Φορολογούν τις καταθέσεις στην Κύπρο

Το Eurogroup τα ξημερώματα μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, συμφώνησε με την Κύπρο για μια άνευ προηγουμένου εφάπαξ εισφορά για τις καταθέσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί μια οικονομική διάθεση της τάξης των 10 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, o επικεφαλής του Eurogroup, Ολλανδός Υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι,  μετά από 10ωρες διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε μια εφάπαξ εισφορά 9,9% για τους καταθέτες που διαθέτουν πάνω από 100.000 ευρώ στις κυπριακές τράπεζες και με 6,5% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο, με το μέτρο στόχος είναι να αντληθούν περί τα 5.8 δις. ευρώ, δηλαδή περί το 33% της οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι καταθέτες θα έχουν ένα τέτοιο «πλήγμα» σε μια οικονομική διάσωση στη ζώνη του ευρώ.

«Οι προκλήσεις στην διάσωση της Κύπρου ήταν μεγάλες και ως εκ τούτου ορισμένα από αυτά τα μοναδικά μέτρα κρίθηκαν ως αναγκαία», δήλωσε ο Dijsselbloem και πρόσθεσε ότι, το μέτρο αυτό είναι «δικαιολογημένο» και «δίκαιο».

Από την πλευρά το, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ,  ο Joerg Assmussen, δήλωσε ότι, το κυπριακό κοινοβούλιο πρέπει να νομοθετήσει για το μέτρο αυτό το Σαββατοκύριακο και ο φόρος που όπως είπε, έχει ήδη «παγώσει» στις καταθέσεις, θα αφαιρεθεί από τις τράπεζες πριν το άνοιγμά τους την Τρίτη το πρωί, καθώς η Δευτέρα είναι αργία.

Επιπλέον δήλωσε ότι, η Κυπριακή Κεντρική Τράπεζα έχει προβεί σε έναν «σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση «bank run» μετά την ανακοίνωση των μέτρων.

«Οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν έκτακτη ρευστότητα του ELA», μέχρι την ανακεφαλοποίηση επισήμανε.

Από πλευράς ΔΝΤ, η Christine Lagarde σημείωσε ότι, θα χαρακτήρισε τη συμφωνία βιώσιμη, ενώ πρόσθεσε πως το ΔΝΤ εξετάζει το ακριβές ποσό της συμμετοχής του. Αρνήθηκε ωστόσο να διευκρινήσει το ακριβές ποσό, αλλά πηγές που επικαλείται το Dow Jones Newswires ανέφεραν ότι, θα είναι της τάξης του 1 δις. Ευρώ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας, Klaus Regling, θα πρέπει ο μηχανισμός να είναι έτοιμος το δεύτερο 15θήμερο του Απριλίου και μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλια αρκετών χωρών της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο από το πακέτο διάσωσης της Κύπρου είναι η επέκταση ης διάρκειας του δανείου των 2.5 δις. Ευρώ που έλαβε η χώρα από την Ρωσία το 2011.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, οι υπουργοί συμφώνησαν να δοθεί στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία περισσότερος χρόνος για να αποπληρώσουν τα δάνεια διάσωσης που έλαβαν, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες. Οι δύο αυτές χώρες είχαν ζητήσει περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσουν τα δάνεια από EFSF και EFSM.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, το Eurogroup κατέληξε στην εξής δήλωση:

«Το Eurogroup χαιρετίζει την πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τις κυπριακές αρχές για την εγκαθίδρυση ενός προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα θα βασίζεται σε φιλόδοξα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σε αποφασιστική δράση, προκειμένου να εφαρμοστεί η απαιτούμενη δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα καθώς και τη βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη, επιτρέποντας την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών.

Το Εurogroup χαιρετίζει τους όρους αναφοράς για μια ανεξάρτητη αξιολόγηση σχετικά με την εφαρμογή του πλαισίου κατά του ξεπλύματος χρήματος στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, περιλαμβάνοντας τη Moneyvall, παράλληλα με ένα ιδιωτικό διεθνή ελεγκτικό οίκο και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι η έναρξη αυτού του ελέγχου είναι άμεση. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν προβλήματα στην εφαρμογή αυτού του πλαισίου, θα διορθωθούν ως μέρος των προϋποθέσεων του προγράμματος.

Το Eurogroup επιδοκιμάζει τις κυπριακές αρχές για τα βήματα που έχουν κάνει προς την υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, τα οποία έχουν συμφωνηθεί με την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αυτά προβλέπουν, ειδικότερα, την υιοθέτηση μέτρων σταθεροποίησης που αναλογούν στο 4,5% του ΑΕΠ. Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να επιταχύνουν τις προσπάθειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Το Eurogroup καλωσορίζει τη δέσμευση των κυπριακών αρχών να λάβουν πρόσθετα μέτρα, ενεργοποιώντας ίδιους πόρους, προκειμένου να περιορίσουν το μέγεθος της οικονομικής βοήθειας που συνδέεται με το πρόγραμμα προσαρμογής. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν την εισαγωγή μιας εμπροσθοβαρούς εφάπαξ εισφοράς σταθερότητας που θα εφαρμόζεται σε καταθέτες που κατοικούν και δεν κατοικούν στην Κύπρο.

Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της παρακράτησης φόρου στο κεφαλαιακό εισόδημα, την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την αύξηση του εταιρικού φόρου και τη συμμετοχή των κατόχων αξιογράφων. Το Eurogroup προσβλέπει σε μια συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για χρηματική συνεισφορά.

To Eurogroup εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτές οι πρωτοβουλίες και η αυστηρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων θα επιτρέψει στο Κυπριακό δημόσιο χρέος, το οποίο προβλέπεται να φτάσει στο 100% του ΑΕΠ το 2020, να παραμείνει σε βιώσιμη τροχιά και να ενισχύσει την προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Η σημερινή εύθραυστη κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου, σε συνδυασμό στο μεγάλο μέγεθός του σχετικά με το ΑΕΠ της χώρας, θα αντιμετωπιστεί μέσα από τον κατάλληλο περιορισμό του, με τον εγχώριο τραπεζικό τομέα αν φτάνει στα επίπεδα της ΕΕ, μέχρι το 2018, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό τη μακροχρόνια βιωσιμότητα και τις καταθέσεις. Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τις ελληνικές θυγατρικές κυπριακών τραπεζών, που προστατεύουν τη σταθερότητα, τόσο του ελληνικού, όσο και του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και δεν θα επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος. Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Eurogroup θεωρεί ότι επί της αρχής, η οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο θα διασφαλίσει την οικονομική σταθερότητα της Κύπρου και της ευρωζώνης συνολικά, με τη χορήγηση μιας οικονομικής βοήθειας, η οποία έχει περιοριστεί μέχρι τα 10 δις. ευρώ. Το Eurogrop θα καλωσόριζε μια συμβολή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος.

Το Eurogroup καλεί τις κυπριακές αρχές και την Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, να ολοκληρώσουν τάχιστα το Μνημόνιο. Το Eurogroup θα εξετάσει τα έγγραφα του προγράμματος που έχουν ετοιμαστεί από την Τρόικα και από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα. Οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της οικονομικής βοήθειας μέσα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, πρόκειται να δρομολογηθούν. Το Eurogroup αναμένει ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για οικονομική στήριξη έως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2013, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας». καπενθήμερο του Απριλίου του 2013, υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών έγκρισης της βοήθειας».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ – capital.gr


Δημοσιεύτηκε απο τον στις 16,Μάρτιος, 2013, 12:08 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr