«Η κωμόπολη της Κορησού στην Καστοριά στερείται σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ – Στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κορησού στην Καστοριά, τα λύματα δεν καταλήγουν στο βιολογικό καθαρισμό αλλά -μέσω ενός πρόχειρου καναλιού- στον παραπόταμο Σταραρέκα ο οποίος χύνεται στη λίμνη της Καστοριάς!

Για περισσότερο από μία δεκαετία, το αντλιοστάσιο που θα έριχνε τα βοθρολύματα της Κορησού σε αγωγούς οι οποίοι θα τα διοχέτευαν στον βιολογικό καθαρισμό έχει παλιώσει και έχει εγκαταλειφθεί τόσο από τον Δήμο Καστοριάς στον οποίο υπάγεται τώρα, όσο και τον πρώην καποδιστριακό Δήμο Αγίων Αναργύρων στον οποίο ανήκε. Αντί της ύπαρξης σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου, έχει δημιουργηθεί ένα πρόχειρο, πρωτόγονο κανάλι, ένα αυλάκι, στο οποίο διοχετεύονται τα λύματα και διασχίζει καλλιεργήσιμες εκτάσεις, όπως καλλιέργειες σιταριών, τριφυλλιού, καλαμποκιών και  μηλιών.

Σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, το αυλάκι φουσκώνει έχοντας ως αποτέλεσμα όλες οι γύρω εκτάσεις με καλλιέργειες να γεμίζουν με μολυσμένα ύδατα γεγονός που θέτει οδηγεί σε απόγνωση του καλλιεργητές λόγω των ζημιών που υφίστανται και θέτει τη δημόσια υγεία σε μεγάλο κίνδυνο.

Επιπρόσθετα, το αυλάκι περνά δίπλα από κτηνοτροφικές μονάδες του κάμπου της Κορησού δημιουργώντας έντονη δυσοσμία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το μέγεθός της περιβαλλοντικής καταστροφής και μόλυνσης που συντελείται ενώ, η Πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς αδιαφορούν για την τραγική αυτή κατάσταση, κωφεύοντας απέναντι στις εκκλήσεις των ντόπιων! Οι κάτοικοι της περιοχής είναι απελπισμένοι από τον εμπαιγμό της πολιτείας καθώς οι αρμόδιοι φορείς υποστηρίζουν ότι προσωρινά (άγνωστο όμως πότε ακριβώς) θα ενώσουν το δίκτυο της Κορησού με το νέο δίκτυο παρακείμενων κοινοτήτων (το οποίο δεν έχει ξεκινήσει καν να κατασκευάζεται) μέχρι να δημοπρατηθεί το έργο «Δίκτυο αποχέτευσης Κορησού» το οποίο βρίσκεται ακόμη στις μελέτες.

Άλλωστε, πρέπει να τονιστεί ότι μέσω του καναλιού, τα λύματα χύνονται στον παραπόταμο Σταραρέκα που καταλήγει στην ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά λίμνη της Καστοριάς, προκαλώντας στα οικοσυστήματα της ανυπολόγιστη καταστροφή εξαιτίας της μόλυνσης!

 

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:         

1) Είναι εν γνώσει τους η οικολογική καταστροφή που συντελείται λόγω της διοχέτευσης των λυμάτων της Κορησού -μέσω του πρόχειρου καναλιού- στον παραπόταμο Σταραρέκα και από εκεί στη λίμνη της Καστοριάς; Αν ναι, τι έχουν κάνει γι’ αυτή την κατάσταση τα τελευταία 13 χρόνια οπότε και προέκυψε το πρόβλημα;
2) Θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να δημιουργηθεί σύγχρονο αποχετευτικό δίκτυο για να μην συνεχιστεί η ανυπολόγιστη αυτή οικολογική καταστροφή η οποία συνεπάγεται τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία;
3) Θα ενεργήσουν άμεσα ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες-αστικές και ποινικές, προσωπικές και συλλογικές-σε όλους ανεξαιρέτως τους υπευθύνους για την πρόκληση και συνέχιση της ως άνω κατάστασης;

 

ΠΡΟΣ:
1) ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
2) ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
3) ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 

Αθήνα, 11/07/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 13,Ιούλιος, 2013, 5:55 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr