Κατακραυγή και διαψεύσεις για νέα μείωση του κατώτερου μισθού

Επικοινωνιακή γκάφα χρεώνεται ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ –

Κατακραυγή στην κοινή γνώμη και σοκ στην κυβέρνηση προκάλεσε η «τεχνοκρατική» άποψη που εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Γιώργος Μέργος, ο οποίος υιοθετώντας επί της ουσίας θέσεις που κατά το παρελθόν υπερασπιζόταν η  τρόικα, εμφάνισε τον κατώτερο μισθό των 586 ευρώ που ισχύει στη χώρα μας ως… εμπόδιο για την ανάπτυξη που δεν έρχεται.

Η κυβέρνηση, τα κόμματα που την στηρίζουν, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών «άδειασαν» με ανακοινώσεις τους τον κ. Μέργο, ο οποίος «χρεώθηκε» με την επικοινωνιακή «γκάφα», η οποία οδήγησε σε κατηγορηματικές διαψεύσεις κάθε ενδεχόμενου για περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού, ο οποίος για τους νέους κάτω των 25 ετών περιορίζεται στα 511 ευρώ.

Ο ίδιος ο κ. Μέργος, ο οποίος είναι καθηγητής Οικονομικών και στην ομιλία του σε συνέ-δριο των ασφαλιστικών εταιριών είχε υποστηρίξει ότι παρόλο που «το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα», «ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αυτό πρέπει να το προσέξουμε για την ανάπτυξη», υποχρεώθηκε αργότερα σε αναδίπλωση, κάνοντας λόγο για παρανόηση των όσων είπε.

Τα λεγόμενά του, πάντως, δημιούργησαν πολιτική αναταραχή, καθώς διατυπώθηκε σε μια χρονική συγκυρία, κατά την οποία η κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθεια να πείσει, με αφορμή την παραδοχή στελεχών του ΔΝΤ για λανθασμένο υπολογισμό του πολλαπλασιαστή, να θέσει σε εταίρους και δανειστές ζήτημα χαλάρωσης του ασφυκτικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Το ζήτημα που ανέκυψε έσπευσαν να εκμεταλλευθούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση ότι έχει «κρυφή ατζέντα» νέων περικοπών στα εισοδήματα, καθώς επίσης και ότι αδυνατεί να προβάλει τις θέσεις της απέναντι στην τρόικα και να ζητήσει να αλλάξει το μείγμα της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής που τροφοδοτεί την ύφεση.

Η διάσταση που πήρε το θέμα κινητοποίησε τον κυβερνητικό μηχανισμό, ο οποίος προέβη σε απανωτές διαψεύσεις. Το χορό έσυρε πρώτος ο  υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης. «Έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός και θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος. Μοναδικό ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί από τις απόψεις του κ. Μέργου.

Στο ζήτημα παρενέβη και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε: «Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της  διόρθωσης του λάθους με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα. Με τον ίδιο δημαγωγικό τρόπο, ισχυρίζεται  ότι θα μειωθεί ο κατώτατος  μισθός στην Ελλάδα, όταν τέτοιο θέμα δεν  υφίσταται».

«Για την κυβέρνηση, προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού», ανέφερε επίσης ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών και στην οποία υποστηριζόταν ότι στο συνέδριο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος που μίλησε ο κ. Μέργος «παρουσιάστηκαν στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης και έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat».

Ο ίδιος ο γενικός γραμματέας σε δική του ανασκευαστική ανακοίνωση ανέφερε ότι στην ομιλία  του παρουσίασε τις  προσωπικές του απόψεις «για το πώς μπορούμε να ενισχύ-σουμε την  ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». Κατά τον κ. Μέργο από ολόκληρη την ομιλία, «απομονώθηκε ένα απόσπασμα που παρουσίασε στοι-χεία της Eurostat για το επίπεδο του κατώτατου μισθού στις χώρες της Ευρώπης».

«Ουδέποτε ζήτησα μείωση του κατώτατου  μισθού. Οι μισθοί στην Ελλάδα, μετά τη δημο-σιονομική προσαρμογή των τελευταίων ετών, έχουν μειωθεί πάρα πολύ και είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας που υποστήριξε ότι «αποσιωπή-θηκε» το ότι στην ομιλία του ανέλυσε ότι «η ανταγωνιστικότητα θα πρέπει να προέλθει από βελτίωση της παραγωγικότητας του συνολικού συστήματος και όχι από άλλη μείωση μισθών».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 13,Φεβρουάριος, 2013, 8:34 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr