Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία για την εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ

Οι σύνεδροι θα ψηφίσουν με τουλάχιστον τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια τα 200 μέλη της κεντρικής επιτροπής – Αποφασίστηκε παράταση χρόνου για τη διάλυση συνιστωσών

Με την εκλογή των 200 μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος.

Η διαδικασία για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί και σύμφωνα με πληροφορίες, θα κατέλθουν τουλάχιστον τρία διαφορετικά ψηφοδέλτια: το ένα θα περιλαμβάνει την ενιαία λίστα της πλειοψηφίας, με άλλο θα κατέβει η Αριστερή Πλατφόρμα ενώ ενδέχεται να υπάρξει και ένα τρίτο ψηφοδέλτιο.

Στο πλαίσιο της συζήτησης επί του καταστατικού η πλειοψηφία του Συνεδρίου υπερψήφισε την πρόταση να δοθεί στις συνιστώσες (που δεν έχουν αυτοδιαλυθεί) εύλογος χρόνος για την αυτοδιάλυση τους μετά από διαβούλευση αντικαθιστώντας την αρχική πρόταση που προέβλεπε δύο με τρεις μήνες.

Το Σάββατο, 4η ημέρα του συνεδρίου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το καταστατικό του ενιαίου φορέα και η ψήφιση των άρθρων του.

Μεταξύ άλλων, υπερψηφίστηκε η πρόταση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να εκλεγεί από το Σώμα του ιδρυτικού Συνεδρίου, έναντι της πρότασης για εκλογή από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, καθώς και η πρόταση σχετικά με την ενιαία λίστα στην ψηφοφορία της Κυριακής για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης είχε εκφράσει την άποψη ότι με την επιλογή αυτή θα κυκλοφορούν στο Συνέδριο διάφορα «χαρτάκια» με λίστες.

Προτροπή υπέρ μιας ενιαίας λίστας είχε απευθύνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

«Το μήνυμα πρέπει να είναι ότι όλοι μαζί κάνουμε το βήμα, ειδικά τώρα, που όλη η κοινωνία είναι στα κάγκελα» επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Συνέδριο ενέκρινε παράλληλα κατά πλειοψηφία την προγραμματική θέση για διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας, από κυβέρνηση της Αριστεράς, μετά από διαπραγμάτευση και λογιστικό έλεγχο.

Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα με την αριστερή πτέρυγα για την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής

Πάντως, στα άκρα οδηγείται η διαμάχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση του κόμματος, με αφορμή τον τρόπο εκλογής των συλλογικών οργάνων και την ύπαρξη των εσωκομματικών τάσεων.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν τέθηκε το ζήτημα, αν θα υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο για τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής ή αν στο ίδιο ψηφοδέλτιο υπάρχουν διαφορετικές λίστες με συνέδρους που θα προτείνονται από τις διάφορες τάσεις για μέλη της ΚΕ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να εκλεγεί από το συνέδριο η νέα Κεντρική Επιτροπή με ενιαία λίστα και να μην υπάρξουν χωριστές τάσεις. Όποιος δεν θέλει την ενιαία λίστα, είπε ο κ. Τσίπρας, ας κατεβάσει χωριστό ψηφοδέλτιο.

Η πρόταση του εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του συνεδρίου, όμως η αριστερή πτέρυγα επέμεινε να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής των οργάνων, αλλά να ισχύει ό,τι ίσχυε έως σήμερα και απείλησε να μην θέσουν τα στελέχη της υποψηφιότητα για τα νέα όργανα. Την πρόταση αυτή στήριξε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ άλλα στελέχη της αριστερής πτέρυγας εκτιμούσαν ότι η ηγετική ομάδα επιδιώκει συνολική ρήξη με την εσωκομματική αντιπολίτευση, την οποία θέλει να εξωθήσει σε έξοδο από το κόμμα!

«Να μη γίνουμε πάλι “παιδική χαρά”!»

Έντονες αντιδράσεις, αλλά και επιδοκιμασίες προκάλεσε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μια αποστροφή του κ. Ρούντι Ρινάλντι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, όταν υποστηρίζοντας ένθερμα την άποψη να μετατραπεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Ο κ. Ρινάλντι υπενθύμισε πως πριν από χρόνια, όταν σε αυτόν λειτουργούσαν στην πλήρη έκτασή τους οι συνιστώσες, τότε «η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν “παιδική χαρά” στην οδό Βαλτετσίου».

Η συγκεκριμένη φράση ξεσήκωσε αντιδράσεις αναγκάζοντας τον προεδρεύων της διαδικασίας κ. Βούτση να τον εγκαλέσει για τον χαρακτηρισμό του. Όταν τελείωσε την ομιλία του ο κ. Ρινάλντι, η κα Μαρία Φραγκιαδάκη, ανέβηκε στο βήμα εκτός διαδικασίας και εμφανώς φορτισμένη δήλωσε πως η γραμματεία «δεν ήταν παιδική χαρά» και δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει έτσι την ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ.

Το θέμα της διάλυσης των συνιστωσών απασχόλησε από νωρίς το απόγευμα τις εργασίες του συνεδρίου και επ’ αυτό τοποθετήθηκε επίσης ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος ζήτησε να μην τεθεί συγκεκριμένο χρονικό όριο διάλυσης των συνιστωσών που δεν θέλουν να διαλυθούν, αλλά οι διαδικασίες να μπουν σε μια φάση ωρίμανσης, κάτι που εγκρίθηκε από το σώμα των συνέδρων. Έτσι τελικά αφαιρέθηκε από το καταστατικό ο περιορισμός των δύο ή τριών μηνών κι προστέθηκε να διαλυθούν «σε εύλογο χρονικό διάστημα».

Πριν την έγκριση ο κ. Βίτσας είχε προτείνει να ορίσουν οι συνιστώσες το χρονικό όριο, κάτι που αρνήθηκε ο κ. Νταβανέλος, εκπροσωπώντας την ΔΕΑ και αντιπρότεινε να προηγηθεί διαβούλευση. Στην ίδια γραμμή ήταν και ο κ. Θεωνάς, ο εκπροσωπώντας την ΚΕΔΑ, αλλά και ο κ. Γλέζος από τους Ενεργούς Πολίτες. Οι τρεις εκπρόσωποι των συνιστωσών που αρνούνται την αυτοδιάλυσή τους, βεβαίωσαν πως θα συνεχίσουν να συμμετέχουν ενωτικά στις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπως έκαναν ήδη, ιδίως τον τελευταίο χρόνο.
«Όχι» στη διαγραφή του χρέους

Το σώμα των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να απορρίψει την τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας για μονομερείς ενέργειες και διαγραφή του χρέους. Ωστόσο, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέγραψε σημαντική παρουσία κατά την ψηφοφορία, μετά την κατάθεση στο συνέδριο της τροπολογίας.

Κατά τη διαδικασία, τα ξίφη τους διασταύρωσαν ο κ. Στάθης Κουβελάκης, ο οποίος υποστήριξε τη συγκεκριμένη πρόταση και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που ζήτησε να απορριφθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Κουβελάκης υποστηρίζοντας την τροπολογία είπε πως είναι αναγκαίες οι μονομερείς ενέργειες, η στάση πληρωμών και η συνολική διαγραφή του χρέους, εφόσον οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν αποδώσουν, όταν θα τις αναλάβει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσακαλώτος αντίθετα υποστήριξε πως το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν θα λύσει η διαγραφή του χρέους, αλλά η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου.

Επίσης, πρότεινε το χρέος να το πληρώσουν οι πλούσιοι και κατέληξε λέγοντας πως «δεν μας κάνει αριστερούς το ποσοστό του χρέους που θα διαγραφεί». Τελικά, η τροπολογία δεν πέρασε όμως εντύπωση προκάλεσε ο μεγάλος αριθμός των συνέδρων που μειοψήφησαν.

«Όχι» στην έξοδο από το ευρώ

Επιπροσθέτως, απορρίφθηκαν άλλες δύο τροπολογίες και μία προσθήκη της Αριστερής Πλατφόρμας. Πρόκειται για την τροπολογία που σχετίζεται με τις εθνικοποιήσεις των δημόσιων επιχειρήσεων που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, την τροπολογία που σχετίζεται με τις συνεργασίες και την προσθήκη που προβλέπει την έξοδο από το ευρώ, στο πλαίσιο των αντιδράσεων στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ευοδώσουν.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις εθνικοποιήσεις, η Αριστερή Πλατφόρμα στο κείμενο της τροπολογίας υποστηρίζει την επανακρατικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιούνται και την υπαγωγή του τραπεζικού τομέα σε κρατικό έλεγχο.

Οι σύνεδροι που μίλησαν και διαφώνησαν με τη συγκεκριμένη τροπολογία είπαν πως το κείμενο ήδη συμπεριλαμβάνεται στο πολιτικό κείμενο της πλειοψηφίας.

Και ειδικότερα, ο σύμβουλος του προέδρου του κόμματος κ. Μηλιός είπε πως το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας στην καλύτερη περίπτωση πλατειάζει και στην χειρότερη κάνει τα πράγματα να φαίνονται αντιστατικά και συγκεχυμένα.

Σε σχέση με την τροπολογία για τις συνεργασίες η Αριστερή Πλατφόρμα ζήτησε να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικούς χώρους που εκφράζονται τα κόμματα της Αριστεράς, ενώ αντίθετα από την πλευρά της πλειοψηφίας ζητήθηκε να μην υποδειχθεί συγκεκριμένα ποια κόμματα πρέπει να απορριφθούν.

Τέλος, αναφορικά με την προσθήκη για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι ομιλητές από την πλευρά της πλατφόρμας υποστήριξαν την άποψή τους λέγοντας πως το ευρώ δεν είναι μόνο νόμισμα, είναι οικονομικές σχέσεις, και πως εντός της ευρωζώνης δεν υπάρχει λύση, όπως έγινε στην Κύπρο. Οι διαφωνούντες υποστήριξαν πως πρέπει να αποσυνδεθεί η απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια με την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Όλες οι παραπάνω τροπολογίες απορρίφθηκαν από το σώμα των συνέδρων, όμως καταγράφηκε η σημαντική παρουσία της Αριστερής Πλατφόρμας μέσω των συμμετεχόντων στο συνέδριο που στήριξαν τις προτάσεις της.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 14,Ιούλιος, 2013, 12:46 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr