Φοιτητές χάνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα λόγω ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑ

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης & Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων προέρχεται από το Τμήμα Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και έχει ιστορία 40 ετών στην Τεχνολογική Εκπαίδευση. Αποτελεί το μοναδικό Τμήμα ΤΕΙ με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ οι απόφοιτοί του στελεχώνουν τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, ως Τεχνολόγοι Γεωπόνοι  Αγροτικής Ανάπτυξης. Ανήκουν δε στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας του ΑΤΕΙΘ.
Γνωστικό αντικείμενο
Το περιεχόμενο σπουδών του Τμήματος καλύπτει τα αντικείμενα εφαρμογής της γεωργικής οικονομίας, με εφαρμογή στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και στις παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις του γεωργικού τομέα και ευρύτερα του αγροτικού χώρου.
Επαγγελματικά δικαιώματα
Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων του Τμήματος προβλέπονται στα Π.Δ. 109/1989 και Π.Δ. 264/2000, ΚΑΝ 1782/2003, όπου καθορίζονται βάσει του χαρακτηρισμού τους ως Τεχνολόγοι Γεωπόνοι. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, οι απόφοιτοι του Τμήματος, ως Τεχνολόγοι Γεωπόνοι δραστηριοποιούνται στους τομείς:
•    Ως ιδιώτες Τεχνολόγοι Γεωπόνοι, ως ειδικοί σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης.
•    Ως ιδιώτες (μαγαζιά) στην πώληση γεωργικών φαρμάκων, γεωργικών μηχανημάτων, εφοδίων και λιπασμάτων.
•    Σε υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στελέχωση των Γεωργικών Συνεταιρισμών.
•    Ως εκτιμητές γεωργικών προϊόντων, πραγματογνώμονες απωλειών και ζημιών της γεωργικής παραγωγής, του γεωργικού κεφαλαίου και του εξοπλισμού.
•    Στη Διοίκηση και διαχείριση γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων και γεωργικών συνεταιρισμών.
•    Λειτουργία γραφείων ειδικών γεωπονικών δραστηριοτήτων όπως: αγροτικών ασφαλίσεων, συμβούλων Γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων για την αναζήτηση, σύνταξη, και υποβολή σχεδίων βελτίωσης και προγραμμάτων, οικονομοτεχνικών μελετών γεωργικών εκμεταλλεύσεων, και μελετών ανάπτυξης υπαίθρου, καθώς και στην υποστήριξη και αξιολόγησή τους.
•    Στελέχωση όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της εκπαίδευσης των γεωργών.
Όπως λοιπόν προκύπτει από τα αναγραφόμενα, οι απόφοιτοι του Τμήματος είναι Τεχνολόγοι Γεωπόνοι, με σαφή γεωργοοικονομική κατεύθυνση. Η ιδιαιτερότητα αυτή του Τμήματος το καθιστά  μοναδικό σε όλα τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Αντλούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα με την ένταξή τους σε Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας.
Τα τελευταία χρόνια το Τμήμα παρουσιάζει πλήρη κάλυψη των θέσεων των φοιτητών, με σημαντική αύξηση μορίων (πάνω από την βάση του 10). Το Τμήμα παρουσιάζει σημαντικό ερευνητικό έργο και ιδρυματικές συνεργασίες με άλλα ΑΕΙ του εξωτερικού.
Σύμφωνα με το προτεινόμενο Σχέδιο «Αθηνά», το Τμήμα ΑΑΔΑΕ του ΑΤΕΙΘ, προτείνεται να απορροφηθεί με το Τμήμα Δ/σης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Σερρών (και να μετατραπεί σε μία κατεύθυνση), χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει καμία ταύτιση γνωστικού αντικειμένου και επαγγελματικών δικαιωμάτων. Όπως προκύπτει από τα παραπάνω δεν υπάρχει καμία αντιστοιχία με το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, που οι απόφοιτοί του είναι οικονομικής κατεύθυνσης, ενώ οι απόφοιτοι του Τμήματος μας «Αγροτικής Ανάπτυξης & Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων» είναι Τεχνολόγοι Γεωπόνοι.
Είναι αυτονόητο ότι ένας Τεχνολόγος Γεωπόνος Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να στηρίζεται σε βασικές γεωπονικές γνώσεις (γνώση των καλλιεργειών, των γεωργικών φαρμάκων ή λιπασμάτων, κ.λπ), όπως προκύπτει και από το πρόγραμμα σπουδών. Με την μετατροπή του Τμήματος ΑΑΔΑΕ σε κατεύθυνση Τμήματος της Διοίκησης Επιχειρήσεων, καταργούνται αυτόματα όλα τα επαγγελματικά δικαιωμάτων των αποφοίτων του, αφού οι απόφοιτοί του δεν θα είναι Τεχνολόγοι Γεωπόνοι.
Συμπέρασμα: Η ένωση του Τμήματος ΑΑΔΑΕ του ΑΤΕΙΘ με το Τμήμα Δ/σης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Σερρών και η μετατροπή του σε μία κατεύθυνση – χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει καμία ταύτιση γνωστικού αντικειμένου και επαγγελματικών δικαιωμάτων-, θα στερήσει τον αγροτικό τομέα από άτομα κατάλληλα εκπαιδευμένα για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Προτείνεται λοιπόν η παραμονή του Τμήματος «Αγροτικής Ανάπτυξης & Διοίκησης Αγροτικών Επιχειρήσεων», στη Θεσσαλονίκη, λόγω της μοναδικότητας του στην Ελλάδα. esos.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 11,Φεβρουάριος, 2013, 8:55 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr