ΟΜΙΛΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ & ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Τώρα θα κάνει το επόμενο βήμα. Θα ανοιχτεί ακόμα περισσότερο στην κοινωνία. Θα αρχίσει να οικοδομεί ένα μεγάλο πλειοψηφικό συνασπισμό δυνάμεων που απορρίπτει τα αδιέξοδα του Μνημονίου και στηρίζει την εναλλακτική προοπτική. Θα το κάνει, ασφαλώς, όπως οφείλει, ανεξάρτητα από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά και με καταλύτη τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη προτείνει πολλούς υποψηφίους που θα στηρίξει η ίδια, τους περισσότερους υποψήφιους περιφερειάρχες και σημαντικό αριθμό υποψηφίων δημάρχων στις πόλεις.

Το ΠΑΣΟΚ, αλλά και άλλα κόμματα, δυσκολεύονται να υποδείξουν υποψηφίους ακόμα.

Εμείς έχουμε περισσότερους από έναν άξιους ανθρώπους να διαλέξουμε ανάμεσά τους. Και η επιλογή τις περισσότερες φορές δεν είναι εύκολη. Το ΠΑΣΟΚ πολύ συχνά ψάχνει υποψηφίους και δεν βρίσκει…

Κριτήρια επιλογής μας είναι τέσσερα. Και τα διευκρινίζω από τώρα:

* Πρώτον, η θέληση της τοπικής κοινωνίας. Εν όψει του πρόσφατου 8ου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στάλθηκε – κι αυτό δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στην Ελλάδα – σε 800 χιλιάδες μέλη μας επιστολή που ζητούσε από καθένα να υποδείξει υποψηφίους αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Υπήρξαν εκατοντάδες χιλιάδες απαντήσεις. Αυτές λήφθηκαν προσεκτικά υπ’ όψιν σε πολλές περιπτώσεις. Ιδιαίτερα για υποψηφίους δημάρχους…

* Δεύτερον, το αίτημα της κοινωνίας για ανανέωση προσώπων, για ανάδειξη νέων και άφθαρτων. Αυτό δεν είναι απλό επικοινωνιακό στοιχείο πολιτικής. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι από επικοινωνιακή άποψη καλό κάθε κόμμα να προβάλλει και κάποια καινούργια πρόσωπα. Αυτή η «επικοινωνιακή προσέγγιση» άλλες φορές λειτουργεί κι άλλες όχι, όπως έχει δείξει το παρελθόν. Αλλά σήμερα δεν πρόκειται για απλό επικοινωνιακό τέχνασμα. Πρόκειται για πολιτικό αίτημα όλης της κοινωνίας. Και ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Το να προωθήσουμε νέα και άφθαρτα πρόσωπα όπου μπορούμε, είναι πολιτικό πρόταγμα που μας το ζητάει η κοινωνία, δεν είναι τέχνασμα που μας το εισηγούνται οι επικοινωνιολόγοι.

Κι αυτά τα νέα και άφθαρτα πρόσωπα πρέπει να είναι και άξια. Κι αυτές τις προϋποθέσεις τις καλύπτει πλήρως, παραδείγματος χάριν, η υποψηφιότητα του Βασίλη Κικίλια για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Περιφέρεια Αττικής.

Ένας νέος άνθρωπος που υπήρξε αθλητής και είναι γιατρός έχει ήδη αποδείξει ότι ξέρει να αγωνίζεται και στο παρκέ και στο στίβο της γνώσης. Ξέρει να αγωνίζεται και συλλογικά ως μέλος μιας ομάδας και ατομικά με το ίδιο πείσμα. Έχει σημαντική αυτοδιοικητική πείρα. Και μπορεί να έχει μεγάλη απήχηση στους νέους ανθρώπους. Που ήταν πάντα και είναι ιδιαίτερα σήμερα η μεγάλη προτεραιότητά μου. Και η προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας.

Να ξέρετε, φίλες και φίλοι,

Η δική μας γενιά έχει μεγάλες αμαρτίες. Τις αμαρτίες της δικής μας γενιάς πληρώνει σήμερα ο τόπος. Για τα παιδιά μας δουλεύουμε. Απέναντί τους προσπαθούμε να εξιλεωθούμε πριν παραδώσουμε τη σκυτάλη. Στα νέα παιδιά οφείλουμε να κάνουμε το μεγάλο άνοιγμα. Και ο καλύτερος τρόπος να το κάνουμε είναι προωθώντας στελέχη, όπως ο Κικίλιας. Που μπορούν όχι μόνο να τραβήξουν νέους ανθρώπους, αλλά και να τους εμπνεύσουν με την παρουσία και το παράδειγμά τους. Να εμπνεύσουν Εμπιστοσύνη, Ήθος και Ελπίδα…

* Το τρίτο κριτήριο είναι η ενότητα του κόμματος. Έχει ήδη αποκατασταθεί πλήρως μετά το Συνέδριο. Αλλά οι αυτοδιοικητικές εκλογές μας έδωσαν και την ευκαιρία να την θωρακίσουμε έμπρακτα μια και καλή. Διότι οι επιλογές μας, όπως είδατε, έκαναν πράξη του «σφουγγάρι» που υποσχέθηκα το βράδυ της 29η Νοεμβρίου. Σε πολλές περιπτώσεις, ίσως και στις περισσότερες, επέλεξα άξιους υποψηφίους που δεν στήριξαν Σαμαρά πριν τις εσωκομματικές εκλογές.

Υποσχέθηκα «σφουγγάρι» στο παρελθόν και το τηρώ. Υποσχέθηκα το κόμμα των αξιών και των αξίων και το τηρώ.

* Το τέταρτο κριτήριο είναι η συνολική προοπτική που δίνουμε στη χώρα. Ασφαλώς δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε δημοψήφισμα για το Μνημόνιο. Ούτε χρειάζεται άλλωστε. Το πραγματικό «δημοψήφισμα» για το Μνημόνιο γίνεται κάθε 15 ή 30 του μηνός όταν οι εργαζόμενοι εισπράττουν μειωμένες αποδοχές. Κι ας μη φταίνε εκείνοι για την κρίση. Κάθε μέρα που βγαίνουν οι άνθρωποι να ψωνίσουν και δεν τους φτάνουν τα χρήματά τους. Κάθε μήνα που αυξάνει η ανεργία, κάθε τέλος του μήνα, όταν δεν φτάνουν τα χρήματα, τόσο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όσο και για τους επιχειρηματίες, κυρίως τους μικρομεσαίους.

Άλλωστε, για πρώτη φορά οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται με τον «Καλλικράτη» που δεν αποτελεί λειτουργικό σχήμα και γι’ αυτό το καταψηφίσαμε. Το είπαμε στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα: Τον «Καλλικράτη» όταν θα έλθουμε στην κυβέρνηση θα τον αλλάξουμε. Θα τον κάνουμε αληθινά λειτουργικό.

Ο «Καλλικράτη», φτιάχνει μεγάλους θεσμούς με μικρές εξουσίες, ή δίνει αρμοδιότητες αλλά δεν δίνει εξουσίες, ή δίνει κάποιες εξουσίες αλλά δεν δίνει αντίστοιχους πόρους. Κι ούτε μπορεί να δώσει πια πόρους, γιατί το Μνημόνιο δεν αφήνει μεταφορά πόρων. Μόνο περικοπές απαιτεί. Περικοπές που πολλές φορές είναι απαραίτητες. Αλλά πολλές φορές οδηγούν σε ασφυξία.

Όλα αυτά δεν τα αγνοούν οι ψηφοφόροι. Τα ξέρουν, τους απασχολούν και ασφαλώς θα τα λάβουν υπ’ όψιν τους.

Όσο περισσότερο τους πείσουμε για τη στάση μας στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τον τόπο, τόσο περισσότερο θα καταλάβουν ότι η Νέα Δημοκρατία είναι διέξοδος και για τα τοπικά προβλήματα που τους πνίγουν.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα χάνει τον κόσμο, γιατί υποσχόταν ότι «λεφτά υπάρχουν» να μοιράσει. Τον ξεγέλασε κι ήλθε για να πάρει όχι για να δώσει.

Η Νέα Δημοκρατία, αντίθετα, δεν λέει ψέματα. Δεν μοιράζει εύκολες υποσχέσεις.

Λέει αλήθειες. Συχνά δύσκολες αλήθειες. Και τις υπηρετεί με συνέπεια. Παρά τον πόλεμο που της γίνεται τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από πάσης φύσεως «εξαπτέρυγα», που στηρίζουν με κάθε τρόπο το ΠΑΣΟΚ, αλλά καταλαβαίνουν όλο και περισσότερο, ότι η πολεμική τους δεν μας αγγίζει.

Ο αγώνας μας να πείσουμε την Ελληνική Κοινωνία για την διαφορετική προοπτική διεξόδου που προσφέρουμε, συνδέεται άμεσα με τις αγωνίες του Ελληνικού λαού στις πόλεις και στην ύπαιθρο, στην Αθήνα και στην Περιφέρεια, για τα καθημερινά του προβλήματα.

Δεν υπάρχουν πια μικρά και καθημερινά, άσχετα με την Πολιτική.

Όλα τα διατρέχει η κρίση. Όλα, επομένως, συνδέονται με την Πολιτική, δηλαδή με το «φαύλο κύκλο» της ύφεσης της ανεργία και της φτώχειας, στον οποίο βουλιάζει η χώρα.

* Πέρα από το Μνημόνιο και τα αυτοδιοικητικά, ο τρίτος μεγάλος άξονας, η τρίτη προτεραιότητα αυτής της περιόδου, είναι να δώσουμε τη συγκεκριμένη προοπτική ανάπτυξης σε κάθε Περιφέρεια. Να δώσουμε, με παραδείγματα που θα πούμε και με δεσμεύσεις που θα αναλάβουμε, τις αναπτυξιακές προοπτικές και προτεραιότητες κάθε περιοχής. Να κάνουμε τον Ελληνικό λαό να πιστέψει στα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαθέτει αυτός ο ευλογημένος τόπος. Και που αντί να δημιουργούν ανάπτυξη και ευημερία, έχουν σήμερα μετατραπεί σε μαύρη τρύπα που παράγει ελλείμματα, χρέη και απελπισία.

Αυτή η μάχη της Ανάπτυξης πρέπει πρώτα να κερδηθεί στα μυαλά των ανθρώπων και στις ψυχές τους. Πρέπει να πιστέψουν οι συμπολίτες μας ότι για κάθε Περιφέρεια υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και προκοπής για όλους. Κι έτσι συνδέεται, με φυσιολογικό τρόπο, η κεντρική θέση μιας για εναλλακτικό δρόμο διεξόδου από την κρίση με τη μάχη για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

* Πέρα από το Μνημόνιο, τα αυτοδιοικητικά και τις Αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε Περιφέρειας, η τέταρτη προτεραιότητα – και ισάξια σε σημασία με όλες τις άλλες – είναι η Νεολαία. Που πλήττεται περισσότερο από την Κρίση. Και που έχει αποστρέψει το πρόσωπό της από την Πολιτική σήμερα.

Θα βρούμε τρόπους να αγγίξουμε τις αγωνίες της. Όχι με κούφιες υποσχέσεις. Όχι με κάλπικα συνθήματα.

Οι νέοι μας ευτυχώς ξύπνησαν και δε «τσιμπάνε» πια…

Περιμένουν πραγματικές πρωτοβουλίες που τους αγγίζουν και τους πείθουν.

Αυτές τις μέρες βλέπετε πως καταρρέει η καταδημαγώγηση που έγινε στο παρελθόν σε βάρος των νέων. Όταν η Νέα Δημοκρατία επανέφερε τη βάση του 10 για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια, το έκανε για να αναβαθμίσει τη δημόσια Εκπαίδευση. Τότε πολλοί απ’ όσους κραύγαζαν «υπέρ της δημόσιας Εκπαίδευσης» ζήταγαν να καταργηθεί η βάση του 10! Και να μπαίνουν φοιτητές στα Πανεπιστήμια ανεξαρτήτως βαθμού. Ουσιαστικά καταργούσαν τις εξετάσεις. Και υπονόμευαν τη δημόσια εκπαίδευση.

Σήμερα, που καταργήθηκε η βάση του 10, είδαμε την κατάντια. Μπήκαν φοιτητές σε ΤΕΙ δίνοντας λευκή κόλλα. Αυτό φέρνει νέους ανθρώπους στην Ανώτατη Εκπαίδευση; Ή μήπως διώχνει κι αυτούς που είναι μέσα; Αναβαθμίζει την ποιότητα της Εκπαίδευσης. Ή την απαξιώνει τελείως; Ή μήπως διώχνει φοιτητές σε ιδιωτικά κολλέγια και Σχολές του Εξωτερικού;

Είναι σημείο των καιρών, ότι ακόμα και όσοι κατακεραύνωναν την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας στο παρελθόν, σήμερα διαμαρτύρονται που μπαίνουν φοιτητές στα ΤΕΙ με λευκή κόλλα. Τώρα το κατάλαβαν…

Είναι σημαντικό να πάρουμε μεγάλη πρωτοβουλία για την Εκπαίδευση. Και όχι μόνο στην Εκπαίδευση. Μπορούμε να κερδίσουμε πολλές μάχες. Αν δεν κερδίσουμε τη μάχη για την εμπιστοσύνη της Νεολαίας δεν κάνουμε τίποτε. Το ΠΑΣΟΚ έχει χάσει οριστικά τη Νεολαία. Εμείς είμαστε κοντά της. Είμαστε το κόμμα και η Παράταξη που μπορεί να την ξαναφέρει στην Πολιτική. Σε μια Πολιτική όμως, που εμπνέει, όχι που καταδημαγωγεί…

Φίλες και φίλοι,

Η ανοδική μας πορεία έχει ήδη αρχίσει. Και στους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί.

Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι ακριβώς αντίστροφα: Η μεγάλη πτώση του έχει αρχίσει και στους επόμενους μήνες θα επιταχυνθεί…

Το πόσο θα επιταχυνθεί η δική μας ανοδική πορεία, εξαρτάται αποφασιστικά από την επιτελική δουλειά αυτού του οργάνου, της Εκτελεστικής Γραμματείας. Του καθενός από μας κι όλων μαζί συλλογικά.

Ήδη ζήτησα από τους Αντιπροέδρους να πάρουν μείζονες πρωτοβουλίες στήριξης αυτού του μεγάλου ανοίγματος στο λαό και την Κοινωνία.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προγραμματίζει μεγάλη εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα – και στις 12 μεγάλες περιφέρειες συν την Περιφέρεια της Αττικής – και είμαι βέβαιος ότι η παρουσία του και ο λόγος του θα δώσουν μεγάλη ώθηση στη δυναμική της παράταξης.

Το ίδιο θα κάνει και ο Σταύρος Δήμας, το κύρος και ο λόγος του οποίου έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα και εμβέλεια, ιδιαίτερα στα θέματα Οικονομίας και Περιβάλλοντος. Και πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.

Το ίδιο θα κάνουμε όλοι μας.

Εξυπακούεται ότι οι αποφάσεις που παίρνει η Παράταξη θα έχουν τη στήριξη όλων. Ο καθένας από μας οφείλει να κάνει αυτό που ζητάει και ο τελευταίος οπαδός: να στοιχηθεί πίσω από τις αποφάσεις της Παράταξης! Όταν έχεις μπροστά σου ένα ΠΑΣΟΚ και μια Κυβέρνηση που διαλύει τον κοινωνικό ιστό, προκαλώντας κατάθλιψη σε ολόκληρη τη χώρα, θεωρώ αδιανόητο να επιτρέψουμε την εσωστρέφεια, κατευθυνόμενη ή όχι.

Είπα από την πρώτη στιγμή ότι στη νέα Νέα Δημοκρατία θα υπάρξει δημοκρατία όσο ποτέ, αλλά εσωστρέφεια ΠΟΤΕ!

Αυτή την εντολή έχω. Αυτή την πολιτική εφαρμόζω. Τελεία και παύλα.

Κάποιοι θεωρούν ότι είναι πιο «φυσιολογικό» να σπαράσσεται μια παράταξη για το παραμικρό, παρά να εμφανίζεται πειθαρχημένη στη δράση της.

Αυτά να τα ξεχάσουν. Τέλειωσαν οριστικά.

Δεν ζητώ μόνο τη στήριξη των επιλογών της Παράταξης.

Ζητώ και την ενεργό συμμετοχή όλων των στελεχών στον κοινό μας αγώνα.

Όλα τα οργανωτικά μας ζητήματα τα βλέπουμε και τα λύνουμε και στη «βράση» και στη δράση: Στη «βράση» της πολιτικής αντιπαράθεσης και στη δράση της πολιτικής παρέμβασης.

Ο γενικός σχεδιασμός που γίνεται πριν από τη «μάχη» είναι πάντα γενικός και ευέλικτος. Και συμπληρώνεται στις λεπτομέρειές του κατά τη διάρκεια της «μάχης». Αυτή είναι και η θεμελιώδης αρχή κάθε επιτελικού σχεδιασμού.

Να είναι αρκετά γενικός, ώστε να δίνει κατευθύνσεις για όλες τις πλευρές της δράσης. Κι αρκετά ευέλικτος για να προσαρμόζεται στην πορεία ανάλογα.

Η μάχη αρχίζει. Και ο στόχος της είναι πολύ απλός:

Να κινητοποιήσουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας, ώστε να φέρουμε το μήνυμα της Ελπίδας σε όλη την Ελλάδα. Και να συσπειρώσουμε γύρω μας τις μέγιστες δυνάμεις της κοινωνίας. Που θα αποτελέσουν το πρόπλασμα ενός μεγάλου, πλειοψηφικού κοινωνικού συνασπισμού. Που δεν θα δώσει μόνο Ελπίδα και Προοπτική στη χώρα. Θα είναι Ελπίδα και Προοπτική για τη χώρα.

Μέχρι τώρα μιλάγαμε για Ελπίδα και δίναμε Ελπίδα.

Τώρα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα:

Να αρχίσουμε καθαρά να γινόμαστε, εμείς οι ίδιοι, η Ελπίδα.

Ο καθένας μας και η καθεμιά μας.

Και να μην την προδώσουμε ποτέ αυτή την Ελπίδα…

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 26,Αύγουστος, 2010, 11:41 μμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr