Ερώτηση στη Βουλή για τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων – Από Καστοριά, ενδιαφέρον ΜΗΔΕΝ

Με αφορμή την κοινή απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με την οποία υποβιβάζονται, συγχωνεύονται και καταργούνται 240 δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία σε όλη τη χώρα, ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας κατέθεσε Ερώτηση την οποία συνυπογράφουν 20 ακόμη Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.
Όπως επισημαίνεται, το Υπουργείο Παιδείας, προχώρησε σε υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων ακόμη και στις περιπτώσεις που οι εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης ήταν αρνητικές. Αγνόησε τις σοβαρές επισημάνσεις ορισμένων Δημοτικών Συμβουλίων για την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου σε δύσβατες περιοχές κατά τη χειμερινή περίοδο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των μαθητών. Επίσης αγνόησε, σχεδόν στο σύνολό τους, τις αιτιολογημένες προτάσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης, τις εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για ιδρύσεις και προαγωγές σχολείων.
Ωστόσο, η αποκορύφωση της αυθαιρεσίας των αποφάσεων του Υπουργείου είναι η παράτυπη κατάργηση 11 Δημοτικών Σχολείων και 25 Νηπιαγωγείων στην περιοχή της Αττικής αλλά και σε άλλες περιοχές, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως σχετική πρόταση από τους συναρμόδιους φορείς.
Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν όταν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ., πραγματοποίησαν λεπτομερή έλεγχο του συνόλου (1641 σελίδες) των προτάσεων, εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων των φορέων που εμπλέκονται στη διαδικασία, για τις μεταβολές Σχολικών Μονάδων έτους 2013 – 2014. Τα εν λόγω στοιχεία είχε αποστείλει το Υπουργείο στους Βουλευτές σε απάντηση της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων με αριθμ. 812/8-4-2013.
«Είναι σαφές ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να εφαρμόσει στην Παιδεία μας το «Δόγμα του ΣΟΚ». Να επιβάλλει δηλαδή μια γενική ανατροπή, με νομοθετήματα και κανονιστικές αποφάσεις, που καταργούν θεσμούς, δομές και καθιερωμένες αξίες. Στόχος της είναι να σβηστούν οι επιστημονικές και θεσμικές παραδόσεις της χώρας και να φτιαχτούν από την αρχή. Κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα των αγορών. Η κατάσταση που υπάρχει στο χώρο της εκπαίδευσης με την υποχρηματοδότηση, με την έλλειψη δυνατοτήτων κάλυψης λειτουργικών αναγκών, με τις εξαγγελίες εφεδρειών ή προσυνταξιοδοτικών σταδίων για τους εκπαιδευτικούς, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες προκειμένου να μπουν χορηγοί, επιχειρηματίες και επενδυτές στα σχολεία. Αυτό είναι το κυρίαρχο και μέρος αυτού είναι οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις των σχολείων.», δήλωσε ο Γιώργος Πάντζας.
Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας, Τζένη Βαμβακά, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιάννης Αμανατίδης, Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη, Μαρία Κανελλοπούλου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Θεανώ Φωτίου, Χαρά Καφαντάρη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Μαρία Τριανταφύλλου, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Κυριακάκης, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Πετράκος, Παναγιώτα Δριτσέλη, Δημήτρης Γάκης, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Σταύρος Κοντονής, Ευγενία Ουζουνίδου και Μαρία Μπόλαρη.

ΕΡΩΤΗΣΗ με Α.Κ.Ε.

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: «Υποβιβασμός, Συγχώνευση και Κατάργηση 240 Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

Η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πλήρως υποταγμένη στις εντολές της τρόικας, συνεχίζει ακάθεκτη τη βίαιη αποδόμηση όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης. Αρχικά προσπάθησε να διαλύσει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με το σχέδιο «Αθηνά». Ακολούθησαν οι χιλιάδες πλασματικές υπεραριθμίες των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα ξεριζωθούν από τα σπίτια τους και θα μετακινηθούν από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη, μετανάστες στην ίδια τους την πατρίδα. Σειρά έχουν οι υποβιβασμοί, οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις 240 σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Μετά τις σαρωτικές, αυθαίρετες και παράτυπες συγχωνεύσεις και καταργήσεις 2000 περίπου Σχολικών Μονάδων από την κα Διαμαντοπούλου, υποβιβάζονται 34 Δημοτικά Σχολεία και 5 Νηπιαγωγεία, συγχωνεύονται 54 Δημοτικά Σχολεία και 26 Νηπιαγωγεία και καταργούνται 32 Δημοτικά Σχολεία και 89 Νηπιαγωγεία, με κοινή απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών..
Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ., στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με την αριθμ. 812/8-4-2013 Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ζήτησαν και έλαβαν από τον Υπουργό Παιδείας το σύνολο των προτάσεων – εισηγήσεων και γνωμοδοτήσεων όλων των συναρμόδιων φορέων, όπως αυτοί ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία (Δ/ντών Εκπαίδευσης, Περιφερειακών Δ/ντών Εκπαίδευσης και Δημοτικών Συμβουλίων) για τις μεταβολές Σχολικών Μονάδων έτους 2013 – 2014.
Από τον λεπτομερή έλεγχο των 1641 σελίδων που κατατέθηκαν στο Σώμα, σε συνδυασμό με την εν λόγω Κ.Υ.Α., διαπιστώθηκε ότι το Υπουργείο Παιδείας:
α) προχώρησε σε υποβιβασμούς, συγχωνεύσεις και καταργήσεις Σχολικών Μονάδων ακόμη και στις περιπτώσεις που οι αρμόδιοι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης είχαν εισηγηθεί αρνητικά,
β) δεν έλαβε υπόψη ούτε και τις επισημάνσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για το κακό οδικό δίκτυο των περιοχών τους που καθιστά επικίνδυνη τη μετακίνηση των μαθητών κατά τη χειμερινή περίοδο με τα χιόνια και τους παγετούς,
γ) αγνόησε τις αιτιολογημένες προτάσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και τις εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης που αφορούσαν σε ιδρύσεις και προαγωγές σχολείων.
Αποκορύφωση της αυθαιρεσίας των αποφάσεων του Υπουργείου είναι η παράτυπη κατάργηση 11 Δημοτικών Σχολείων και 25 Νηπιαγωγείων στην περιοχή της Αττικής, χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως σχετική πρόταση από τους συναρμόδιους φορείς.
Η κατάσταση που υπάρχει στο χώρο της εκπαίδευσης με την υποχρηματοδότηση, με την έλλειψη δυνατοτήτων κάλυψης λειτουργικών αναγκών, με τις εξαγγελίες εφεδρειών ή προσυνταξιοδοτικών σταδίων για τους εκπαιδευτικούς, ανοίγει διάπλατα τις πόρτες προκειμένου να μπουν χορηγοί, επιχειρηματίες και επενδυτές στα σχολεία.
Είναι σαφές ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιχειρεί να εφαρμόσει στην Παιδεία μας το «Δόγμα του ΣΟΚ». Να επιβάλλει δηλαδή μια γενική ανατροπή, με νομοθετήματα και κανονιστικές αποφάσεις, που καταργούν θεσμούς, δομές και καθιερωμένες αξίες. Στόχος της είναι να σβηστούν οι επιστημονικές και θεσμικές παραδόσεις της χώρας και να φτιαχτούν από την αρχή. Κομμένες και ραμμένες στα συμφέροντα των αγορών.
Αυτό είναι το κυρίαρχο και μέρος αυτού είναι οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις των σχολείων.
Κατόπιν όλων των προαναφερθέντων,
ερωτάται ο κ Υπουργός:
1.    Με ποιες προτάσεις και εισηγήσεις προχώρησε στην κατάργηση 11 δημοτικών σχολείων και 25 νηπιαγωγείων στην περιοχή της Αττικής;
Παρακαλούμε να κατατεθούν στο σώμα οι σχετικές προτάσεις των Διευθυντών Π.Ε. Αττικής, η εισήγηση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Αττικής και οι γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
2.    Γιατί δεν έλαβε υπόψη τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, σύμφωνα με τις οποίες, από τις συγχωνεύσεις των σχολείων δεν μειώνεται το κόστος από τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών αλλά μετακυλίεται στη μεταφορά των μαθητών;
3.    Γιατί δεν έλαβε υπόψη τις επισημάνσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, που αφορούν στην επικινδυνότητα του οδικού δικτύου των περιοχών τους και στις επικρατούσες καιρικές συνθήκες το χειμώνα, που δεν επιτρέπουν την ασφαλή μεταφορά των μαθητών;
4.    Γιατί απέρριψε τις αιτιολογημένες προτάσεις των συναρμόδιων φορέων που αφορούν στις ιδρύσεις και προαγωγές σχολείων;
5.    Θεωρεί ότι «η ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η αξιοποίηση των υποδομών για την εφαρμογή των καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας για όλους τους μαθητές της επικράτειας» επιτυγχάνεται μόνο με υποβάθμιση ή κατάργηση σχολείων και όχι με ίδρυση νέων και αναβάθμιση των ήδη λειτουργούντων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Γιώργος Πάντζας

Τζένη Βαμβακά

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Γιάννης Αμανατίδης

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη

Μαρία Κανελλοπούλου

Μιχάλης Κριτσωτάκης

Θεανώ Φωτίου

Χαρά Καφαντάρη

Αφροδίτη Σταμπουλή

Μαρία Τριανταφύλλου

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Βασίλης Κυριακάκης

Γιάννης Σταθάς

Θανάσης Πετράκος

Παναγιώτα Δριτσέλη

Δημήτρης Γάκης

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Σταύρος Κοντονής
Ευγενία Ουζουνίδου

Μαρία Μπόλαρη

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 23,Ιούνιος, 2013, 6:49 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr