ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΤΟ ΤΕΙ «Έξυπνες συσκευές για την παρακολούθηση και τη διαχείριση ασθενών που πάσχουν από vευροεκφυλιστικές ασθένειες»

Την Πέμπτη 27 Ιουνίου και ώρα 16:00 το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά σε συνεργασία με τους καθηγητές Πληροφορικής της Δ/θμιας εκπαίδευσης, διοργανώνουν διάλεξη σε αίθουσα του Τ.Ε.Ι. με θέμα «Έξυπνες συσκευές για την παρακολούθηση και τη διαχείριση ασθενών που πάσχουν από vευροεκφυλιστικές ασθένειες». Η διάλεξη θα γίνει από τους βραβευμένους επιστήμονες Δρ. Τζάλλα Αλέξανδρο και Δρ. Τσίπουρα Μάρκο, μέλη ερευνητικής ομάδας που κατέκτησαν το πρώτο βραβείο καινοτομίας σε διαγωνισμό του ΜΙΤ. Δημιούργησαν δύο καινοτόμα συστήματα για ασθενείς με Πάρκινσον, με στόχο την βέλτιστη παρακολούθηση και αποτίμηση των βασικών συμπτωμάτων. Το καινοτόμο σύστημα πάνω στο οποίο εργάστηκε η ελληνική ομάδα αποτελούνταν από δύο έξυπνες συσκευές, ένα γάντι και μία κούπα, για την παρακολούθηση και αποτίμηση των συμπτωμάτων (βραδυκινησία και τρόμος ηρεμίας) ασθενών που πάσχουν από πάρκινσον.

ΤΕΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Η ομάδα ανέπτυξε τον εξοπλισμό και όλα τα συνοδευτικά στοιχεία λογισμικού για την αυτόματη επεξεργασία και αποτίμηση των δεδομένων που λαμβάνονται από τις συσκευές. Ο βασικός εξοπλισμός είναι ένα γάντι που είναι εφοδιασμένο με σειρά αισθητήρων τοποθετημένους στα δάχτυλα, με στόχο την καταγραφή των κινήσεών τους, υφάσματος αγωγιμότητας, που τοποθετήθηκε στις άκρες των δακτύλων και στο εσωτερικό της παλάμης, και ενός επιταχυνσιόμετρου τριών αξόνων, που τοποθετήθηκε στο πάνω μέρος της παλάμης. Οι αισθητήρες καταγράφουν σήματα που τα στέλνουν ασύρματα σε Υπολογιστή. Με τον ίδιο τρόπο η «έξυπνη» κούπα που ανέπτυξαν μπορεί αυτόματα να αξιολογήσει τον τρόμο του ασθενή. Η κούπα στην βάση της διαθέτει επίσης επιταχυνσιόμετρο τριών αξόνων, και καταγράφει μέσω αυτού την χρήση της κούπας που κάνει ο ασθενής.

Τα σήματα και από τις δυο διατάξεις, μεταδίδονται ασύρματα, καταγράφονται και αναλύονται από υπολογιστή έτσι ώστε να προκύπτει αξιολόγηση του τρόμου του ασθενή. Η διάταξη επικοινωνεί με πλατφόρμα καθημερινής υποστήριξης και καταγραφής των σχετικών δεδομένων του ασθενούς. Με τα στοιχεία αυτά, ο γιατρός συγκεντρώνει σημαντικές πληροφορίες για την βραδυκινησία και τον τρόμο του ασθενή, και επιλέγει την βέλτιστη φαρμακευτική αγωγή του.

Η διάλεξη αποσκοπεί στην ενημέρωση των φοιτητών, των συναδέλφων, των γιατρών και κάθε ενδιαφερόμενου, για τα μεγάλα τεχνολογικά-προγραμματιστικά θέματα που αφορούν στα διεπιστημονικά θέματα της πληροφορικής και της ιατρικής επιστήμης.

Στα πλαίσια της διάλεξης θα υποβληθούν ερωτήματα και θα απαντηθούν ερωτήσεις από τα πρόσφατα εντυπωσιακά τεχνολογικά θέματα της πληροφορικής και της ιατρικής πληροφορικής.

Σχετικό υλικό της διάλεξης και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα kastoria.teikoz.gr/~sinatkas/TzallasTsipouras.

Σας περιμένουμε.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Ιούνιος, 2013, 11:00 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr