Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε το χαράτσι

Nέα εμπλοκή φαίνεται να υπάρχει με τον νέο φόρο ακινήτων που θα επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2014. Δέσμευση της κυβέρνησης είναι η σχετική ρύθμιση να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στο καλοκαίρι. Το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί σειρά σεναρίων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα ακίνητα που θα οδηγήσει σε μείωση των υφιστάμενων συντελεστών φορολογίας των ακινήτων και σε ανακούφιση των ιδιοκτητών που σηκώνουν αυτή τη στιγμή μεγάλο φορολογικό βάρος. Ωστόσο δεν έχει βρεθεί η φόρμουλα για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, χωρίς να θιγούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες αλλά και χωρίς να επιβαρυνθούν από τη μετακύλιση του βάρους που αναλογεί στα εκτός σχεδίου ακίνητα, στους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Η κατεύθυνση της διακομματικής στη τελευταία της συνεδρίαση ήταν η ευνοϊκότερη μεταχείριση των κατ’ επάγγελμα αγροτών, ωστόσο έχουν εκδηλωθεί έντονες αντιδράσεις στην περιφέρεια, που έχουν θορυβήσει βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη.

Μάλιστα για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει πρόσφατα και δυο συσκέψεις η μία υπό την προεδρεία του Αντώνη Σαμαρά και η άλλη όταν ο πρωθυπουργός επισκεπτόταν την Κίνα. Αντικείμενο και των δυο συσκέψεων ήταν η επεξεργασία σεναρίων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης στα ακίνητα με παράλληλη μείωση των συντελεστών.

«Αγκάθι» αυτή τη στιγμή είναι η φορολόγηση των κατ’ επάγγελμα αγροτών. Αν δηλαδή οι αγρότες θα φορολογηθούν για τη γη που καλλιεργούν. Υπάρχουν φωνές τόσο στη ΝΔ, όσο και στο ΠΑΣΟΚ που επιμένουν ότι δεν πρέπει να φορολογηθεί το κεφάλαιο των επιχειρήσεων των αγροτών, δηλαδή η γη. Υπάρχουν όμως και άλλες απόψεις που υποστηρίζουν ότι για να είναι το σύστημα φορολογίας των ακινήτων δικαιότερο θα πρέπει ακόμα και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες να συμβάλλουν στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από τη φορολογία της αγροτικής γης θα έχει έσοδα περίπου 700-800 εκατομμυρίων.

Η τελική εισήγηση δεν έχει διαμορφωθεί και κάτι τέτοιο δεν αναμένεται μέχρι αύριο που θα γίνει νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, αλλά το αμέσως προσεχές διάστημα. Ωστόσο, υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις από βουλευτές της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι αν φορολογηθούν οι κατ’ επάγγελμα αγρότες θα δυσαρεστηθεί η βάση του κόμματος. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες φωνές που προβάλλουν αντιρρήσεις υποστηρίζοντας ότι τα ανεκμετάλλευτα αγροτεμάχια δεν πρέπει να ενταχθούν στη ρύθμιση του νέου φόρου.fpress.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Μάιος, 2013, 11:08 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr