένουν 386. Κατά 74 μειώνονται τα τμήματα στα ΤΕΙ και κατά 20 τα τμήματα στα πανεπιστήμια.

Στα ΤΕΙ, το μεγαλύτερο «ψαλίδι» μπαίνει στα τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής (από 22 απομένουν 9), Φυτικής Παραγωγής (από 13 γίνονται 6), Λογιστικής (τα 15 μειώνονται σε 10) και Τεχνολόγων Τοπογράφων (τα 13 μειώνονται σε 5).

Στα πανεπιστήμια, οι περικοπές αφορούν κυρίως τα τμήματα Φιλοσοφικής (από 36 γίνονται 26), Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης (μειώνονται σε 35 από 40), Θετικών και Πολιτικών Επιστημών (από 32 μειώνονται σε 30 και στις δύο περιπτώσεις).

Πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ΑΕΙ είναι: Άγιος Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Αργοστόλι, Βέροια, Έδεσσα, Ιεράπετρα, Λευκάδα, Λιβαδειά, Μουδανιά, Νάουσα.

Στην Αττική θα λειτουργήσει ένα ομοσπονδιακό πανεπιστήμιο, με την ονομασία «Αδαμάντιος Κοραής», το οποίο θα έχει κεντρική διοίκηση και θα συντονίζει 5 πανεπιστήμια (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιά, Χαροκόπειο και Γεωπονικό). Το ΕΜΠ και το Πανεπιστήμιο της Αθήνας θα παραμείνουν ως έχουν.

Αντίστοιχα, θα δημιουργηθεί ένα «ομόσπονδο Αττικό ΤΕΙ» με τα τμήματα των ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Καταργούνται τα πανεπιστήμια που είχαν μόνο διοικούσες επιτροπές. Πρόκειται για τα πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Δυτικής Ελλάδας. Οι καταργήσεις, ωστόσο, δεν συνεπάγονται απαραιτήτως και αλλαγή έδρας τμημάτων. Ενδεικτικά, στην Κοζάνη παραμένουν τα πανεπιστημιακά τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, αν και εντάσσονται στην πολυτεχνική του ΑΠΘ. Επίσης, διατηρούνται στην Κοζάνη έξι τμήματα του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις στα ΤΕΙ, η εικόνα είναι ως εξής: Το ΤΕΙ Σερρών απορροφάται από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προκύπτει το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας. Τα ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και Μεσολογγίου συγχωνεύονται διοικητικά με το ΤΕΙ Πατρών, με κεντρική έδρα στην Πάτρα και ονομασία ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων. Τα ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας συγχωνεύονται, με κεντρική έδρα στη Λαμία, και με ονομασία ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων φέτος, από το υπουργείο Παιδείας εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι κατά 4%. Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, η μείωση των εισακτέων θα είναι δραστική -κατά 30%- στα ΤΕΙ, ενώ αντίθετα οι θέσεις θα αυξηθούν κατά 15% στα πανεπιστήμια. Ειδικά σε ό,τι αφορά στη γενική σειρά, όπου κατευθύνεται ο μεγαλύτερος όγκος των υποψηφίων ημερησίων Ενιαίων Λυκείων (κατηγορία 90%), φέτος θα διατεθούν περί τις 49.600 θέσεις. Πέρυσι, είχαν εισαχθεί στη γενική σειρά 51.485 υποψήφιοι, με αποτέλεσμα να χάνονται 1.835 θέσεις.

Σημειώνεται, πάντως, ότι φέτος οι υποψήφιοι δεν θα έχουν να περάσουν τον «πήχυ» της βαθμολογικής βάσης του 10, αφού η επαναφορά του μέτρου δεν προκρίθηκε και πρόκειται να επανεξεταστεί του χρόνου.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 1,Φεβρουάριος, 2013, 4:23 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr