Απόφαση – τιμωρία για την Κύπρο: Κλείνει η Λαϊκή – 29% ως 32% το κούρεμα στην Κύπρου

Μετά από ένα απίστευτο παρασκήνιο το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία. Αυτή δεν είναι άλλη από την αρχική πρόταση πριν 10 σχεδόν μέρες, εκείνη που προσπάθησε να αποφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά τελικά απέτυχε.

Οι εταίροι και το ΔΝΤ μετά από απίστευτες πιέσεις κατάφερε να επιβάλει κλείσιμο μιας τράπεζας, αναδιάρθρωση (ουσιαστικά) μιας ακόμη, αλλά και ευρύτατο κούρεμα.

Η απόφαση με μια ματιά περιλαμβάνει το σπάσιμο της Λαϊκής τράπεζας σε καλή και κακή, με λίγα λόγια περιλαμβάνει το κλείσιμο της Λαϊκής τράπεζας και της μεταφοράς των καταθέσεων κάτω από τις 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου.
Οι καταθέσεις κάτω από τις 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες, τόσο σε ό,τι αφορά στην Λαϊκή όσο και στην τράπεζα Κύπρου.
Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις άνω των 100.000 που επιβάλλεται κούρεμα και στην Τράπεζα Κύπρου δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη το ποσοστό, ωστόσο θα κυμανθεί από 29% ως 32%. Η απόφαση θα παρθεί στις αμέσως επόμενες ώρες.
Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη φορολογία στους καταθέτες άλλων τραπεζών αλλά το πακέτο προβλέπει «bail-in» των μη ασφαλισμένων καταθετών την Λαϊκή – δηλαδή των κατόχων καταθετικών λογαριασμών ή άλλων τοποθετήσεων αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ.
Ουσιαστικά δηλαδή το κούρεμα των καταθέσεων δεν αποφεύχθηκε. Για την ακρίβεια είναι κατά ένα μικρό μόνο ποσοστό μικρότερο απλό το αρχικό σχέδιο ΔΝΤ και Γερμανίας που περιελάμβανε κούρεμα ακόμη και 40%.
Η απόφαση του Eurogroup τα ξημερώματα είναι ωστόσο χειρότερη από την αρχικώς προβλεπόμενη, καθώς εκείνη δεν περιελάμβανε κλείσιμο καμίας τράπεζας.
Σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις στα υποκαταστήματα στην Ελλάδα, αυτές εξακολουθούν να είναι εγγυημένες και με βάση την απόφαση του Eurogroup τα εδώ υποκαταστήματα θα πρέπει να περάσουν άμεσα στην τράπεζα Πειραιώς.
Τώρα το στοίχημα για την Κύπρο είναι πρώτα το άνοιγμα των τραπεζών αύριο και δεύτερων η ομαλή λειτουργία του συστήματος.
Ίσως τις πρώτες μέρες εξακολουθήσει να υπάρχει πλαφόν αναλήψεων, αλλά και πάγωμα μεταφοράς κεφαλαίων, αυτό μένει όμως να ξεκαθαρίσει εντός της ημέρας.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 25,Μάρτιος, 2013, 10:09 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr