Κυβέρνηση: “Δεν θα καταθέσουμε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο”

Νέα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών την Πέμπτη.

Καθαρή και σθεναρή θέση εμφανίζει η κυβέρνηση ως προς το φλέγον θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, ακόμα και μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, η οποία ολοκληρώθηκε δίχως πολιτική συμφωνία επί του νομοθετήματος του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη.

Η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα καταθέσει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και επί της ουσίας καλεί τους εταίρους της “αν θέλουν, να βρουν άλλη λύση”.

Μια λύση, όπως αυτή που επανέλαβε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των αρχηγών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ότι δηλαδή το κόμμα του μπορεί να καταθέσει τη δικιά του πρόταση νόμου επί του θέματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

Εκεί, ο Φώτης Κουβέλης θα θέσει εκ νέου το θέμα της άμεσης κατάθεσης του αντιρατσιστικού σχεδίου νόμου. Αν ο πρωθυπουργός εμφανιστεί και πάλι ανυποχώρητος, τότε η ΔΗΜΑΡ θα έρθει σε συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να καταθέσουν από κοινού νομοσχέδιο, στη βάση τόσο της πρότασης του ΠΑΣΟΚ όσο και του σχεδίου νόμου Ρουπακιώτη.

Η στάση του πρωθυπουργού, η οποία συνάδει με τη θέση του εξέφρασε νωρίτερα η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ), υιοθετώντας την άποψη συνεργατών του κ. Σαμαρά ότι υπάρχει επαρκές αντιρατσιστικό πλαίσιο και δεν παρίσταται ανάγκη για θέσπιση νέου, προκάλεσε την έντονη ενόχληση των αρχηγών των συγκυβερνώντων κομμάτων.

Οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επέμειναν στις θέσεις τους για άμεση προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη, επί του οποίου, όπως είπε ο κ. Κουβέλης, μπορεί να γίνει αλλαγές και βελτιώσεις, ενώ ο κ. Βενιζέλος πρότεινε εναλλακτικά την προώθηση πρότασης νόμου που έχει καταθέσει προ διμήνου το κόμμα του και η οποία έχει ενσωματωθεί στο επίμαχο σχέδιο νόμου.

Τα δύο ελάσσονα κυβερνητικά κόμματα υπολογίζουν και στην υπερψήφιση του σχεδίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ των ρυθμίσεων του κ. Ρουπακιώτη. Εφόσον, ωστόσο, πάει στη Βουλή είτε η νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, είτε η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ,  η τύχη της είναι προδιαγεγραμμένη και θα απορριφθεί, εφόσον δεν ψηφιστεί από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως και με άλλες αφορμές, π.χ. όταν τέθηκε το ζήτημα με τη νομοθεσία για την απόδοση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, έχουν επισημάνει κοινοβουλευτικά στελέχη του μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος, «η σημερινή πλειοψηφία του Κοινοβουλίου είναι δεξιόστροφη», καθώς η ΝΔ μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τη Χρυσή Αυγή υπερβαίνουν την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων που κινούνται αριστερότερα του Κέντρου, δηλαδή του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ, του ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ (με το τελευταίο, πάντως, να μην είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσει, καθώς διατυπώνει ενστάσεις επειδή το ευρωπαϊκό πλαίσιο που επικαλείται ο κ. Ρουπακιώτης καταδικάζει και τον κομμουνισμό).

Θέμα παραμονής στην κυβέρνηση για τον κ. Ρουπακιώτη

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, πάντως, τίθεται, εκ των πραγμάτων ζήτημα παραμονής του υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση, καθώς στο συγκεκριμένα τουλάχιστον ζήτημα δεν έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και είναι αμφίβολο αν νομιμοποιείται πολιτικά να στείλει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο δεν συμφωνεί ο προϊστάμενός του και επικεφαλής της κυβέρνησης.

Αν και οι πρόεδροι της ΔΗΜΑΡ (στην οποία πρόσκειται ο κ. Ρουπακιώτης) και του ΠΑΣΟΚ, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσαν ότι δεν αντελήφθησαν να τίθεται ζήτημα πρωθυπουργικής εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του υπουργού Δικαιοσύνης, είναι γνωστό από ημερών ότι οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά που διαφωνούσαν με τις πρωτοβουλίες του, έθεσαν και ζήτημα για τη συνέχιση της παραμονής του στο κυβερνητικό σχήμα.

Βενιζέλος: «Ναζιστικό μόρφωμα» η Χρυσή Αυγή – «Αυτόκλητοι τραμπούκοι» τα μέλη της

Επιχειρηματολογώντας υπέρ του σχεδίου νόμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι στη χώρα μας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από την πολιτεία, συντεταγμένα, οι ναζιστικές και ρατσιστικές πράξεις, ενώ μίλησε για ένα ναζιστικό μόρφωμα, που προβαίνει σε ναζιστικές πράξεις, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά τη Χρυσή Αυγή και κάνοντας λόγο για «αυτόκλητους τραμπούκους», που δεν μπορούν να υποκαθιστούν τη νομοθεσία.

Ο κ. Βενιζέλος, ωστόσο, έθεσε και ευρύτερο ζήτημα λειτουργίας και συντονισμού της κυβέρνησης, εστιάζοντας ουσιαστικά στην ανάγκη να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Κουβέλης: «Πράξη ουσιαστικής δημοκρατίας» το αντιρατσιστικό – «Απαράδεκτη σκοπιμότητα» από την ΚΕΝΕ

Από την πλευρά του, ο Φώτης Κουβέλης, που εξήλθε νωρίτερα του Μεγάρου Μαξίμου, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου δεν έχει έρθει ακόμα στη Βουλή.

Ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι είναι μνημονιακή υποχρέωση της χώρας να φέρει το αντιρατσιστικό σχέδιο νόμου στη Βουλή, κάτι που χαρακτήρισε «πράξη ουσιαστικής δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» κάθε καθυστέρηση στην κατάθεση του αντιρατσιστικού νομοθετήματος, και διαφώνησε ανοιχτά με το πόρισμα της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ), η οποία έκανε λόγο για αντισυνταγματικές διατάξεις στο σχέδιο νόμου, με πόρισμά της, που δόθηκε μάλιστα στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

«Δαιφωνώ με την ΚΕΝΕ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη σκοπιμότητα», ενώ υπογράμμισε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, έχει την στήριξη όλων των πολιτικών αρχηγών.

«Διεκδικώ να έρθει το σχέδιο νόμου στη Βουλή» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 28,Μάιος, 2013, 12:18 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

2 Σχόλια για “Κυβέρνηση: “Δεν θα καταθέσουμε το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο””

  1. ΠΡΟΒΑΤΟ

    ΜΑΛΛΟΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΣΑΝ ΤΟΝ Lykos ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ. ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΛΟΙΠΟΝ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΞΙΚΟ

    «φυλή (ανθρωπολ.) μεγάλη και (γεωγραφικά) ενιαία ομάδα ανθρώπων με ορισμένα κοινά ή παρόμοια κληρονομικά χαρακτηριστικά (χρώμα δέρματος, μαλλιά, σχήμα κεφαλιού κτλ.): Λευκή / κίτρινη / μαύρη.»

    ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΕΡΙ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ, 12ΘΕΙΣΤΩΝ, ΘΡΗΣΚΕΥΟΜΕΝΩΝ, ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ, ΒΑΖΕΛΩΝ, ΚΤΛ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ «ΦΥΛΗ» ΠΟΥ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ? ΑΝΟΙΞΤΕ ΚΑΝΑ ΛΕΞΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΑΣΧΕΤΟΙ.

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr