Ξεπαγώνουν οι κατασχέσεις σπιτιών από το 2014 υπό την πίεση της τρόικας

Άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, ειλημμένη απόφαση θεωρείται πλέον από κύκλους των δανειστών της χώρας ο τερματισμός του καθεστώτος προστασίας της α’ κατοικίας και η τελική εκκίνηση πλειστηριασμών για όσους δανειολήπτες χρωστάνε τα σπίτια τους.

Παρά τις διαψεύσεις που ακολούθησαν από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης μετά τη δημοσιοποίηση των μυστικών διαβουλεύσεων από τη μεριά του «ΘΕΜΑτος» στις 28 Απριλίου, πηγή της τρόικας επιμένει πως έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι το θέμα, με συγκεκριμένο μάλιστα χρονοδιάγραμμα και ατζέντα.

Ειδικότερα, έγκυρες πηγές τονίζουν πως μέχρι το φθινόπωρο η κυβέρνηση θα αποφασίσει τις λεπτομέρειες της δράσης και το τελικό πλαίσιο ενεργειών με στόχο το ξεμπλοκάρισμα της αγοράς κατοικίας στις αρχές του 2014.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η τρόικα θα θέσει επιτακτικά το ζήτημα, αν και από τη μεριά του υπουργείου Ανάπτυξης υπογραμμίζεται πως «ακόμα δεν υπάρχουν πιέσεις». Παρ’ όλα αυτά, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, από τον Ιανουάριο ο κ. Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του έχουν ζητήσει την εκπόνηση σχεδίου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι τελικές του γραμμές θα παρουσιαστούν τις προσεχείς ημέρες στους δανειστές.

Μάλιστα οι Ελληνες ειδικοί που επεξεργάζονται από τη μεριά του υπουργείου το πλάνο δράσης ταξίδεψαν στις αρχές του Φεβρουαρίου στην Ισπανία για να αποκομίσουν εμπειρία και τρόπους αποφυγής ακραίων κοινωνικών αντιδράσεων, όπως οι αυτοκτονίες και άλλου τέτοιου είδους ενέργειες.

Το χρονοδιάγραμμα «κλείδωσε»
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, των δανειστών, το ισχύον καθεστώς θα εξακολουθήσει να τηρείται έως και τις 31/12/2013, ενώ θα υπάρξει αλλαγή από τις πρώτες ημέρες του 2014. Μια πρόταση του ελληνικού υπουργείου είναι να τηρηθεί ένα μεσοδιάστημα μερικών μηνών (το πιθανότερο ένα εξάμηνο), στο οποίο οι δανειολήπτες θα κληθούν να ρυθμίσουν μαζικά τις οφειλές τους ή μέρος αυτών, ώστε να αποφευχθεί ένα μεγάλο κύμα κατασχέσεων. Η συγκεκριμένη επισήμανση μάλιστα υπήρξε και προς τη μεριά της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, η οποία είναι πλήρως ενήμερη για τις προθέσεις της τρόικας και της κυβέρνησης.

Από τη μεριά τους οι τράπεζες δεν επιθυμούν να βρεθούν με χιλιάδες ακίνητα στα χέρια, ωστόσο θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν εξορθολογισμός και έναρξη πληρωμών, καθώς οι συμπολίτες μας που απλώς λόγω νόμου και παροχής προστασίας δεν πληρώνουν, αν και έχουν τη δυνατότητα, είναι πολλοί.

Παράλληλο μέλημα της κυβέρνησης είναι να διακοπεί η δραματική πορεία ανάσχεσης της οικοδομικής δραστηριότητας που τροφοδοτεί ένα τεράστιο οικονομικό και εργασιακό κύκλωμα, καθώς έχει παρατηρηθεί πως οριζόντια μέτρα προστασίας της κατοικίας συνήθως παγώνουν τις αγοραπωλησίες.

Και αυτό διότι δημιουργούνται εικονικές αξίες και κανένας δεν αγοράζει κατοικία περιμένοντας να πέσουν οι τιμές ακόμα περισσότερο. Σύμφωνα με έρευνα που έχει στα χέρια του το υπουργείο Ανάπτυξης, αυτή τη στιγμή τα ελληνικά νοικοκυριά που καλύπτονται από αυτές τις ρυθμίσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι 110.000, όμως πρόβλημα δεν θα υπάρξει για όλους αυτούς αλλά για ένα ποσοστό μικρότερο.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το πάγωμα των πλειστηριασμών ισχύει έως και τις 31/12/2013 και αφορά κατοικίες έως 200.000 ευρώ σε αντικειμενική αξία, χωρίς άλλου είδους κριτήρια εισοδήματος ή οικογενειακής κατάστασης.

Η σχετική διάταξη προστασίας της πρώτης κατοικίας αρχικά είχε ισχύ έως και τις 31/12/2012, αποφασίστηκε, όμως, η παράτασή της για άλλον έναν χρόνο. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν πρόκειται να επαναληφθεί, αφού κοινός τόπος είναι πως η κυβέρνηση δεν επιδιώκει κάτι τέτοιο.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών που διαπραγματεύονται με την τρόικα επισήμαναν στο «ΘΕΜΑ» πως «στις επιδιώξεις της κυβέρνησης δεν είναι να τεθεί θέμα συνέχισης του νόμου που προστατεύει την πρώτη κατοικία, αλλά να επιδιωχθούν άλλα μέτρα ανακούφισης των πολιτών». Μάλιστα κεντρική φιλοσοφία της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας είναι να υπάρξει μια στροφή προς τη στήριξη των συνεπών Ελλήνων και όχι ομάδων που συστηματικά δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους παρά το ότι δύνανται να το κάνουν».newmoney.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 3,Ιούνιος, 2013, 9:00 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr