Ασυμβίβαστο για πρώτη φορά στους νέους δημάρχους

Μέχρι τώρα οι δήμαρχοι μπορούσαν να κρατήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητας. Πλέον αυτό δεν θα ισχύει. Ποιες άλλες αλλαγές θα ισχύσουν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Πρώτη φορά το ηλικιακό όριο εκλογιμότητας για θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων τοπικής και δημοτικής κοινότητας και εκπροσώπων τοπικής κοινότητας ορίζεται στο 18ο αντί για το 21ο έτος που ίσχυε ως σήμερα. Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο εγκύκλιοι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που υπεγράφησαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούση.
Μια άλλη καινοτομία είναι ότι θα σημειωθεί πρώτη φορά πλήρης αναστολή της επαγγελματικής δραστηριότητας σε όσους δημάρχους εκλεγούν σε δήμους άνω των 25.000 κατοίκων. Αυτό σίγουρα θα κάνει πολλούς πλέον υποψήφιους δημάρχους να το ξανασκεφτούν αν θα κατέβουν στις εκλογές!
Σύμφωνα με τις εγκυκλίους, στις 7 Νοεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γύρου των εκλογών, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 απόγευμα. Σε περίπτωση κατά την οποία η ψηφοφορία σε οποιοδήποτε τμήμα δεν διεξαχθεί κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτή θα διενεργηθεί την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, οι γεννηθέντες ως τις 31.12.1992. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές επαναφέρεται το 50% +1 ψήφος επί των εγκύρων ψηφοδελτίων ως κατώτατο εκλογικό ποσοστό εκλογής. Η προσεχής εκλογική αναμέτρηση είναι η τελευταία στην οποία όσοι δήμαρχοι εκλεγούν θα ασκήσουν τετραετή θητεία, αφού από την επόμενη αναμέτρηση η διάρκεια της θητείας τους εξισώνεται χρονικά με εκείνη του περιφερειάρχη στα πέντε έτη.

Μέχρι τώρα οι δήμαρχοι μπορούσαν να κρατήσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητας. Πλέον αυτό δεν θα ισχύει. Ποιες άλλες αλλαγές θα ισχύσουν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.
Πρώτη φορά το ηλικιακό όριο εκλογιμότητας για θέσεις δημοτικών συμβούλων, συμβούλων τοπικής και δημοτικής κοινότητας και εκπροσώπων τοπικής κοινότητας ορίζεται στο 18ο αντί για το 21ο έτος που ίσχυε ως σήμερα. Αυτό αναφέρουν μεταξύ άλλων οι δύο εγκύκλιοι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που υπεγράφησαν από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Ι. Ραγκούση. Μια άλλη καινοτομία είναι ότι θα σημειωθεί πρώτη φορά πλήρης αναστολή της επαγγελματικής δραστηριότητας σε όσους δημάρχους εκλεγούν σε δήμους άνω των 25.000 κατοίκων.

Αυτό σίγουρα θα κάνει πολλούς πλέον υποψήφιους δημάρχους να το ξανασκεφτούν αν θα κατέβουν στις εκλογές! Σύμφωνα με τις εγκυκλίους, στις 7 Νοεμβρίου, ημερομηνία διεξαγωγής του πρώτου γύρου των εκλογών, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 απόγευμα. Σε περίπτωση κατά την οποία η ψηφοφορία σε οποιοδήποτε τμήμα δεν διεξαχθεί κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία, αυτή θα διενεργηθεί την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, οι γεννηθέντες ως τις 31.12.1992. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτές τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές επαναφέρεται το 50% +1 ψήφος επί των εγκύρων ψηφοδελτίων ως κατώτατο εκλογικό ποσοστό εκλογής

. Η προσεχής εκλογική αναμέτρηση είναι η τελευταία στην οποία όσοι δήμαρχοι εκλεγούν θα ασκήσουν τετραετή θητεία, αφού από την επόμενη αναμέτρηση η διάρκεια της θητείας τους εξισώνεται χρονικά με εκείνη του περιφερειάρχη στα πέντε έτη.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Αύγουστος, 2010, 12:22 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ & Περιφερειακές ΕΚΛΟΓΕΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr