ΤΕΙ Καστοριάς, παραιτήθηκε η Ασπασία Βλάχβεη

Ολόκληρη η επιστολή : Αγαπητέ Πρόεδρε του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας –

Με την παρούσα επιστολή μου θα ήθελα δεχτείτε την παραίτησή μου από τη θέση της Προϊσταμένης του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου πρωτίστως για λόγους ακαδημαϊκής ευθιξίας και αξιοπρέπειας.

Με μεγάλη λύπη αλλά και απογοήτευση βρεθήκαμε όλοι μας μπροστά στο νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, (ΑΘΗΝΑ ΙΙΙ) σύμφωνα με τον οποίο το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου του Παραρτήματος Καστοριάς αφού απαξιώθηκε επανειλημμένως από δημοσιεύματα-διαρροές του Υπουργείου Παιδείας, καταργείται βάναυσα χωρίς αιτιολόγηση βασισμένη σε ακαδημαϊκά κριτήρια και χωρίς καν να ληφθεί η πρόταση του Συμβουλίου Διοίκησης του Ιδρύματος. Το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου βρέθηκε να αποτελεί κατεύθυνση του 2ου Τμήματος Διοίκησης επιχειρήσεων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας(!!!) και να είναι το μόνο Τμήμα του Ιδρύματος του οποίου οι φοιτητές οφείλουν να μετακινηθούν  άμεσα (από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος) στα Γρεβενά.

Επιτρέψτε  μου να μην μπορώ να είμαι αδιάφορη,  να μην μπορώ να συναινέσω και να αποδεχθώ ως ακαδημαϊκός πολίτης  αυτή την κατάφορη αδικία που υφίσταται το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου. Εσείς τουλάχιστον όπως και όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΙ ΔΜ, γνωρίζετε πως όλοι στο Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου σε συνεργασία με όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα και τη διοίκηση, εργαστήκαμε σκληρά τα τελευταία 16 χρόνια, ώστε  το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου  να αποκτήσει μια επωνυμία αναγνωρίσιμη και διακριτή στο εσωτερικό και εξωτερικό με:

         Συνδιοργανώσεις μεταπτυχιακών Προγραμμάτων ΠΜΣ-ΜΒΑ με το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Τερνόπολ-Ουκρανίας και ΜΑ με το Τμήμα Δημοσίων σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Τα δύο από τα τέσσερα μεταπτυχιακά προγράμματα που λειτουργούν σήμερα στο ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δημιουργήθηκαν από το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου!)

         Διοργάνωση Διεθνών Συνεδρίων (International Conference on Applied Economics ICOAE 2008-2013 και από το 2002 σε συνεργασία με το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Τερνόπολ και άλλα 20 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θεματολογία την «Παγκόσμια Οικονομία και την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση») με τεράστια απήχηση.

         Άριστη Εξωτερική αξιολόγηση με εξαίρετες αναφορές τόσο στην ερευνητική δραστηριότητα των μελών ΕΠ του Τμήματος, όσο και στην θετική αξιολόγηση των αποφοίτων μας από την  αγορά εργασίας,

         Συμμετοχή σε εκδόσεις Διεθνών Επιστημονικών Περιοδικών

         Συμμετοχή σε Προγράμματα Tempus, ερευνητικά προγράμματα,  διασυνοριακές συνεργασίες κλπ.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και όλα αυτά δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να τα απαξιώνει.

Λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους του Υπουργείου για εξορθολογισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης και θέλοντας να συνεισφέρουμε στο διάλογο επί του σχεδίου Αθηνά,  το Τμήμα αποδέχτηκε να συζητήσει τη συγχώνευσή του με το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας. Με τη  λύση αυτή θεωρήθηκε α) πως διατηρείται σε μεγάλο βαθμό η ταυτότητα των δύο τμημάτων, αφού δημιουργεί την ελάχιστη δυνατή διαφοροποίηση ως προς τα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύουν τα υπάρχοντα Τμήματα, β)μηδενίζεται η μετακίνηση των φοιτητών μεταξύ των πόλεων της Περιφέρειας ενώ γ) δημιουργείται ένα βιώσιμο Τμήμα με εννέα καθηγητές στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας. Η παραπάνω πρόταση έγινε δεκτή από τη Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Διοίκησης  του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, αλλά αγνοήθηκε παντελώς από το Υπουργείο.

Μετά την ανακοίνωση του Σχεδίου Αθηνά ΙΙΙ, που πλήττει βάναυσα το Τμήμα μας, η Διοίκηση του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας δε δέχθηκε να αγγίξει λεκτικά το θέμα τόσο της παγκόσμιας πρωτοτυπίας των 2 Τμημάτων Διοίκησης Επιχειρήσεων στο ίδιο Ίδρυμα σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων, όσο και τον ακαδημαϊκό βιασμό που υφίσταται το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου και οι φοιτητές του, ως το μοναδικό Τμήμα που ενσωματώνεται στο «μισό» Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ως κατεύθυνση και το μοναδικό Τμήμα που μετακινείται σε άλλη πόλη και δεν του δίνεται η μεταβατική περίοδος.

Πιστεύω ακράδαντα πως η προτεινόμενη κατάσταση:

Α) οδηγεί σε πλήρη διαγραφή και απαξίωση του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου

Β) οδηγεί σε απαξίωση του ακαδημαϊκού έργου όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και του Ιδρύματος

Γ) εμπαίζει άνανδρα τους φοιτητές του Τμήματος, αφού τους στερεί το αναφαίρετο δικαίωμά τους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο τμήμα που έχουν εισαχθεί και

Δ) δε συμβαδίζει με κανένα τρόπο σε εξορθολογισμό της  Ανώτατης Εκπαίδευσης

Για όλους αυτούς τους λόγους, επιτρέψτε μου να υποβάλλω σήμερα την παραίτηση μου από Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου, ως μία πράξη ύστατης κραυγής διαμαρτυρίας για την άσκοπη θυσία του Τμήματος στο βωμό ανερμάτιστης σκοπιμότητας, αλλά πρωτίστως για την ανηλεή απαξίωση του ΤΕΙ μας αλλά και του ακαδημαϊκού ρόλου μας που επιτρέπουμε να συμβαίνει!!!.

Με τιμή

Δρ. Ασπασία Βλάχβεη, Καθηγήτρια

Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου


Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Μάρτιος, 2013, 10:34 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “ΤΕΙ Καστοριάς, παραιτήθηκε η Ασπασία Βλάχβεη”

  1. ΓΟΝΕΑΣ

    Κα Βλάχβεη εκτιμούμε την ύστατη ενέργεια σας προς παραίτηση μήπως και…. συγκινηθεί τις, αλλά αυτοί που θά πρεπε να καταφύγουν σ αυτήν την ενέργεια είναι πρώτα απ όλα η βουλευτής κα Αντωνίου η οποία με δική της ανακοίνωση αναφέρθηκε στο θέμα της μεταβατικότητας του τμήματος του Διεθνούς Εμπορίου και μέχρι σήμερα….σκατά (με συγχωρείτε που χρησιμοποιώ τέτοιες εκφράσεις , αλλά κάποιες φόρες οι λέξεις περιέχουν ΑΚΡΙΒΩΣ το νόημα που περικλύουν), και οι λοιποί πολιτικοί φορείς και ταγοί της πόλης της Καστοριάς (βουλευτές, δήμαρχος) γιατί δεν κάναν τα αυτονόητα ακόμα και σήμερα…. Είμαι γονέας φοιτητή του 5ου εξαμήνου στο παραπάνω τμήμα… Είναι ντροπή για όλους σας εκεί να αναγκαστούμε να φύγουμε από την Καστοριά ή μάλλον να μας διώξει η Καστοριά σε μιά τόσο δύσκολη περίοδο και να φοιτήση το παιδί μας σ ενα τμήμα που μάλλον και σείς δεν ξέρετε τι είναι… Φρόντισα στο σχόλιό μου να είμαι όσο γινότανε ευγενικός και ήρεμος γιατι η αγανάκτησή μου, η υπομονή μου και ο θυμός μου, αν είσασταν και σεις γονείς και στη θέση μου, δηλ του ΜΑΛΑΚΑ (σχόλιο πρώτης παρένθεσης) τοτε θα καταλαβαίνατε…. Νομίζω ότι εκφραζω και έχουν την ίδια άποψη και οι υπόλοιποι γονείς… Ευχαριστώ και ελπίζω έστω και την ύστατη στιγμή τουλαχιστον να μπούμε στη μεταβατικότητα…

Δώστε απάντηση




Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery





Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr