Δικαστές θα ελέγχουν δημοσίους υπαλλήλους

Με απόφαση των υπουργών κκ Αντώνη Μανιτάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Στη ριζική αλλαγή των ελέγχων των πειθαρχικών παραπτωμάτων προχωράει η κυβέρνηση με τη συμμετοχή δικαστικών στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης στο δημόσιο. Με απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κκ Αντώνη Μανιτάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη η σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων θα αρχίσει να λειτουργεί τις επόμενες ημέρες και σε κάθε ένα από αυτά θα τοποθετηθεί επικεφαλής δικαστής, χωρίς να προβλέπεται επιπλέον αμοιβή σε όσους δικαστικούς συμμετέχουν. Οι υπηρεσίες που θα ελέγχονται σε κάθε περίπτωση θα ανήκουν στον τόπο ευθύνης κάθε δικαστή, ο οποίος θα εξετάζει το φάκελο πειθαρχικών παραπτωμάτων του κάθε υπαλλήλου.
Σε αυτή την πρωτοβουλία προέβη η κυβέρνηση, αφού παρατηρήθηκαν πολλές καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης από τα πειθαρχικά συμβούλια. Μέχρι σήμερα τα μέλη των συμβουλίων αυτών ήταν ή υπάλληλοι που ανήκαν στις ελεγχόμενες υπηρεσίες ή υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών οι οποίοι δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο της δικαιοσύνης. Με την συγκεκριμένη απόφαση στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι γρήγορα θα ξεκαθαρίσουν πολλές υποθέσεις που χρονίζουν και όσοι υπάλληλοι καταδικαστούν θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης, όπως προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας.  Στόχο της διαδικασίας αποτελεί, πέραν της γρήγορης απόδοσης δικαιοσύνης, να κλείσουν οι υποθέσεις και να αποχωρήσουν οι υπάλληλοι που θα καταδικαστούν για να υπάρξει άμεσο δημοσιονομικό όφελος, ούτως ώστε να περιοριστούν οι περιπτώσεις εκείνες των υπαλλήλων που θα βγουν σε διαθεσιμότητα και δεν θα επιστρέψουν στο δημόσιο τομέα. Η όλη διαδικασία θα εποπτεύεται από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο που υπάγεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Από εδώ και πέρα, αυτό που μένει να γίνει είναι κάθε υπουργός να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση, που θα αλλάζει το καθεστώς των δικαστικών συμβουλίων. Σε κάθε περίπτωση ο ορισμός του εκάστοτε δικαστή θα γίνεται με τη συνεργασία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Η απόφαση, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, αφορά τους 600000 δημοσίους υπαλλήλους, αφού η πλειοψηφία αυτών πρόκειται να αξιολογηθεί για να μετακινηθεί σε άλλη θέση την οποία ενδεχομένως καταλαμβάνει επίορκος υπάλληλος.
Μοχλός του εξορθολογισμού η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η αρχή ήδη έχει γίνει στο υπουργείο Εσωτερικών. Ο υπουργός κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει δώσει ήδη εντολή απογραφής όλων των υποθέσεων σε περιφέρειες και δήμους, όπου εργάζονται περίπου 100000 υπάλληλοι. Ο κ. Στυλιανίδης ζήτησε να συγκεντρωθούν όλοι οι φάκελοι που έχουν στην κατοχή τους τα πειθαρχικά συμβούλια με την παλιά σύνθεση και να παραδοθούν άμεσα στους δικαστές που αναλαμβάνουν.
Στο πλαίσιο άμεσου εξορθολογισμού του δημοσίου τομέα, λίγο πριν την νέα επίσκεψη της Τρόικας, η κυβέρνηση δίνει το βάρος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού στις κλειστές συσκέψεις με τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ επισημαίνεται κάθε φορά ο κίνδυνος για οικονομικό εκτροχιασμό των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης. Συγκεκριμένα οι «τροϊκανοί» έχουν επιμείνει στους 72 δήμους που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας, αλλά και στον ορατό κίνδυνο να καταπέσουν τα κοινωνικά δίκτυα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η προσπάθεια από την πλευρά του κ. Στυλιανίδη, τους προηγούμενους μήνες, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων με τους δανειστές, περιστράφηκε γύρω από τα συγκεκριμένα θέματα έως ότου επιτεύχθη η είσπραξη της δόσης στο τέλος του 2012
Όμως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί μόνιμη… γκρίνια μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης. Στην νέα περίοδο αυτό που χαρακτηρίζεται ως μία από τις βασικές διακυβεύσεις της κυβέρνησης, λίγο πριν τις νέες συναντήσεις με τους «τροικανούς», είναι να διαχωριστούν οι δήμοι σε νοικοκυρεμένους και ασυνεπείς, καθώς και να αυστηροποιηθεί η στάση του υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με τους ασυνεπείς.  Η πρώτη κίνηση είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απόδοσης δικαιοσύνης από τα πειθαρχικά συμβούλια, κάτι στο οποίο βοηθάει η συμμετοχή των δικαστικών. Το δεύτερο βήμα που κάνει το υπουργείο Εσωτερικών είναι η λειτουργία παρατηρητηρίου της πορείας των οικονομικών των δήμων, στο οποίο συμμετέχει εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Αυτό θα αποτελέσει πρότυπο και για άλλα υπουργεία τα οποία διαθέτουν ανεξάρτητες υπηρεσίες οι οποίες βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης. Στο υπουργείο Εσωτερικών ήδη βρίσκεται σε λειτουργία κόμβος διαλειτουργικότητας, στον οποίο περιέχονται όλα τα στοιχεία οικονομικής διαχείρισης όλων των δήμων, οι οποίοι μπορούν να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή. Ο συγκεκριμένος κόμβος παρακολουθεί την εφαρμογή των προϋπολογισμών και όταν οι υπάλληλοι που εργάζονται σε αυτόν βλέπουν απόκλιση, διορθώνουν άμεσα τους δήμους με συστάσεις, τους συμβουλεύουν και όταν ένας δήμος αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του επιβάλλονται ποινές. Προκειμένου να καλυφθεί η όποια «μαύρη τρύπα» προκύψει, θα καλυφθεί με αύξηση δημοτικών τελών και υποχρεωτική μετάταξη υπαλλήλων.
Επίσης η αυστηροποίηση της τήρησης των προϋπολογισμών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θεσμικής παρατήρησης από πλευράς υπουργείου, αφού πλέον δεν αρκεί οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς, αλλά θα πρέπει άμεσα αυτοί να εγκρίνονται από τις εφτά αποκεντρωμένες διοικήσεις. Η εντολή που έχει δώσει ο κ. Στυλιανίδης προβλέπει για τους δήμους που δεν κλείνουν προϋπολογισμό να μην τους επιτρέπεται να κλείσουν άλλες δαπάνες πλην των μισθοδοτικών. Τέλος ήδη καταγράφεται η ακίνητη περιουσία των δήμων με στόχο σε δεύτερο χρόνο να υπάρξουν προτάσεις εκμετάλλευσής της στις περιπτώσεις που μένει ανεκμετάλλευτη.
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 15,Φεβρουάριος, 2013, 10:23 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr