Τα ΠΟΛΛΑ και ΜΕΓΑΛΑ φράγματα επηρεάζουν τη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και τη σεισμικότητα μιας περιοχής – Διαβάστε τι αναφέρει πρόσφατο άρθρο στο “Βήμα”
Τις τελευταίες ώρες έχει “ανοίξει” μια μεγάλη κουβέντα για το πόσο τα φράγματα επηρεάζουν τη σεισμικότητα μιας περιοχής και επειδή μεταξύ καταξιωμένων σεισμολόγων οι απόψεις διίστανται, ανατρέξαμε στο διαδίκτυο και σε σχετική αρθρογραφία, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, όχι θεωρητικά, αλλά εμπειρικά. Εντοπίσαμε πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ” (20/05/2013), το οποίο αναφέρεται ΟΧΙ ΜΟΝΟ στην κατασκευή του μεγαλύτερου φράγματος στο κόσμο, ΑΛΛΑ στην εμπειρία και τις απόψεις σεισμολόγων από σεισμούς στην Κίνα οι οποίοι ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ. Το δημοσίευμα αναφέρει:
“Το πράσινο φως για την κατασκευή του υψηλότερου φράγματος στον κόσμο έδωσαν οι κινεζικές περιβαλλοντικές αρχές παρά το γεγονός ότι το έργο θα επηρεάσει όχι μόνο φυτά και σπάνια είδη ψαριών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση αλλά και την σεισμικότητα της περιοχής. Το ύψους 314 μέτρων φράγμα θα κατασκευαστεί στον ποταμό Νταντού, στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας. Θα είναι κατά πολύ ψηλότερο από το 185 μέτρων Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον κινεζικό ποταμό Γιανγκτσέ _ το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο _ και κατά τι ψηλότερο από τον νυν κάτοχο του ρεκόρ, το ύψους 300 μέτρων φράγμα Νουρέκ στο Τατζικιστάν.Το κινεζικό υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχτηκε ότι το φράγμα θα επηρεάσει την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής _ «την αναπαραγωγή και την κίνηση σπάνιων ειδών ψαριού καθώς και την ανάπτυξη φυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως το εξαιρετικά σπάνιο κινεζικό ήμερο έλατο».Ο Νταντού είναι παραπόταμος του Μιν, ο οποίος διασχίζει την επαρχία Σιτσουάν προτού χυθεί στον Γιανγκτσέ νοτιότερα. Όταν ολοκληρωθεί το φράγμα, θα παράγει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο, βοηθώντας την Κίνα να προμηθεύεται το 15% της συνολικής της ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα ως το 2020.
Aυτό λοιπόν που προκύπτει με σαφήνεια από το παραπάνω δημοσίευμα, στο οποίο – επαναλαμβάνουμε – παρουσιάζονται απόψεις κορυφαίων σεισμολόγων από την Κίνα, είναι ότι η σεισμικότητα μιας περιοχής επηρεάζεται ΣΙΓΟΥΡΑ από την ύπαρξη φραγμάτων. Σε ποιο βαθμό και σε τι χρόνο συμβαίνει αυτό, κρίνεται ΣΑΦΩΣ από τα πόσα είναι αυτά, αλλά και τι μεγέθους το καθένα. Ταυτοχρόνως όμως, αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα, διαβάζοντας το δημοσίευμα, είναι πως: “η συγκέντρωση νερού ακόμη και σε ΕΝΑ φράγμα, μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση των πλακών”. Είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα, βάσει των προαναφερθέντων, είναι σαφές πως επηρεάζει.