Μειώσεις μισθών εως και 35% στον ιδιωτικό τομέα από τις 15 Μαΐου – Ποια επιδόματα κόβονται

Πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται από τις 15 Μαΐου εξαιτίας μιας σειράς ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν το 2011 και ανατρέπουν το σύστημα αμοιβών που καθόριζαν η εθνική και οι κλαδικές συμβάσιες εργασίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η ουσιαστική αλλαγή από αυτέ ςτις ρυθμίσεις είναι ότι παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή επιδομάτων που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις. Συνολικά καταργούνται 65 επιδόματα μεταξύ αυτών και το επίδομα γάμου με αποτέλεσμα στο εξής, εργοδότες και επιχειρήσεις να δεσμέυονται μόνο για την καταβολή του βασικού μισθού της κάθε σύμβασης και 4 ακόμη επιδόματα τα οποία είναι: προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας.

Ουσιαστικά, με αυτή την αλλαγή μειώνονται σημαντικά οι αμοιβές ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις έληξαν και δεν ανανεώθηκαν. Η αρχή γίνεται από 45 κλαδικές συμβάσεις που έληξαν στις 14/02/2013 και στις 14 Μαΐου λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, που αν δεν υπογραφεί άλλη μέχρι τις 14 Μαΐου τότε από την επόμενη ημέρα οι τραπεζίτες δεν είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να καταβάλουν όλα τα επιδόματα εκτός από τα 4 παραπάνω.

Με άλλα λόγια, αν δεν υπογραφούν νέες συμβάσεις, τόσο οι τραπεζοϋπάλληλοι όσο και άλλοι μισθωτοί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις ύψους 30-35%.

Αυτές είναι οι συμβάσεις που έληξαν και λήγει και η μετενέργειά τους στις 14/05/2013.

Ακόμη όμως και να υπογραφούν νέες συμβάσεις, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν μισθούς των 586 ευρώ!

Όπως είναι φυσικό, οι αλλαγές που έρχονται σε περίπου δέκα ημέρες, θα φέρουν τα πάνω-κάτω στην αγορά εργασίας.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 4,Μάιος, 2013, 1:12 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr