Κίνηση πολιτών Ν.Καστοριάς » είμαστε αντίθετοι με το σχέδιο »ΑΘΗΝΑ»

Συντοπίτες και Συντοπίτισσες, η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς μετά την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά» από το Υπουργείο Παιδείας, δέχεται ένα ακόμη καίριο πλήγμα στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική της συνοχή.

Για μία ακόμη φορά οι ασκήσεις επί χάρτου μέσα από τα ζεστά γραφεία των Αθηνών, γίνανε με προχειρότητα, αναποτελεσματικότητα και κυρίως χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες των περιοχών αλλά και οι προοπτικές των υπαρχόντων ιδρυμάτων.

Η περιοχή μας φιλοξενούσε Ανώτατες Τεχνολογικές Σχολές που χαρακτηρίζονταν από την μοναδικότητά τους, κάτι που σημαίνει και προοπτική επαγγελματικής σταδιοδρομίας με την κτήση του πτυχίου.

Τις άρτιες, εξοπλισμένες και οργανωμένες εγκαταστάσεις και υποδομές που διασφάλιζαν την επιτυχημένη εκπαιδευτική διαδικασία.

Την αμέριστη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας, μέλος της οποίας είναι και η φοιτητική κοινότητα, η οποία και έχει πλήρως αφομοιωθεί.

Τα τελευταία χρόνια λειτούργησαν μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία και έδωσαν την απαραίτητη ώθηση στο ΤΕΙ Καστοριάς για να επανακαθορίσει τους στόχους, τη δυναμική του, να γίνει ανταγωνιστικό και ν’ αναγνωριστεί πλέον στον ευρωπαϊκό χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα πλαίσια των συνεργασιών που ανέπτυξε και με αντίστοιχα ιδρύματα της Ευρώπης.

Οι επιστημονικές ημερίδες, τα συνέδρια και τα διάφορα φόρουμ που διεξήχθησαν στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ τα περασμένα χρόνια και απευθύνονταν σε όλους τους πολίτες, αποτελούν για όλους εμάς μία πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη.

Η περιοχή μας δεν μπορεί να συγκριθεί με όλες τις άλλες περιοχές.

Δεν είχε σχολές με ελάχιστο αριθμό φοιτητών.

Δεν λειτουργούσαν σε πρόχειρες και ελλιπείς εγκαταστάσεις.

Δεν έβγαζε πτυχιούχους εξ ορισμού ανέργους.

Αντίθετα, αδικείται από το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρξαν δείκτες αξιολόγησης των Ανωτέρων και Ανωτάτων Ιδρυμάτων ώστε να αποδειχθούν όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας, τότε λογικά θα έπρεπε σήμερα να γράφαμε ευχαριστήριες επιστολές στους αρμοδίους.

Αντ’ αυτού όμως γράφουμε δακρύβρεχτους επικήδειους για ένα ακόμη βαρύ πλήγμα που δεχτήκαμε.

Το ξαναζήσαμε πριν έξι μήνες όταν μάταια διαδηλώναμε για φθηνό πετρέλαιο στην ευρύτερη περιοχή μας.

Δυστυχώς γυρνάμε δεκαετίες πίσω. Πολύ φοβούμαστε ότι με την διαμορφούμενη κατάσταση η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς στην επόμενη απογραφή θα έχει την μεγαλύτερη μείωση πληθυσμού και τον υψηλότερο μέσο όρο ηλικίας σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Ως Κίνηση Πολιτών Καστοριάς, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους τοπικούς αιρετούς μας πολιτειακούς παράγοντες ότι η τοπική μας κοινωνία δεν αντέχει άλλο.

Έχει ήδη ξεπεράσει τα όριά της.

Επίσης καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να αντιληφθούν το μέγεθος του ζητήματος και όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Οι κόκκινες γραμμές έχουν ήδη ξεπεραστεί και η αγανάκτηση του κόσμου θα μετουσιωθεί σε οργανωμένο κίνημα διαμαρτυρίας.

Σε μία εποχή που τίποτα δεν χαρίζεται, καλούμε τον καθένα προσωπικά να γίνει μέλος μίας συλλογικής προσπάθειας που θα υπερασπιστεί με σθένος τις κατακτήσεις των περασμένων γενεών, ώστε να μπορέσουν να τις κληρονομήσουν από εμάς και τα παιδιά μας.

Η Συντονιστική Επιτροπή

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Φεβρουάριος, 2013, 10:54 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr