Προσοχή στο ΦΠΑ: Χάνονται ρυθμίσεις για παλιές οφειλές

Eφόσον ο φορολογούμενος δεν πειθαρχήσει στο νέο καθεστώς των δύο δόσεων – Διαβάστε αναλυτικά στο newmoney.gr

Σε περιπέτειες κινδυνεύουν να μπουν όσοι κάνουν από σήμερα απερίσκεπτα χρήση της πληρωμής ΦΠΑ με δόσεις και από 10 ευρώ μόλις.

Παρά τη φαινομενική διευκόλυνση, αφού καταργείται η υποχρέωση πληρωμής του 40% του ΦΠΑ που ίσχυε έως το Μάιο προκειμένου να αποπληρωθεί σε δόσεις, το νέο σύστημα κρύβει παγίδες και από μια μικρή αμέλεια μπορεί ο φορολογούμενος να κληθεί να πληρώσει όχι μόνο πρόστιμα αλλά και πολλές χιλιάδες ευρώ μαζεμένων οφειλών, αν τυχόν κάνει χρήση από σήμερα τη νέας ρύθμισης «τελευταίας ευκαιρίας» με τις 100 δόσεις για χρέη στην εφορία.

Το νέο σύστημα πληρωμής του ΦΠΑ εφαρμόζεται στην χειρότερη ώρα για την αγορά που στενάζει από έλλειψη ρευστότητος. Με τη νέα ρύθμιση καταργούνται οι 3 δόσεις για την εξόφληση του ΦΠΑ (40% με την υποβολή και 30% ανά μήνα) και στην ουσία ορίζεται εφάπαξ εξόφληση ή το πολύ εντός 40-45 ημερών (δηλαδή ο μισός χρόνος). Επιπλέον καταργήθηκε και η δυνατότητα διακανονισμού της οφειλής σε έξι δόσεις έπειτα από έλεγχο και έτσι, όσοι δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα ή δεν πληρώνουν τον φόρο, θα έρχονται απευθείας αντιμέτωποι με τους κλητήρες του Δημοσίου.

Με το νέο σύστημα που εγκαινιάστηκε σήμερα:

– Υποβολή της περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ γίνεται στις 20 του μήνα (κάθε μήνα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και κάθε τρίμηνο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες).

– Με την υποβολή της δήλωσης, θα βεβαιώνεται ο φόρος και οι υπόχρεοι θα πληρώνουν είτε ολόκληρο το ποσό είτε (ελάχιστο όριο) 10 ευρώ. Εντός μόλις 7-11 ημερών μέχρι την τελευταία εργάσιμη του μήνα, θα πρέπει να καταβληθεί το υπόλοιπο ποσό έως το 50% του οφειλόμενου ΦΠΑ, πέραν της προκαταβολής (10 ευρώ και άνω). Το υπόλοιπο 50% καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη του επόμενου μήνα, με προσαύξηση 2%.

– Για όσους δεν εξοφλήσουν τον φόρο στις προβλεπόμενες ημερομηνίες η δήλωση θα θεωρείται εκπρόθεσμη και ολόκληρη οφειλή αυτομάτως καθίσταται απαιτητή.

– Επειτα από διάστημα 4 μηνών που δεν έχει πληρωθεί ο ΦΠΑ στο Δημόσιο, θα ενεργοποιούνται τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών και διώξεις.

– Για όσους εντοπιστούν από τον προσωρινό έλεγχο να μην έχουν υποβάλει περιοδική δήλωση θα βεβαιώνεται ο φόρος με προσαύξηση 2% για κάθε μήνα καθυστέρησης. Στην περίπτωση αυτή, οι επιτηδευματίες δεν θα έχουν τη δυνατότητα συμβιβασμού και εξόφλησης του ποσού σε 6 μηνιαίες δόσεις όπως γινόταν ως σήμερα. Θα πρέπει να εξοφλήσουν το ποσό του ΦΠΑ μαζί με τις προσαυξήσεις εφάπαξ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 21,Ιούνιος, 2013, 1:14 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr