Ερωτήσεις και απαντήσεις για το σχέδιο «Αθηνά» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Βασικές αλλαγές στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φέρνει το σχέδιο «Αθηνά» για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας που έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για 45 ημέρες προκειμένου τα ιδρύματα να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους.

Ακολουθούν πέντε βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τις κυριότερες αλλαγές, όπως παρουσιάζονται στα Νέα.

Πόσοι φοιτητές θα αναγκαστούν να αλλάξουν πόλη μέσα στην οικονομική κρίση και τι θα γίνει για να μην επιβαρυνθούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί;
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 30.000 φοιτητές θα πρέπει να μετακινηθούν (15.000 υπολογίζουν πηγές του υπουργείου Παιδείας). Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο επιδότησης των εξόδων (τα κριτήρια δεν είναι ακόμα γνωστά, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα συνδέονται με το οικογενειακό εισόδημα και την απόσταση της μετακόμισης). Οι μετακινήσεις πάντως, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι οι λιγότερες δυνατές και οι περισσότερες θα γίνουν εντός των ιδίων περιφερειών.

Στα τμήματα που απορροφώνται από άλλα, τι θα γίνει με τους καθηγητές, τους φοιτητές και τους διοικητικούς;

Το τμήμα που απορροφά είναι ο καθολικός διάδοχος του τμήματος. Αυτό σημαίνει ότι σε αυτό εντάσσονται οι διδάσκοντες, οι φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του τμήματος που συγχωνεύεται. Ο υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε ότι οι αλλαγές δεν θα οδηγήσουν σε απολύσεις ούτε πανεπιστημιακών ούτε διοικητικών υπαλλήλων.

Τι είναι το ομόσπονδο μοντέλο, βάσει του οποίου θα λειτουργήσει το νέο Πανεπιστήμιο Αδαμάντιος Κοραής και το Αττικό ΤΕΙ;

Το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει τη δημιουργία «κόμβων αριστείας», κινητικότητα του προσωπικού, μεγαλύτερες δυνατότητες σε φοιτητές, δυνατότητες οικονομίας κλίμακος και σύνδεση με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας μας. Δημιουργείται ένας πανεπιστημιακός ομόσπονδος κόμβος, το Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο Αδαμάντιος Κοραής και ένας τεχνολογικός ομόσπονδος κόμβος, το Αττικό ΤΕΙ. Τα ιδρύματα που εντάσσονται στο μοντέλο (Πάντειο, Οικονομικό, Πειραιώς, Χαροκόπειο, Γεωπονικό και ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, ΑΣΠΑΙΤΕ)
διατηρούν την ακαδημαϊκή τους αυτοτέλεια, τα προγράμματα σπουδών, τα πτυχία και την εξέλιξη του προσωπικού τους. Δημιουργείται μια υπερδομή από τα υφιστάμενα Συμβούλια σε ένα ομόσπονδο Κεντρικό Συμβούλιο.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής;

Με τη λήξη της διαβούλευσης (σε 45 μέρες) ανακοινώνεται το Μηχανογραφικό Δελτίο των Πανελληνίων Εξετάσεων αυτής της χρονιάς, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα τμήματα του νέου ακαδημαϊκού χάρτη. Με την αρχή της νέας ακαδημαϊκής περιόδου τα νέα τμήματα που προκύπτουν από το σχέδιο «Αθηνά» θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους φοιτητές τους.

Τι θα γίνει με τους εισακτέους του χρόνου; Μειώνονται ή αυξάνονται και πού;

Η εκτίμησή είναι ότι θα έχουμε αύξηση 15% εισακτέων στα πανεπιστήμια και μείωση 30% στα ΤΕΙ.
Η συνολική εκτίμηση είναι ότι η μείωση δεν θα υπερβεί το 4%. Συνολικά το 2012 οι εισακτέοι (στη
γενική σειρά κατάταξης μόνο) ήταν 51.485 και το 2013 προβλέπεται να είναι 49.600.

*Περισσότερα στην έντυπη έκδοση των Νέων

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 2,Φεβρουάριος, 2013, 11:39 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

2 Σχόλια για “Ερωτήσεις και απαντήσεις για το σχέδιο «Αθηνά» στα ΑΕΙ και ΤΕΙ”

 1. kiki

  Επειδη δεν εχω κταλαβει.. εμεις που μπηκαμε το 2008 σε περιπτωση που το τμημα μας απορροφησει καποιο αλλο οι αλλαγες που θα γινουν θα επηρεασουν και εμας ως προς το προγραμμα σπουδων?

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr