Νέα της Συνόδου – Στρασβούργο, 6-9 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ  – Συζήτηση για την «Κατάσταση της Ένωσης» με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso

Την Τρίτη στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, θα απευθύνει στο ΕΚ για πρώτη φορά, ομιλία για την «Κατάσταση της Ένωσης». Η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα επιτρέψει στους ευρωβουλευτές να εξετάσουν με τον κ. Barroso τις εξελίξεις στην ΕΕ από τις ευρωεκλογές του 2009 και την έναρξη της ισχύος της Συνθήκης της Λισσαβόνας τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους.

Η αντιμετώπιση των Ρομά στην Ευρώπη

Η απομάκρυνση περισσοτέρων από 8 χιλιάδες Ρομά φέτος από τη Γαλλία και η μεταφορά τους στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία εγείρει για πολλούς σοβαρά ερωτήματα νομικής φύσης. Το ΕΚ θα συζητήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά πόσον η Γαλλία και άλλα κράτη μέλη παραβιάζουν θεμελιώδη δικαιώματα και την αρχή της ελευθερίας μετακίνησης στην ΕΕ, ενώ θα υιοθετηθεί και σχετικό ψήφισμα.

 

 

 

Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν για την παροχή βοήθειας στους πλημμυροπαθείς του Πακιστάν

Οι πλημμύρες στο Πακιστάν και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την ΕΕ θα αποτελέσουν κεντρικό θέμα συζήτησης με την Επιτροπή την Τρίτη. Την προηγούμενη Τρίτη, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Ανάπτυξης ενημέρωσαν την αρμόδια επίτροπο Kristalina Georgieva ότι η παροχή βοήθειας στις καταστροφικές πλημμύρες χρειάζεται να οργανωθεί καλύτερα. Αρκετοί συνέδεσαν τις πλημμύρες με την κλιματική αλλαγή, ενώ άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο εκμετάλλευσης της κρίσης από τους εξτρεμιστές.

 

 

 

Νέοι περιορισμοί στη χρήση πειραματόζωων

Η χρήση ζώων για την πραγματοποίηση πειραμάτων αναμένεται να περιορισθεί νομοθετικά, εφ’ όσον το ΕΚ εγκρίνει τη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο τον Ιούλιο. Τα κράτη μέλη θα υποχρεωθούν να προβαίνουν σε αξιολόγηση των συνεπειών για τα ζώα κάθε ενός πειράματος, με στόχο την προώθηση εναλλακτικών μεθόδων διεξαγωγής των πειραμάτων και βελτίωσης της αντιμετώπισης των ζώων που χρησιμοποιούνται.

 

 

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μάλι στο ΕΚ

Ο Πρόεδρος της μεγαλύτερης χώρας της Δυτικής Αφρικής θα απευθύνει λόγο στο ΕΚ στα πλαίσια πανηγυρικής συνεδρίασης, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα. Μεταξύ των θεμάτων στα οποία μπορεί να αναφερθεί ο Πρόεδρος Amadou Toumani Touré είναι η επιτυχημένη μετάβαση του Μάλι στη δημοκρατία τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας ενόψει της επερχόμενης διάσκεψης του ΟΗΕ το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, καθώς και θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή του Sahel.

 

 

 

ACTA: συζήτηση για τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις

Οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις για την πολυμερή εμπορική συμφωνία για την καταπολέμηση της παραποίησης/απομίμησης (ACTA) θα συζητηθούν με την Επιτροπή την Τετάρτη. Ο δέκατος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον, από 16 έως 20 Αυγούστου 2010.

 

 

 

Ελευθερία του τύπου στην ΕΕ: εκ νέου υπό συζήτηση στο ΕΚ

Οι περιορισμοί στην ελευθερία του λόγου, στην ελευθερία ενημέρωσης και η άσκηση κυβερνητικού ελέγχου στα ΜΜΕ σε αρκετά κράτη μέλη θα συζητηθούν με την Επιτροπή στην Ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

 

 

 

Ανάγκη ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την καταπολέμηση διακρίσεων στα ζευγάρια ιδίου φύλου;

Τα ζευγάρια ιδίου φύλου, είτε έγγαμα είτε στο πλαίσιο αστικού συμφώνου συμβίωσης, αντιμετωπίζουν ακόμα διακρίσεις, όταν εργάζονται, σπουδάζουν και ταξιδεύουν στην ΕΕ, καθώς ο/η σύντροφος δεν αναγνωρίζεται νομικά ως μέλος της οικογένειας από πολλά κράτη μέλη. Το ΕΚ θα θέσει ερώτημα στην Επιτροπή για την απουσία συγκεκριμένων προτάσεων στον τομέα αυτό.

 

 

 

Ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν: η περίπτωση της Sakineh και της Zahra

Το ΕΚ θα συζητήσει για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, με αφορμή τις πρόσφατες υποθέσεις της Sakineh Mohammadi-Ashtiani, Ιρανής που καταδικάστηκε σε θάνατο δια λιθοβολισμού λόγω μοιχείας και της Zahra Bahrami, ιρανο-ολλανδικής καταγωγής, η οποία συνελήφθη τον περασμένο Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Τεχεράνη την Ημέρας της Αshura και κρατείται έκτοτε. Οι Ολλανδοί ευρωβουλευτές κάλεσαν την Ύπατη Εκπρόσωπο, Catherine Ashton, να συζητήσει το θέμα με τις Ιρανικές αρχές.

 

 

 

Διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό του 2011: Η θέση του Συμβουλίου
Η βελγική προεδρεία θα εξηγήσει τις αλλαγές που επιθυμούν να κάνουν τα κράτη μέλη στην πρόταση της Επιτροπής για τον προϋπολογισμό, σε συνέχεια της ψηφοφορίας του Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουλίου. Οι επιτροπές του ΕΚ, εκ των οποίων αρκετές θα γνωμοδοτήσουν επί του θέματος, έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία του προϋπολογισμού.

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 5,Σεπτέμβριος, 2010, 10:47 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr