Από 1 ευρώ και χωρίς «πλαφόν» ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων

«Σώζονται» οι κύριες κατοικίες σε αγροκτήματα.

Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς «πλαφόν» ως προς το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει  κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου σχεδιάζεται να επιβληθεί ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων-ΕΦΑ που θα επιβάλλεται από την 1η-1-2014 και κάθε χρόνο στις κατοικίες, τα λοιπά κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα.

Τα σενάρια για τον νέο φόρο ακινήτων θα παρουσιαστούν αναλυτικά σήμερα στους εκπροσώπους της διακομματικής επιτροπής. Θεωρείται βέβαιο όμως ότι θα οδηγούν στην επιβάρυνση των εξοχικών κατοικιών και ειδικά των αγροτεμαχίων με κτίσματα. Εκεί ο πέλεκυς της εφορίας θα πέσει βαρύς. Είναι μάλιστα και αυτός ένας τρόπος που, όπως εκτιμούν στο οικονομικό επιτελείο, ίσως αναγκαστούν  πολλοί καταπατητές που διεκδικούν τεράστιες εκτάσεις του δημοσίου, να τις εγκαταλείψουν  οικειοθελώς για να μην πληρώνουν «τσουχτερό» φόρο κάθε χρόνο.

Από τον «πέλεκυ» φαίνεται πως θα γλιτώσουν μόνο όσοι έχουν σαν μοναδική τους κατοικία σπίτια σε αγροκτήματα, τα οποίους η εφορία θα εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει  σαν αγροτεμάχια και όχι αν «οικόπεδα» με μεγάλη αξία όπως τους υπόλοιπους με κτίσματα σε εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Αν και από το 2015 το σύστημα μπορεί να αλλάξει, εφόσον λειτουργήσει το νέο σύστημα υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, ειδικά για το 2014 η λογική του σχεδίου που πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει φόρο με βάση την επιφάνεια, ως εξής:

–          Για ακίνητα εντός σχεδίου: Στα αστικά ακίνητα (σπίτια, κτίρια και οικόπεδα) ο φόρος θα επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Θα ξεκινά από 1,8 ευρώ  ανά τετραγωνικό μέτρο και θα αυξάνεται κατά 1,89 ευρώ με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές, ανάλογα με κάποια χαρακτηριστικά του ακινήτου που τα καθιστούν «προνομιακό» ή μη! Θα συνυπολογίζονται κριτήρια όπως η τιμή ζώνης ή η τιμής εκκίνησης ανά τετραγωνικό μέτρο, η παλαιότητα, ο όροφος, αν έχει πρόσοψη  σε δρόμο ή είναι «τυφλό», η εμπορικότητα της περιοχής, το οικοδομικό τετράγωνο στο οποίο περικλείεται το ακίνητο κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως το χαράτσι θα μπορεί να πλησιάζει ή ξεπερνά και τα 30 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για τα πολύ «ακριβά» ακίνητα, χωρίς πλαφόν.

–          Στα αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου: Ο φόρος θα υπολογίζεται ανά στρέμμα και όχι με βάση την άξια. Θα ξεκινά από μόλις 1 ευρώ ανά στρέμμα. Αυτό τον φόρο θα πληρώνουν για τις εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Από κει και πέρα, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε άλλης εδαφικής έκτασης, ο φόρος θα προσαυξάνεται κατά 1 ή περισσότερα ευρώ ανά στρέμμα. Ακίνητα με κτίσματα σε παραλίες και τουριστικές περιοχές μεγάλης αξίας θα  αντιμετωπίζονται σχεδόν σαν εντός σχεδίου οικόπεδα, επειδή έχουν οικοπεδική αξια και όχι αγροτική χρήση. Εκεί ο ΕΦΑ μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 60 ευρώ το στρέμμα! Θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια όπως η γεωγραφική θέση της εδαφικής έκτασης (το εάν δηλαδή βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, το εάν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα κ.λπ.), το εάν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, αν είναι μισθωμένη, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λπ.) κ.λπ.

Με αυτό το σύστημα υπολογισμού δεν θα προβλέπεται κανένα αφορολόγητο όριο. Θα ισχύουν μόνο οι εξαιρέσεις και οι απαλλαγές για ανέργους, πολυτέκνους και αναπήρους, ανάλογα με αυτά που εφαρμόζονται και τώρα με το «χαράτσι» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Ιούνιος, 2013, 11:57 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Από 1 ευρώ και χωρίς «πλαφόν» ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων”

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr