Φόρο-μπόνους σε όσους ζητάνε αποδείξεις από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους

Νέα κίνητρα σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Έως και διπλές θα «μετράνε» οι αποδείξεις από τις ύποπτες για φοροδιαφυγή ομάδες επαγγελματιών – Σχέδιο στο τραπέζι και για «λοταρία» για όσους χρησιμοποιούν φοροκάρτα

Το κίνημα των αποδείξεων θέλει τώρα να «ζωντανέψει» το υπουργείο Οικονομικών, για να συλλαμβάνει «μαύρο χρήμα» και ΦΠΑ από τους «συνήθεις ύποπτους» κλάδους της αγοράς.

Το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών κ.Γιάννη Στουρνάρα προβλέπει το Σεπτέμβριο στη Βουλή ένα νέο νόμο με όλα τα φορολογικά κίνητρα που θα προσφέρει το κράτος σε καταναλωτές και επενδυτές, προκειμένου να τους έχει συμμάχους στην μάχη της καταπολέμησης των ελλειμμάτων και της ύφεσης.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται να επιστρέψει το σύστημα Παπακωνσταντίνου με τις εκπτώσεις φόρου που υπολογίζονταν ως ποσοστό του συνόλου των δαπανών με αποδείξεις. Πολύ απέχει επίσης το υπουργείο Οικονομικών από το να εφαρμόσει το αμερικάνικο σύστημα «έσοδα μείον έξοδα» στον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος, αφού δεν υπάρχει τεχνική υποδομή για να ελέγξει όλες τις δαπάνες που θα δήλωνε κάθε πολίτης.

Το σχέδιο προανήγγειλε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή και θα αφορά τα εισοδήματα και τις δαπάνες  από 1/1/2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο σύστημα σχεδιάζεται ως εξής:

–          Όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διατηρήσουν το αφορολόγητο των 2100 ευρώ, χωρίς να χρειάζεται να συλλέγουν αποδείξεις.

–          Θα έχουν ειδικές εκπτώσεις φόρου, ως ποσοστό της δαπάνης με απόδειξη για συγκεκριμένους κλάδους και επαγγελματίες. Η έκπτωση θα φτάνει μέχρι ενός τελικού ύψους,  το οποίο θα καθορίζεται ενδεχομένως από το δηλωθέν εισόδημα κάθε φορολογούμενου. Το ύψος της φορο-έκπτωσης θα κρίνει και αν θα έχει πραγματικά συμφέρον να ζητά κάποιος αποδείξεις ή όχι. Όφελος θα προσφέρουν οι αποδείξεις από έμπορους ρούχων – υποδημάτων, υδραυλικούς ηλεκτρολόγους, ψυκτικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, ελαιοχρωματιστές κ.α.

–          Εναλλακτικά εξετάζεται, αν κριθεί αναγκαίο να συνδεθεί και πάλι το αφορολόγητο των 2100 ευρώ με τις αποδείξεις που μαζεύει κάθε φορολογούμενος, αυτές να καλύπτουν ένα μέρος του εισοδήματός τους, μικρότερο μάλλον του 25% που απαιτείτο ως πέρυσι. Τότε θα ισχύουν αποδείξεις «δύο ταχυτήτων»: οι αποδείξεις από τους «ύποπτους» φοροδιαφυγής κλάδους θα μετράνε διπλά για το χτίσιμο του αφορολογήτου ορίου. Για παράδειγμα, μια απόδειξη 100 ευρώ θα μετράει για 200 ευρώ στο αφορολόγητο.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν καταρτίσει και σχετική έκθεση με στοιχεία από πρακτικές άλλων χωρών, με βάση τα οποία το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει:

–          Να «επιδοτούνται» όσοι χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα ή φοροκάρτα και να έχουν επιστροφή μέρους (1 ως 2 ποστοστιαίες μονάδες) του ΦΠΑ που πληρώνουν σε καθημερινές συναλλαγές έως 300 ευρώ –και όχι μόνον στην εστίαση.

–          Να γίνονται κληρώσεις μεταξύ των κατόχων φοροκάρτας (όπως γίνεται πχ στη Βραζιλία) για να δελαστούν με χρηματικά έπαθλα, εκπτώσεις φόρου ή άλλα δώρα να την χρησιμοποιούν περισσότεροι

Οι αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στον Αύγουστο. Οι φορολογούμενοι πάντως δεν είναι υποχρεωμένοι φέτος να υποβάλουν τις αποδείξεις στην εφορία. Πέρυσι που η υποβολή ήταν υποχρεωτική δημιουργήθηκαν στις εφορίες στίβες με φακέλους αποδείξεων, οι οποίες δεν ελέγχθηκαν ποτέ. Εφόσον τους ζητηθεί από την εφορία, όμως, θα πρέπει να τις προσκομίσουν. Στην περίπτωση που τα στοιχεία της απόδειξης δεν είναι εμφανή θα πρέπει ο φορολογούμενος να τα συμπληρώσει χειρόγραφα.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 12,Ιούλιος, 2013, 10:25 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr