Μειώνεται ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη.

Με φόντο την «αιμορραγία» των εθελοντών αιμοδοτών, το έλλειμμα της εθνικής δεξαμενής αίματος και τις δραστικές αλλαγές στον χώρο της αιμοδοσίας στο ΕΣΥ εορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η χώρα για πλήρη κάλυψη των αναγκών σε αίμα χρειάζεται ετησίως περίπου 700.000 μονάδες. Η εθνική «δεξαμενή» γεμίζει με πολλή προσπάθεια με 600.000 έως 670.000 μονάδες αίματος από εγχώρια συλλογή  (το 45% αυτών από εθελοντές αιμοδότες και το υπόλοιπο από το συγγενικό περιβάλλον που προσφέρει περιστασιακά) και εισάγει πάγια 30.000 μονάδες αίματος από την Ελβετία αξίας περίπου 4  εκατ. ευρώ. Στο χώρο της αιμοδοσίας είναι κοινό μυστικό  ότι εάν εξαιρεθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι συγγενείς των τραυματιών ή των ασθενών το πραγματικό ποσοστό των εθελοντών αιμοδοτών είναι δραματικά χαμηλό.

Τα τελευταία δύο χρόνια  οι υπηρεσίες αιμοδοσίας έχουν υποστεί μεγάλη «αφαίμαξη» λόγω της κρίσης. Αρχικά έκοψαν τον… παραδοσιακό χυμό και το κράκερ  που προσφέρονταν στους εθελοντές αιμοδότες  μετά την αιμοληψία. Σταδιακά οι διοικήσεις των νοσοκομείων μείωσαν τον προϋπολογισμό των υπηρεσιών τόσο ώστε κατέστησαν απαγορευτικές τις εξωτερικές αιμοδοσίες. Το αποτέλεσμα είναι πλέον οι υπηρεσίες να μην οργανώνουν προγράμματα εξωτερικών αιμοληψιών και οι εθελοντές αιμοδότες να εγκλωβίζονται  στο ωράριο του δημοσίου, 7πμ έως και 3μμ και μόνο στις υπηρεσίες των νοσοκομείων.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα αιμοδοτών το υπουργείο Υγείας  προχωρεί στη δημιουργία Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών καθώς και των κατά τόπους Συλλόγων καθώς και σε ενημερωτική καμπάνια σε σχολεία, νοσοκομεία κα. Παράλληλα, επιχειρούνται ανακατατάξεις στο πεδίο της αιμοδοσίας, με τις 103 υπηρεσίες του ΕΣΥ να καλούνται να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη συλλογή αίματος. Για τον λόγο αυτό ο ορολογικός έλεγχος αφαιρείται από τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών αιμοδοσίας των δημόσιων νοσοκομείων και μεταφέρεται –μαζί με τον μοριακό έλεγχο- στα  4 Κέντρα Αίματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο.

Τιμώμενο πρόσωπο της ημέρας ο εθελοντής αιμοδότης

Οι κατά τόπους Σύλλογοι σε όλη τη χώρα οργανώνουν εκδηλώσεις και κυρίως αιμοδοσίες με τη συνεργασία των Κινητών Μονάδων Αιμοληψίας. Η καρδιά των εκδηλώσεων θα χτυπά στην Αθήνα, στο Μοναστηράκι, όπου από τις 12 το μεσημέρι θα βρίσκεται κινητή μονάδα και μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΠΟΣΕΑ) για να ενημερώνουν το κοινό.

«Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, τιμούμε τον συνάνθρωπό μας που με ανθρωπιά, ενδιαφέρον και αίσθημα ευθύνης, προσφέρει το αίμα του στον πάσχοντα συνάνθρωπο. Κάθε χρόνο χρειαζόμαστε γύρω στις 650.000 μονάδες αίματος στη χώρα μας, για τις ανάγκες των πολυμεταγγιζόμενων ασθενών, των εγχειριζόμενων, των θυμάτων των τροχαίων κα, εκ των οποίων σημαντική ποσότητα εξασφαλίζεται χάρη στην εθελοντική προσφορά» λέει με αφορμή τη σημερινή εκδήλωση ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΑ, κ. Χρήστος Πρωτόπαπας.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 14,Ιούνιος, 2013, 11:02 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr