Ανακοίνωση των τριών πολιτιστικών φορέων της Καστοριάς, μετά την κοινοποίηση της απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για το στρατώνα «ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ».

Απογοητευτική, εθνικά θλιβερή και διάτρητη η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, αφού αγνόησε κατάφορα την επιστημονική εισήγηση της αρμόδιας Εφορίας Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλονίκης υπέρ της διατήρησης του ιστορικού στρατώνα «Μαθιουδάκη», αποτελώντας ως απόφαση ξεκάθαρο προϊόν απροκάλυπτων, κι ασφυκτικών πολιτικών παρεμβάσεων και πιέσεων, των οποίων όλοι μας υπήρξαμε σοκαρισμένοι θεατές τους τελευταίους μήνες, από τοπικούς πολιτικούς που όχι μόνο δεν απέκρυψαν τις παρεμβάσεις τους αυτές, αλλά και τις διαφήμισαν με υπερηφάνεια μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ.

Η αναίτια και με ισχνά έως και έωλα επιχειρήματα κατεδάφιση ενός εμβληματικού ιστορικού μνημείου της πόλης μας, του μοναδικού μνημείου που είναι άμεσα συνδεδεμένο με την απελευθέρωση της Καστοριάς από τους Τούρκους, θα φέρει για πάντα την σφραγίδα των πολιτικών αυτών προσώπων, που την επεδίωξαν και την επέβαλαν με απροκάλυπτο τρόπο και ΘΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ ΜΕ ΜΑΥΡΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

Εμείς, πολιτιστικοί φορείς και απλοί πολίτες της Καστοριάς, υπερασπιζόμενοι το ιστορικό μνημείο κάναμε το αυτονόητο καθήκον μας απέναντι στην ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό.

Γι’ αυτή την στάση μας πολεμηθήκαμε από πολλές πλευρές, συκοφαντηθήκαμε ως πρόσωπα, οι θέσεις μας αποκρύβησαν ή διαστρεβλώθηκαν συστηματικά.

Κι όμως, πιστεύαμε και υποστηρίζαμε την απλή, κοινή λογική: Να σωθεί, να αναστηλωθεί και να αξιοποιηθεί ο ιστορικός στρατώνας, και ταυτόχρονα να κτισθεί το πολυπόθητο νέο Αστυνομικό Μέγαρο παραδίπλα, στον άφθονο διαθέσιμο χώρο του στρατοπέδου που δεσμεύθηκε να παραχωρήσει ο Δήμος Καστοριάς.

Δυστυχώς όμως, ακόμη κι επί της κοινής λογικής, στην παντοιοτρόπως χρεοκοπημένη Ελλάδα συνεχίζουν ακόμη να υπερισχύουν άλλες επιδιώξεις.

Μετά την άνευ λόγου (κι άνευ αντίστασης) κατεδάφιση του παλιού νεοκλασικού Γυμνασίου της Καστοριάς το 1971 επί Χούντας, η κατεδάφιση στις μέρες μας του ιστορικού στρατώνα είναι το επόμενο ντροπιαστικό πολιτιστικό έγκλημα, που θα αμαυρώσει την ιστορία της πόλης μας και των –εκλεγμένων αυτή τη φορά- πολιτικών εκπροσώπων της, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας μας.

Για όσους λοιπόν αγωνίστηκαν για την κατεδάφιση του μοναδικού αυτού μνημείου της απελευθέρωσης της πόλης μας, αλλά και για όσους αδιαφόρησαν γι’ αυτήν, επισημαίνουμε πως:

Η ασέβεια απέναντι στην ιστορία της πατρίδας, χαρακτηρίζει ανθρώπους που κατά βάθος δεν σέβονται απολύτως τίποτα, πέρα από τον εαυτό τους και τα προσωπικά τους συμφέροντα κι επιδιώξεις.

Η αδιαφορία, η άγνοια και η εχθρότητα απέναντι στο παρελθόν, προδικάζουν ένα θλιβερό μέλλον.

Για ακόμη μία φορά, ΚΡΙΜΑ για την Καστοριά. Μπορούσε να έχει καλύτερη μοίρα.

-ΜΥΗΣΙΣ

-ΣΠΑΣΜΕΝΟ ΡΟΔΙ

-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 9,Απρίλιος, 2013, 5:32 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr