Πόσο μειώνονται οι δόσεις των δανείων

Νέα μείωση, μετά από 10 μήνες, θα έχουν στη μηνιαία δόση των δανείων τους, οι δανειολήπτες που το στεγαστικό τους είναι συνδεδεμένο με το βασικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να το μειώσει κατά 25 μονάδες βάσης.

Το όφελος που προκύπτει μηνιαίως για κάθε δανειολήπτη με στεγαστικό δάνειο σε ΕΚΤ, διαφέρει με βάση τα χαρακτηριστικά του δανείου, δηλαδή το ύψος του δανείου, τη διάρκεια αποπληρωμής, το περιθώριο (spread), κλπ. Σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς ένας μέσος όρος ελάφρυνσης κυμαίνεται από 11 ευρώ έως και περίπου 30 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει ανάλογο δάνειο με βάση το Euribor 3μήνου έχουν ήδη “γευτεί” τη μείωση της μηνιαίας δόσης τους, καθώς το εν λόγω επιτόκιο λειτουργεί προεξοφλητικά.

Ειδικότερα, από 1,33% που ήταν το Euribor 3μήνου στις 2 Ιανουαρίου του 2012, έχει κατέλθει στο 0,207%, γεγονός που σημαίνει ότι τα δάνεια με βάση το Euribor έχουν σημαντική ελάφρυνση μέσα σε 16 μήνες και συγκεκριμένα κατά 1,123% στη μηνιαία δόση του δανείου τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ημερησία, ιδιαίτερα για τα δάνεια των επιχειρήσεων, οι προοπτικές αποσυμφόρησης που δημιουργούν τα υψηλά επιτόκια δανεισμού δεν είναι αρκετά αισιόδοξες. Η περιορισμένη ρευστότητα ωθεί τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα, εξέλιξη στην οποία συμβάλουν και τα ιστορικά υψηλά επίπεδα των “μη εξυπηρετούμενων δανείων”. Γι αυτούς κυρίως τους λόγους, τα επιτόκια που δανείζονται οι επιχειρήσεις ή που καθορίζονται από την τράπεζα όταν μία επιχείρηση ζητά να ρυθμίσει το υπάρχον δάνειο της, είναι στην πλειονότητά τους πάνω από 10%. Επιπλέον, οι τράπεζες ανεβάζουν τα επιτόκια και στις ετήσιες ανανεώσεις ορίων στα επιχειρηματικά δάνεια.

Τα επιτόκια των καταθέσεων έχουν αντίθετη πορεία και βαίνουν μειούμενα. Αυτό οφείλεται και στις μειώσεις του βασικού επιτοκίου αλλά και στο γεγονός ότι η τρόικα επέβαλε στις τράπεζες την αποκλιμάκωσή τους προκειμένου να μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 5,Μάιος, 2013, 11:46 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr