Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και οι χρόνιες παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

Κ.Μηταλίδης

Η παιδεία, και ειδικότερα η τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι ο μεγάλος ασθενής της Ελλάδας. Η προχειρότητα, η βιασύνη, αλλά και οι πολιτικές σκοπιμότητες έφτασαν ΑΕΙ και ΤΕΙ σε οριακό σημείο. Κάθε πολιτικός ήθελε στην πόλη του Πανεπιστήμιο και στο χωριό του ΤΕΙ. Με αυτήν τη λογική κινήθηκε και ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής για πολλά χρόνια. Οι σχολές ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια, οι τοπικές κοινωνίες έτριβαν από ικανοποίηση τα χέρια τους για τους νέους «πελάτες» που θα έχουν τα μαγαζιά τους, χωρίς κανένας να σκέφτεται το αύριο.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο χάθηκε η ουσία. Ξεχάσαμε ότι μιλάμε για παιδεία. Εθελοτυφλούσαμε στα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούσαμε, όταν δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός είναι δεδομένο ότι το οποιοδήποτε εγχείρημα θα οδηγηθεί σε αποτυχία. Δημιουργήσαμε σχολές χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, φοιτητές με αβέβαιο μέλλον. Στην ουσία είχαμε μια βιομηχανία παραγωγής άνεργων πτυχιούχων χωρίς αντικείμενο.
Φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν σχολές με περισσότερους καθηγητές από ότι φοιτητές. Φτάσαμε στο σημείο επιτυχόντες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να είναι ακόμα και μαθητές που στις εξετάσεις παρέδιδαν λευκή κόλλα.
Με αυτούς τους προβληματισμούς, δικαίως, οδηγούμαστε σε ένα εύλογο ερώτημα. Αυτήν την παιδεία θέλουμε για τα ελληνόπουλα; Προβληματιστήκαμε ποτέ για την ουσία της παιδείας; Μάλλον μας αρκούσε όλους το γεγονός ότι θα λέγαμε στο γείτονα ή στο συγγενή μας ότι το παιδί μας πέτυχε στις πανελλαδικές. Και που οδηγηθήκαμε; Στο σήμερα και στο κλείσιμο μιας σειράς σχολών μέσω του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».
Ας έρθουμε τώρα και στα του οίκου μας, την Καστοριά. Αποτύχαμε, όχι όμως σήμερα. Αποτύχαμε όταν τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πολλές ευκαιρίες να απεγκλωβιστούμε από την Κοζάνη. Η στόχευση έπρεπε να ήταν στην αυτονόμηση του ΤΕΙ που θα μας την έδινε η δημιουργία ακόμη ενός τμήματος ΤΕΙ, εντούτοις εμείς θέλαμε να ρισκάρουμε με την Αρχιτεκτονική με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα. Αν ήμασταν αυτόνομο ΤΕΙ τώρα θα μιλούσαμε με τελείως διαφορετικά όρους, όμως είναι της μοίρας μας να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.
Αλλά και πάλι ξεχνάμε ότι μιλάμε για παιδεία. Ξεχνάμε και βάζουμε στο ένα ζύγι την παιδεία και στο άλλο τα σουβλατζίδικα και τα ενοικιαζόμενα. Αναμφίβολα και οι τοπικές οικονομίες είναι σημαντικός παράγοντας αλλά μιλάμε για το μέλλον των παιδιών μας.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 10,Φεβρουάριος, 2013, 7:05 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» και οι χρόνιες παθογένειες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης”

 1. ΟΥΣΤ

  ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΝΕΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ
  ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΡΙΝ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ, ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ, ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ κλπ ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.
  ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΟΤΑΝ ΩΣ ΝΕΟΣ ΒΑΖΕΙΣ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΝΟΔΕ, ΣΤΟ ΔΗΜΟ, ΣΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ.
  ΕΝΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΙΑ’ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΣΕΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΙΑ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
  ΕΙΜΑΙ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ ΜΕ ΡΙΖΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ.
  ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΩ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ ΜΕ ΟΔΗΓΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ.
  ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΕΓΚΑΘΕΤΟΙ. ΜΕ ΑΔΕΙΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑΝ.
  ΜΗ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ.
  ΤΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΣΕ ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕ. ΚΑΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΕΊΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ.

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

 • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr