«Λουκέτο» στους δήμους μέχρι και την Τετάρτη αποφάσισε η ΚΕΔΕ

Τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του προεδρείου έθεσαν οι δήμαρχοι – Η ΚΕΔΕ ζητά συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Την Τετάρτη συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή

Κλειστοί θα παραμείνουν τελικά οι δήμοι όλης της χώρας, την ερχόμενη Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πρόγραμμα κινητικότητας και την κατάργηση υπηρεσιών στους δήμους, μετά από απόφαση που έλαβαν οι αιρετοί κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ.

Η γενική συνέλευση επικύρωσε την εισήγηση που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος Κώστας Ασκούνης.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε τριήμερο «λουκέτο» στους δήμους από τις 15 έως τις 17 Ιουλίου και να κατατεθεί αίτημα για άμεση συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό. Οι υπηρεσίες καθαριότητας και οι κοινωνικοπρονοιακές δομές θα λειτουργήσουν κανονικά, με εξαίρεση την Τρίτη 16 Ιουλίου, ημέρα της γενικής απεργίας.

Στην πλειονότητά τους οι παρευρισκόμενοι δήμαρχοι έθεσαν στη διάθεση του προεδρείου τις παραιτήσεις τους, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποδεχτεί τις προτάσεις τους.

Την Τετάρτη, που θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, η ΚΕΔΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, πορεία στη Βουλή και θα επιδώσει ψήφισμα στον πρόεδρο της Βουλής και τα κόμματα.

Αμέσως μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το  διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ θα εκτιμήσει τις επόμενες ενέργειές του.

Σε κλίμα έντασης η γενική συνέλευση

Η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ στο ξενοδοχείο «Κάραβελ», πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης, με κεντρικό θέμα το πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται την επόμενη Τετάρτη στη Βουλή και προβλέπει την ένταξη δημοτικών υπαλλήλων στο πρόγραμμα κινητικότητας και την κατάργηση υπηρεσιών στους δήμους.

Στην πλειονότητά τους, οι δήμαρχοι που πήραν το λόγο στη γενική συνέλευση, έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του προεδρείου. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ασκούνης έχει εισηγηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις έως και την Τετάρτη σε όλους τους δήμους.

Δεν λείπουν και κάποιες κριτικές φωνές απέναντι στην ίδια την ΚΕΔΕ και το διοικητικό συμβούλιό της για τις έως σήμερα πολιτικές επιλογές. Επίσης, αρκετοί δήμαρχοι έχουν στηλιτεύσει το γεγονός ότι στη σημερινή σημαντική γενική συνέλευση παρίσταται το ένα τρίτο των δημάρχων.

Βασικό θέμα, επίσης, που προκαλεί τις αντιδράσεις των αιρετών, είναι η ισχυρή επιτροπεία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, μέσω του οποίου ο γενικός διευθυντής Οικονομικών του υπουργείου Εσωτερικών αποκτά αποφασιστική εξουσία στη σύνταξη των προϋπολογισμών των δήμων και ορίζεται ως αρμόδιος να υποδεικνύει στους ΟΤΑ τις παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόζουν.

Γι αυτό, στην πρόταση ψηφίσματος της γενικής συνέλευσης αναφέρεται με σαφήνεια ότι, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, θα εξεταστούν προτάσεις ακόμη και για ακραίες μορφές αντίδρασης, όπως παραιτήσεις όλων των μελών των δημοτικών συμβουλίων.

Ήδη, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, με χθεσινό ψήφισμά της προτείνει να τεθούν οι παραιτήσεις των 325 δημάρχων στη διάθεση της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ, ως ύστατη έκφραση διαφύλαξης της αξιοπρέπειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Λουκέτο» διαρκείας η εισήγηση του προέδρου

«Λουκέτο» στους δήμους έως και την Τετάρτη, όταν και αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Βουλή η ψηφοφορία για το επίμαχο πολυνομοσχέδιο, προτείνει το προεδρείο της ΚΕΔΕ.

Αυτό πρότεινε ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Ασκούνης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης, ζητώντας επίσης να εξαιρεθούν από τις απεργιακές κινητοποιήσεις οι κοινωνικές και προνοιακές δομές των δήμων, με εξαίρεση την Τρίτη, παραμονή της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Αναφορικά με το μείζον θέμα της συλλογής των απορριμμάτων, ο κ. Ασκούνης πρότεινε οι δήμαρχοι να είναι αυτοί που θα αποφασίζουν εάν θα γίνεται κανονικά η αποκομιδή ή όχι.

Την ημέρα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, η ΚΕΔΕ προτείνει να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των αιρετών και πορεία προς τη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ προειδοποίησε μάλιστα πως αν το νομοσχέδιο δεν αποσυρθεί και ψηφιστεί τότε η Ένωση θα εξετάσει ακόμη και το ενδεχόμενο μαζικών παραιτήσεων των δημάρχων. «Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο ακόμη και ακραίων παρεμβάσεων, όπως οι μαζικές παραιτήσεις δημοτικών συμβουλίων σε όλη τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Δημοτικοί αστυνομικοί «πολιορκούν» το «Κάραβελ»

Έξω από το ξενοδοχείο όπου πραγματοποιείται η έκτακτη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ παραμένουν συγκεντρωμένοι οι δημοτικοί αστυνομικοί, που πραγματοποίησαν νωρίτερα νέα μοτοπορεία στο κέντρο της Αθήνας, αντιδρώντας στα σχέδια κινητικότητας και διαθεσιμότητας.

Λόγω της κινητοποίησης, είναι κλειστή αυτή την ώρα η Βασιλέως Αλεξάνδρου.

Την ίδια ώρα, με στάση εργασίας από τις 11.30 το πρωί μέχρι τη λήξη του ωραρίου συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις της ΠΟΕ – ΟΤΑ κατά της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο.

Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας, στην Πλατεία Καραϊσκάκη, και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή.

Για το Σαββατοκύριακο έχει αποφασιστεί αποχή από κάθε εργασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.Θεσσαλονίκη
: Κλειστός Δευτέρα και Τρίτη ο δήμος

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί του δήμου Θεσσαλονίκης. Στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε το πρωί, παρουσία των δημοτικών αστυνομικών, εκδόθηκε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο ο δήμος θα είναι κλειστός τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Νωρίτερα, οι άνδρες και οι γυναίκες του σώματος πραγματοποίησαν πορεία από το κτίριο της δημοτικής αστυνομίας με προορισμό το δημαρχείο.

Η πορεία πέρασε από το κέντρο της πόλης και την παραλιακή οδό υπό τους ήχους των σειρήνων των οχημάτων της δημοτικής αστυνομίας. Σε αυτήν συμμετείχε όλη η δύναμη των δημοτικών αστυνομικών, μοτοσικλετιστές, ποδηλάτες και πεζοί.

Με τα αυτοκίνητα και τις μηχανές της υπηρεσίας περικύκλωσαν το δημαρχείο, ενώ σε μία συμβολική κίνηση, για να δειξουν την αντίθεσή τους για τις μετακινήσεις και τη διαθεσιμότητα, έβαλαν κόκκινες κορδέλες γύρω από το κτίριο.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα έχουν προγραμματιστεί διαρκείς γενικές συνελεύσεις, συγκεντρώσεις και καταλήψεις σε όλους τους πρωτοβάθμιους συλλόγους – μέλη της Ομοσπονδίας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διοργανώνεται πανελλαδικό συλλαλητήριο με κάθοδο όλων των δημοτικών υπαλλήλων στην Αθήνα, στην Πλατεία Συντάγματος όπου θα πραγματοποιηθεί στις 20:00 συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ καθώς και συναυλίες καλλιτεχνών.

Την Τρίτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανεργατική απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ, με βασικό σύνθημα «περικυκλώνουμε τη Βουλή-απόσυρση του πολυνομοσχεδίου».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 12,Ιούλιος, 2013, 6:53 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr