ΟΤΑ Διευκόλυνση στις απευθείας αναθέσεις

Προεκλογικό «δωράκι» προς τους φορείς του Δημοσίου και κυρίως στους ΟΤΑ έκανε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς αύξησε κατά 25% τα κατώτατα όρια για τις απευθείας αναθέσεις και τους πρόχειρους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Μάλιστα, η απόφαση ελήφθη με το σκεπτικό ότι το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 62% από το 2001, όταν και είχε γίνει η πρώτη σχετική αναπροσαρμογή των ορίων προς τα πάνω.

Ειδικότερα, η… ευελιξία στις δουλειές του κράτους, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄ 1.291/11.08.2010), υπογεγραμμένη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , θα κάνει ακόμη πιο εύκολη την εκτέλεση έργων, την προμήθεια προϊόντων και την παροχή υπηρεσιών προς το Δημόσιο. Ετσι, για τις απευθείας αναθέσεις το όριο ανέρχεται πλέον από τις 15.000 στις 20.000 ευρώ, ενώ για τη συνοπτική διαδικασία, ή αλλιώς τους πρόχειρους διαγωνισμούς, το «πλαφόν» ορίζεται από τις 45.000 στις 60.000 ευρώ. Ολα αυτά έγιναν, όπως αναφέρεται και στη σχετική απόφαση, «δεδομένης της αυξήσεως του ΑΕΠ κατά 62% από το 2001», όταν και εξεδόθη η απόφαση «περί ορισμού των σχετικών ποσών».

Κατ΄ αυτόν τον τρόπο, εν όψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, οι απευθείας αναθέσεις εργασιών αλλά και το «σπάσιμο» των διαγωνισμών σε πολλά κομμάτια- δηλαδή τα λεγόμενα «45άρια»- θα γίνει ακόμη πιο εύκολο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόνοιες του σχετικού νόμου (2362/1995) έχουν καταστρατηγηθεί πάρα πολλές φορές, με συνήθεις υπόπτους τους δήμους και τις νομαρχίες, καθώς οι διαγωνισμοί «σαλαμοποιούνται» στο ελάχιστο ποσό και μοιράζονται με πρόχειρο διαγωνισμό.

Ειδικά μάλιστα στα μικρά τεχνικά έργα έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ανάθεσης που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι καταγγελίες για τα «45άρια» της διοίκησης του νομάρχη Θεσσαλονίκης και υποψήφιου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Π. Ψωμιάδη.

Ακόμη, με την ίδια μέθοδο, η οποία έχει καταγγελθεί ως συγκεκαλυμμένη απευθείας ανάθεση, διαπιστώθηκαν έκτροπα και σε γεωτρήσεις που πραγματοποίησαν δήμαρχοι στην Κεντρική Μακεδονία, με αποτέλεσμα να παρέμβει προσφάτως η περιφερειάρχης κυρία Μαρία Λιονή και να θέσει αυστηρούς περιορισμούς.

Ωστόσο στους παροικούντες στην αυτοδιοικητική Ιερουσαλήμ είναι γνωστό ότι τα περιστατικά που φτάνουν στο φως της δημοσιότητας αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου.

Επίσης, η χρονική συγκυρία της απόφασης του κ. Παπακωνσταντίνου φαίνεται να δημιουργεί και μια παράδοση, καθώς και η προηγούμενη τροποποίηση των ορίων που έθετε ο νόμος έγινε το 2001, δηλαδή έναν χρόνο πριν από τις τοπικές εκλογές του 2002. Στην αρχική του μορφή ο νόμος του 1995 έθετε ως ελάχιστα όρια για τις μεν απευθείας αναθέσεις το 1,5 εκατ. δρχ., για τους δε πρόχειρους διαγωνισμούς τα 4 εκατ. δρχ.ΤΟ BHMA

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 1,Σεπτέμβριος, 2010, 8:53 πμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr