Σχέδιο »ΑΘΗΝΑ» αυτή είναι η επιστολή Πετσάλνικου προς τον υπουργό παιδείας….

Κύριε Υπουργέ,

Η ανακοίνωση του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» για την Ανώτατη Εκπαίδευση (Πανεπιστημιακή και Τεχνολογική) στην Δυτική Μακεδονία δημιούργησε τεράστια αναστάτωση, η οποία είναι απόλυτα δικαιολογημένη γιατί η προβλέψεις του σχεδίου αυτού παραβλέπουν με εξοργιστικό τρόπο, δεδομένα και χαρακτηριστικά της Ανώτατης Εκπαίδευσης όπως λειτουργεί και αναπτύσσεται εδώ και χρόνια στην ακριτική αυτή περιοχή. Συγκεκριμένα :

1)-Tο Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Δυτικής Μακεδονίας αποδεκατίζεται με την κατάργηση, συγχώνευση η και «μεταλλαγή» σειράς τμημάτων του.

-Ειδικότερα σε ότι αφορά στο Παράρτημα του Τ.Ε.Ι που λειτουργεί με τρία τμήματα επί χρόνια στην Καστοριά, η πρόβλεψη του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ» είναι απαράδεκτη διότι : α) προβλέπει την μετακίνηση (!) του Τμήματος Πληροφορικής, με περισσότερους από 1.200 ενεργούς φοιτητές, που λειτουργεί επί 9 χρόνια και διαθέτει εξαιρετικές σύγχρονες εγκαταστάσεις και β) προβλέπει την κατάργηση του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, που έχει πάνω από 1.800 ενεργούς φοιτητές, λειτουργεί από το 1999 και διαθέτει επίσης εξαιρετικές εγκαταστάσεις, όπως και το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου που λειτουργεί από το 1996.

-Τα τρία τμήματα είχαν σχεδιαστεί διαδοχικά με βασικό κριτήριο την δυνατότητα να προσφέρουν στην ανάπτυξη συνολικά της πατρίδας μας και να εξασφαλίσουν στους πτυχιούχους τους πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

-Στα χρόνια που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας τους και κυρίως την χορήγηση πτυχίων στους αποφοίτους απεδείχθη ότι οι στόχοι αυτοί ήταν σωστοί και επιτεύξιμοι.

Τα Τμήματα του ΤΕΙ στην Καστοριά έχουν υψηλή επιλεξιμότητα από τους νέους που επιλέγουν σπουδές στα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας γι΄αυτό και παρουσιάζουν τόσο υψηλό αριθμό, τουλάχιστον 3.500 ενεργών ( και όχι απλά εγγεγραμμένων) φοιτητών.

 -Για ποιο λόγο θα έπρεπε να μπουν σε περιπέτειες τα Τμήματα αυτά και σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες οι νέοι που επέλεξαν να σπουδάσουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως και οι χιλιάδες πτυχιούχοι;

-Για ποιο λόγο θα πρέπει να οδηγηθεί σε συρρίκνωση και απαξίωση το Παράρτημα αυτό του Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας και να επέλθει τεράστιο πλήγμα στην αναπτυξιακή πορεία του ακριτικού αυτού Νομού;

-Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επιτυχημένη λειτουργία Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος δεν σημαίνει μόνο συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής , αλλά εξίσου σημαντική συμβολή και στην ανάπτυξη του πολιτισμού , της παιδείας, της κοινωνίας της περιοχής.

-Καταργήσεις, συγχωνεύσεις, μεταλλάξεις, μεταφορές τμημάτων μπορεί να είναι κατανοητές όταν τα τμήματα στερούνται συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως σύγχρονες εγκαταστάσεις εργαστήρια και στερούνται ελκυστικότητας για τους νέους, παρέχουν πτυχία και ειδικότητες που έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στην οικονομία, στην παραγωγή, στην ανάπτυξη, στην αγορά εργασίας.

-Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν ισχύει στην περίπτωση του Τ.Ε.Ι στην Καστοριά ώστε να δικαιολογείται η συγχώνευση (άρα κατάργηση) του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, ούτε η μεταφορά του τμήματος Πληροφορικής αλλού.

2)-Το σχέδιο σας καταργεί το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας!

-Το Πανεπιστήμιο αυτό ιδρύθηκε ως γνωστόν πριν από δέκα χρόνια. Η ίδρυσή του δεν ήταν μία αυθαίρετη πολιτική απόφαση αλλά αποτέλεσμα επί μακρών διερευνήσεων της αναγκαιότητας, σκοπιμότητας, βιωσιμότητας ενός Πανεπιστημίου στην Περιφέρεια αυτή της Μακεδονίας.

-Η απόφαση για την ίδρυσή του το 2002, βασίστηκε σε μία ογκώδη και εμπεριστατωμένη μελέτη που είχε εκπονήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για την ίδρυση Πανεπιστημίου στην Δυτική Μακεδονία. Η μελέτη αυτή υπάρχει στο Υπουργείο Παιδείας.

-Θυμίζω ότι το Α.Π.Θ από το 1999 υπογράμμιζε ότι δεν θα μπορούσε να υποστηρίξει, εξ αποστάσεως τα επιμέρους πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούσαν διάσπαρτα στην Δυτική Μακεδονία.

-Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» ξαναγυρίζει σε καταστάσεις περασμένων δεκαετιών, μετακινώντας η μετατρέποντας Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πάλι σε απαξιωμένα τμήματα που θα απέχουν έως 200 χιλιόμετρα από το μητρικό Ίδρυμα! Η Δυτική Μακεδονία θα μεταβληθεί και πάλι στην μοναδική Περιφέρεια της χώρας μας χωρίς Πανεπιστημιακό Ίδρυμα!

-Εκτιμώ ότι το καλό της εκπαίδευσης οι πραγματικές ανάγκες της χώρας και κυρίως τα εφόδια που χρειάζεται η νέα γενιά της πατρίδας μας επιτάσσουν ριζική αναθεώρηση των προβλέψεων του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 11,Φεβρουάριος, 2013, 12:21 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr