Τα ΠΟΛΛΑ και ΜΕΓΑΛΑ φράγματα επηρεάζουν τη χλωρίδα, την πανίδα, αλλά και τη σεισμικότητα μιας περιοχής – Διαβάστε τι αναφέρει πρόσφατο άρθρο στο “Βήμα”

Τις τελευταίες ώρες έχει “ανοίξει” μια μεγάλη κουβέντα για το πόσο τα φράγματα επηρεάζουν τη σεισμικότητα μιας περιοχής και επειδή μεταξύ καταξιωμένων σεισμολόγων οι απόψεις διίστανται, ανατρέξαμε στο διαδίκτυο και σε σχετική αρθρογραφία, για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, όχι θεωρητικά, αλλά εμπειρικά. Εντοπίσαμε πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ” (20/05/2013), το οποίο αναφέρεται ΟΧΙ ΜΟΝΟ στην κατασκευή του μεγαλύτερου φράγματος στο κόσμο, ΑΛΛΑ στην εμπειρία και τις απόψεις σεισμολόγων από σεισμούς στην Κίνα οι οποίοι ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ.  Το δημοσίευμα αναφέρει:

“Το πράσινο φως για την κατασκευή του υψηλότερου φράγματος στον κόσμο έδωσαν οι κινεζικές περιβαλλοντικές αρχές παρά το γεγονός ότι το έργο θα επηρεάσει όχι μόνο φυτά και σπάνια είδη ψαριών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση αλλά και την σεισμικότητα της περιοχής.  Το ύψους 314 μέτρων φράγμα θα κατασκευαστεί στον ποταμό Νταντού, στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας. Θα είναι κατά πολύ ψηλότερο από το 185 μέτρων Φράγμα των Τριών Φαραγγιών στον κινεζικό ποταμό Γιανγκτσέ _ το μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο _ και κατά τι ψηλότερο από τον νυν κάτοχο του ρεκόρ, το ύψους 300 μέτρων φράγμα Νουρέκ στο Τατζικιστάν.Το κινεζικό υπουργείο Περιβάλλοντος παραδέχτηκε ότι το φράγμα θα επηρεάσει την χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής _ «την αναπαραγωγή και την κίνηση σπάνιων ειδών ψαριού καθώς και την ανάπτυξη φυτών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, όπως το εξαιρετικά σπάνιο κινεζικό ήμερο έλατο».Ο Νταντού είναι παραπόταμος του Μιν, ο οποίος διασχίζει την επαρχία Σιτσουάν προτού χυθεί στον Γιανγκτσέ νοτιότερα. Όταν ολοκληρωθεί το φράγμα, θα παράγει σχεδόν 8 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο, βοηθώντας την Κίνα να προμηθεύεται το 15% της συνολικής της ενέργειας από μη ορυκτά καύσιμα ως το 2020.  

 Οι επιστήμονες όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για σεισμούς και κατολισθήσεις λόγω της κατασκευής πληθώρας φραγμάτων στη νοτιοδυτική Κίνα. Ο καταστροφικός σεισμός 6,6 ρίχτερ που έπληξε την περιοχή του Λουσάν στο Σιτσουάν στις 20 Απριλίου αποδίδεται στα φράγματα. Ο σεισμός αυτός προήλθε από το ίδιο ρήγμα με τον σεισμό του Γουεντσουάν που είχε προκαλέσει τον θάνατο 80.000 ατόμων το 2008. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το βάρος από το νερό που συγκεντρώνεται σε ένα φράγμα μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση των πλακών η οποία με την σειρά της προκαλεί σεισμούς. Πιστεύουν ότι το φράγμα Ζιπινγκπού, ύψους 150 μέτρων, που απέχει 5,5 χλμ από το επίκεντρο του σεισμού του Γουεντσουάν, σαφώς επηρέασε τη σεισμικότητα της περιοχής“.

Aυτό λοιπόν που προκύπτει με σαφήνεια από το παραπάνω δημοσίευμα, στο οποίο – επαναλαμβάνουμε – παρουσιάζονται απόψεις κορυφαίων σεισμολόγων από την Κίνα, είναι ότι η σεισμικότητα μιας περιοχής επηρεάζεται ΣΙΓΟΥΡΑ από την ύπαρξη φραγμάτων. Σε ποιο βαθμό και σε τι χρόνο συμβαίνει αυτό, κρίνεται ΣΑΦΩΣ από τα πόσα είναι αυτά, αλλά και τι μεγέθους το καθένα. Ταυτοχρόνως όμως, αυτό που εξάγεται ως συμπέρασμα, διαβάζοντας  το δημοσίευμα, είναι πως: “η συγκέντρωση νερού ακόμη και σε ΕΝΑ φράγμα, μπορεί να προκαλέσει μετατόπιση των πλακών”.  Είτε βραχυπρόθεσμα, είτε μακροπρόθεσμα, βάσει των προαναφερθέντων, είναι σαφές πως επηρεάζει.

Το εύλογο λοιπόν ερώτημα (και δεν είναι ρητορικής φύσεως)  είναι το εξής:
Το φράγμα Ζιπινγκπού, για το οποίο οι σεισμολόγοι είναι βέβαιοι πως επηρέασε τη σεισμικότητα της περιοχής, έχει ύψος 150 μέτρα, δηλ. 20 μέτρα περισσότερο από του Ιλαρίωνα (που όπως διαβάζουμε έχει μέγιστο ύψος από τη θεμελίωση 130 μέτρα). Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να δεχτούμε εκείνες τις απόψεις που αναφέρουν πως για τους σεισμούς στην περιοχή μας (τωρινούς και μελλοντικούς), ουδεμία ή ΜΙΚΡΗ σχέση έχουν τα φράγματα, αν αναλογιστούμε μάλιστα πως στην περιοχή μας λειτουργεί και το φράγμα Πολυφύτου; kozan.gr
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 4,Ιούλιος, 2013, 11:45 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr