Προς απόσυρση τα κέρματα του ενός και δυο λεπτών

Τα σενάρια να προβλέπουν απόσυρσή τους με δύο τρόπους

Την απόσυρση των κερμάτων του ενός και δυο λεπτών εξετάζει η Κομισιόν καθώς τα συγκεκριμένα κέρματα κοστίζουν περισσότερο από όσο αξίζουν.

«Η παραγωγή τους είναι ξεκάθαρα ζημιογόνος και η σωρευτική ζημιά φτάνει το 1,4 δισ. ευρώ» αναφέρει χωρίς περιστροφές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα από τη σχετική έρευνα που έκανε.

Στην πράξη, πολλοί στην Ευρωζώνη θεωρούν τα κέρματα μηδενικής αξίας και τα χρησιμοποιούν ελάχιστα ενώ σε ορισμένες χώρες είναι ουσιαστικά «νεκρά».

Η Κομισιόν, στην ανάλυσή της περιγράφει τα τέσσερα πιθανά σενάρια με τα οποία μπορεί να διαχειριστεί το ζήτημα.

Το πρώτο είναι η διατήρησή της κατάστασης με την κατασκευή νέων κερμάτων με τις ίδιες προδιαγραφές υλικών.

Το δεύτερο είναι η διατήρηση των κερμάτων στη ζωή, αλλά με μειωμένο κόστος, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί είτε με αλλαγή στο υλικό που χρησιμοποιείται είτε με βελτιστοποίηση της κατασκευής τους, είτε και με τα δύο.

Το τρίτο σενάριο προβλέπει γρήγορη απόσυρση των κερμάτων. Για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα, τα κέρματα θα παραμένουν χρήμα και θα μπορούν να ανταλλάσσονται στις τράπεζες μέχρι μία καθορισμένη ημερομηνία, μετά την οποία δεν θα θεωρείται ότι έχουν αξία.

Το τέταρτο σενάριο αφορά τη διακοπή της κατασκευής νέων νομισμάτων, με τους πολίτες να μπορούν να τα αλλάξουν στις τράπεζες, ενώ παράλληλα τα κέρματα διατηρούν επ’ αόριστον την ιδιότητα του χρήματος μόνο όμως για στρογγυλοποιημένες πληρωμές. Με μακροπρόθεσμο  αποτέλεσμα την εξαφάνισή τους.

Η Κομισιόν ανέφερε ότι θα έχει διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς και θα εξεταστεί ποιο από τα τέσσερα σενάρια θεωρεί προτιμότερο.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 15,Μάιος, 2013, 12:16 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr