Ευρωκαταδίκη για τις συνθήκες κράτησης του Σ. Ξηρού

Ανεπαρκή χαρακτήρισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την ιατρική φροντίδα που παρέχεται στον Σάββα Ξηρό, ύστερα από προσφυγή που είχε καταθέσει ο τελευταίος.

Το δικαστήριο αποδέχθηκε ομοφώνως την προσφυγή του κρατουμένου, ο οποίος επικαλείτο παραβίαση του άρθρου 3 της ευρωπαϊκής σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, που απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων.  Ο Σ. Ξηρός υποστήριζε ότι η κράτησή του στις φυλακές, παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει «συνιστά απάνθρωπη και απαξιωτική μεταχείριση».

Στην απόφασή του το Δικαστήριο επιδίκασε υπέρ του Σ. Ξηρού την καταβολή από το ελληνικό δημόσιο αποζημίωσης ύψους 1.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές επικρίνονται επειδή απέρριψαν όλες τις αιτήσεις αναστολής της ποινής του, προκειμένου να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο. Όπως σημειώνει το Ευρωδικαστήριο, οι ιατρικές υπηρεσίες στις φυλακές Κορυδαλλού δεν είναι καθόλου συγκρίσιμες με εκείνες των νοσοκομείων.

Στο σκεπτικό της απόφασης το δικαστήριο υπενθυμίζει στην Ελλάδα τις υποχρεώσεις της, όπως ότι κάθε κράτος έχει καθήκον να παρέχει ιατρική και άλλη φροντίδα σ’ έναν, διαπιστωμένα, άρρωστο κρατούμενο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 10,Σεπτέμβριος, 2010, 12:15 πμ. στις Κατηγορίες ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr