www.alphafm.gr ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ – Το ΕΚ συζητά για τους Ρομά

Περισσότεροι από 8.000 Ρομά έχουν μεταφερθεί από τη Γαλλία στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία από τις αρχές του έτους, κάτι που έχει ήδη προκαλέσει έντονες συζητήσεις σε όλη την ΕΕ. Το ΕΚ θα εξετάσει την Τρίτη κατά πόσον η επιστροφή των Ρομά από τη Γαλλία το καλοκαίρι παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών ενώ ήδη νωρίτερα φέτος είχε ζητήσει την υλοποίηση αποτελεσματικής πολιτικής κοινωνικής ενσωμάτωσης των 10 και πλέον εκατομμυρίων Ρομά της Ευρώπης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον η απομάκρυνση των Ρομά από τη Γαλλία παραβιάζει ή όχι τις πρόνοιες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ότι αφορά την ελευθερία μετακίνησης και (προσωρινής) εγκατάστασης καθώς και εκείνες της Χάρτας Θεμελιωδών Δικαιωμάτων δήλωσε η γενική διευθύντρια, Δικαιοσύνης, Françoise Le Bail, καταθέτοντας την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ. Όπως διευκρίνισε, η εξέταση της κατάστασης με βάση τα στοιχεία που έχει παράσχει η γαλλική κυβέρνηση συνεχίζεται.

Ίσα δικαιώματα για όλους

Εν όψει της συζήτησης που πραγματοποιείται για το θέμα στην ολομέλεια του ΕΚ την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΕΚ, Jerzy Buzek, δήλωσε ότι αν ότι η διαφύλαξη της δημόσιας τάξης ανήκει, χωρίς καμία αμφιβολία, σε κάθε κράτος μέλος, «όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα. Κανείς δεν μπορεί να εκδιωχθεί απλώς και μόνο επειδή είναι Ρομά. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη βελτίωσης της κοινωνικής ενσωμάτωσης των Ρομά, πρέπει να αποφεύγουμε κάθε μορφή διακρίσεων στις συζητήσεις για το θέμα αυτό.

«Ανεπαρκής πρόοδος»

Με ψήφισμά του, του Μαρτίου, το ΕΚ επέκρινε την «ανεπαρκή» πρόοδο από την πλευρά της ΕΕ στην ενσωμάτωση των Ρομά. Τα κράτη μέλη οφείλουν να κάνουν καλύτερη χρήση των διαρθρωτικών κονδυλίων για το σκοπό αυτό, τονίζει το ΕΚ στο ψήφισμα του ενώ από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τον Απρίλιο λεπτομερές σχέδιο βελτίωσης της ενσωμάτωσης των Ρομά στην οικονομία της Ένωσης.

Μιλώντας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, η εκπρόσωπος της Επιτροπής σημείωσε επίσης πόσο σημαντικό είναι να διασφαλισθεί ότι τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται από το Κοινωνικό Ταμείο για τους Ρομά την περίοδο 2007-2013, «δαπανώνται με τρόπο που πραγματικά συνεισφέρει στην κοινότητα» αυτή, ιδίως στα κράτη μέλη όπου είναι πιο αριθμητικά σημαντικότερη.

Εισηγήτρια του ΕΚ για το θέμα είναι η Ουγγαρέζα ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Lívia Járóka.

Οι Ρομά στην ΕΕ

Στην ΕΕ σήμερα, τις υποψήφιες χώρες και τα πιθανά υποψήφια κράτη των δυτικών Βαλκανίων υπάρχουν περίπου 10 με 12 εκατομμύρια Ρομά, σημαντικότατο ποσοστό των οποίων αντιμετωπίζει την περιθοριοποίηση και ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες διαβίωσης, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές περιοχές. Πλήττονται δε δυσανάλογα τόσο από τη φτώχια και την ανεργία όσο και από τις διακρίσεις, τη βία, την έλλειψη στέγης και τις κακές συνθήκες υγείας και υγιεινής.

Όμως οι Ρομά που ζουν στα κράτη μέλη έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με κάθε άλλο ευρωπαίο πολίτη και, μεταξύ άλλων, η ευρωπαϊκή νομοθεσία εγγυάται το δικαίωμα των πολιτών της ΕΕ να μετακινούνται και να κατοικούν ελεύθερα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος.

Για διαμονή μικρότερη των 3 μηνών μοναδική προϋπόθεση είναι να έχουν διαβατήριο ή ταυτότητα, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα να έχουν εργασία ή γενικώς επαρκείς οικονομικούς πόρους.

Από την άλλη, όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να απομακρύνει πολίτη της ΕΕ, θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διασφαλίσει ότι η απόφασή του είναι ανάλογη της απειλής για τη δημόσια τάξη ή του βάρους στο δημόσιο ταμείο που φέρεται να αντιπροσωπεύει ο πολίτης για τον οποίο εξετάζεται μια τέτοια κίνησης..

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πολίτες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας έχουν κάποιους επιπλέον περιορισμούς στην ελευθερία μετακίνησής τους μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 7,Σεπτέμβριος, 2010, 1:17 μμ. στις Κατηγορίες ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντησηΠρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr