Φ.Πετσάλνικος » Γιατί αποδεκατίζουν το ΤΕΙ ; »

Η τελική (;) απόφαση της Κυβέρνησης, όπως την παρουσίασε στην Επιτροπή της Βουλής ο Υπουργός Παιδείας αποδεκατίζει το Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της περιοχής μας. Οι φόβοι που είχα εκφράσει τον Ιανουάριο, πριν ακόμη παρουσιαστεί το πρώτο σχέδιο του Υπουργείου, δυστυχώς επιβεβαιώνονται.

Η μεταφορά του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου από την Καστοριά σε άλλη πόλη, η «μετάλλαξη» του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας και η μείωση των εισακτέων από 650-700 συνολικά σε 225 ετησίως συρρικνώνουν κυριολεκτικά το ΤΕΙ.

Οδηγούν στην υποβάθμιση ένα Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα που είχαμε ιδρύσει πριν από 18 χρόνια και αναπτύξει σχεδιασμένα, με τμήματα σύγχρονα, ελκυστικά για τους νέους, αποδοτικά για την ανάπτυξη του τόπου μας και χρήσιμα για την εθνική οικονομία.

Γιατί το κάνουν αυτό; Και πως τοποθετούνται οι τοπικοί φορείς και εκπρόσωποι σ’ αυτήν την ακατανόητη επίθεση στο ΤΕΙ; Έχουν αντιληφθεί ότι θα σημάνει ανεπανόρθωτο πλήγμα στην πολλαπλή ανάπτυξη της ακριτικής περιοχής;

Αυτά που θέλει να επιβάλει η Κυβέρνηση δεν έχουν ακαδημαϊκή επιστημονική λογική, ούτε υπακούουν σε σοβαρό σχεδιασμό Ανώτατης Εκπαίδευσης. Συνεχώς αλλάζουν τα Τμήματα που μεταφέρονται, καταργούνται, συγχωνεύονται ή μεταλλάσσονται, χωρίς να έχει γίνει σοβαρή διαβούλευση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα απομακρύνεται το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου και μεταλλάσσεται το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, ενώ τα Τμήματα αυτά, αφού είχαν αξιολογηθεί, εκτός από τις Προπτυχιακές Σπουδές έχουν ήδη και Μεταπτυχιακά Προγράμματα!

Η ραγδαία συρρίκνωση του ΤΕΙ αλλά και η κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που μετά από σοβαρή επιστημονική μελέτη είχε δημιουργηθεί και στα πλαίσια του είχαμε ιδρύσει το 2010 και το Τμήμα Αρχιτεκτονικής στην Καστοριά, ξεθεμελιώνουν ότι με σοβαρό σχεδιασμό, πολλές προσπάθειες και σημαντικά κονδύλια για τις σύγχρονες υποδομές δημιουργήθηκε για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην περιοχή μας.

Δεν υπάρχει άλλοθι, δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για όλα αυτά που συμβαίνουν. Άλλωστε ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι το σχέδιο του αυτό δεν έχει να κάνει με «απαιτήσεις» της τρόϊκας ή οποιουδήποτε άλλου.

Είναι τραγικό, την στιγμή που χρειάζεται ένταση των προσπαθειών για ανάπτυξη, να παίρνονται αποφάσεις που θα οξύνουν την κρίση και θα ορθώσουν νέα εμπόδια στην εκπαίδευση της νέας γενιάς.

Αν οι «σχετικοί και άσχετοι» αρμόδιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να προσθέσουν κάτι σ’ αυτά που βρήκαν τουλάχιστον ας μην τα ξηλώνουν.

___________________________________________________________________________

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 8,Μάρτιος, 2013, 9:01 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr