Μετά τις σημερινές αποκαλύψεις από τον alphafm.gr (συνεντεύξεις & Π.Δ) για το »βατερλό» του σχεδίου ΑΘΗΝΑ ο Φ. Πετσάλνικος εξέδωσε ανακοίνωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΒΑΡΥ ΠΛΗΓΜΑ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ Τ.Ε.Ι ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ – 

Αισθάνομαι την ανάγκη να αναφερθώ για μια ακόμη φορά δημόσια σε όσα αποφασίζονται το τελευταίο διάστημα για την Ανώτατη Εκπαίδευση στο νομό μας, γιατί το όλο θέμα εξελίσσεται σε «Βατερλό» της Καστοριάς.

-Από τον Ιανουάριο είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις προθέσεις της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Τεχνολογικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι) και το Πανεπιστήμιο στην περιοχή μας.

-Κάποιοι μου άσκησαν τότε κριτική για υπερβολές, ενώ άλλοι πανηγύριζαν γιατί όχι μόνο «δεν θα υπήρχε υποβάθμιση, αλλά αντιθέτως θα αναβαθμιζόταν τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην περιοχή μας», μετά από τις συναντήσεις και παρεμβάσεις που έκαναν στον Υπουργό Παιδείας. Στους μήνες που ακολούθησαν η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δημοσιοποιούσε θέσεις, που όπως είχα επανειλημμένα επισημάνει, οδηγούσαν σε υποβάθμιση την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Καστοριά.

-Τώρα που τα Προεδρικά Διατάγματα έχουν εκπονηθεί από το Υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει κανείς ότι η δυστυχία είναι διπλή για την Καστοριά :

α) Τo Τ.Ε.Ι Καστοριάς καταργείται ως Παράρτημα, χάνοντας το επίπεδο ως Αυτοδιοίκησης που είχε. Χάνει επίσης ένα από τα τρία Τμήματα του και συγκεκριμένα το Διεθνούς Εμπορίου που λειτουργεί επί 18 χρόνια. Χάνει τα δύο τρίτα των εισαγομένων ετησίως φοιτητών και κατά πάσα πιθανότητα χάνει και την δυνατότητα λειτουργίας Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων.

-Όλα αυτά σημαίνουν «συρρίκνωση», «υποβάθμιση», «απαξίωση», ενός Ιδρύματος που είχαμε σχεδιάσει και αναπτύξει με τρόπο που να είναι ελκυστικό για την νέα γενιά και ιδιαίτερα χρήσιμο για την ανάπτυξη του τόπου και ολόκληρης της χώρας.

-Ενώ καταργείται εδώ το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου αναβαθμίζονται σε Σχολή Τμήματα στην Πτολεμαΐδα!

β) Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας διατηρείται τελικώς, αλλά δυστυχώς η Καστοριά χάνει την Αρχιτεκτονική που είχαμε ιδρύσει το 2010, με το Π.Δ που είχαμε επιτύχει να εκδοθεί τότε.

-Θυμίζω ότι η επιλογή για την ίδρυση του Αρχιτεκτονικού Τμήματος ως πρώτου Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Καστοριά βασιζόταν σε εμπεριστατωμένη μελέτη που είχε εκπονήσει η τότε Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και η οποία προέβλεπε την ίδρυση μελλοντικά και σε βάθος χρόνου και άλλων δύο τμημάτων (η παρουσίαση είχε γίνει στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Καστοριάς).

-Για την προετοιμασία της λειτουργίας του τμήματος αυτού είχε προχωρήσει η δημιουργία σύγχρονων κτηριακών υποδομών καθώς και η εκπόνηση τoυ Αναλυτικού Προγράμματος Σπουδών σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (είχε παρουσιαστεί στην αίθουσα του Δημαρχείου Καστοριάς).

-Μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που ίδρυσε την Αρχιτεκτονική το μόνο που απέμενε ήταν να αποφασίσει κάποια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας για την προκήρυξη θέσεων καθηγητών και την εισαγωγή των πρώτων φοιτητών.

-Σημειώνω ότι υπάρχουν και άλλα Πανεπιστημιακά Τμήματα που είχαν ιδρυθεί λίγο πριν από το δικό μας (π.χ στα Ιωάννινα), δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την λειτουργία τους και βέβαια δεν καταργούνται.

-Από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας όμως καταργείται το ιδρυμένο Τμήμα στην Καστοριά που είχε όλες τις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει με αξιώσεις την λειτουργία του σε μία πόλη που αποτελεί μοναδικό απέραντο εργαστήρι διαχρονικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

-Την στιγμή μάλιστα που καταργείται το Τμήμα της Καστοριάς, ανακοινώνεται η δημιουργία νέου Τμήματος στην Κοζάνη!!

-Όλα αυτά δείχνουν πρωτοφανή προχειρότητα, άγνοια, έλλειψη ικανότητας εκπαιδευτικού σχεδιασμού και πλήρη αδιαφορία για τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες, από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

-Η εξέλιξη αυτή όμως αναδεικνύει και την αδυναμία των τοπικών εκπροσώπων, που βάφτιζαν «θεσμικές» τις κλειστές τους συναντήσεις, να κατανοήσουν την σημασία των γεγονότων, καθώς και την ανικανότητα να προλάβουν και να ανατρέψουν πρωτοφανώς αρνητικές αποφάσεις για την ακριτική περιοχή μας.

-Τον παραλογισμό της Κυβέρνησης και την ανικανότητα κάποιων εδώ θα την πληρώσει όμως ακριβά ο τόπος, με την υποβάθμιση ενός τόσο σημαντικού για την πολλαπλή ανάπτυξη της περιοχής πυλώνα όπως είναι η Ανώτατη Εκπαίδευση.

-Όταν όμως ξηλώνεται ό,τι με σχέδιο, φαντασία, επιμονή και πολύ κόπο είχε δημιουργηθεί, πως θα μπορέσει να έχει ένα καλύτερο μέλλον αυτός ο τόπος ;

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Απρίλιος, 2013, 4:08 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr