Δημοψήφισμα για το Σκοπιανό ζητούν οι Μακεδόνες της Διασποράς

11ο Συνέδριο Παμμακεδονικών στην Φλώρινα.

Zήτησαν απο την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε συμβιβασμό με τα Σκόπια, που θα τους επιτρέπει να καπηλευτούν την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας

Δημοψήφισμα για την ονομασία των Σκοπίων, ζητούν οι απόδημοι Μακεδόνες , που δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι σε λύση που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» και παραγωγά του.

Στο ψήφισμα του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στην  Φλώρινα, οι Παμμακεδονικές Ενώσεις του εξωτερικού, ζήτησαν απο την ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε συμβιβασμό με τα Σκόπια, που θα τους επιτρέπει να καπηλευτούν την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της ελληνικής Μακεδονίας. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο. Οι Μακεδόνες δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μεθοδευμένες λύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, που θα περιλαμβάνουν τον όρο «Μακεδονία» η παραγωγά του. Το μήνυμα ας το ακούσει η Αθήνα απο την ακριτική Φλώρινα» δήλωσε με νόημα στο protothema.gr η συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κυρία Νίνα Γκατζούλη, επισημαίνοντας πως οι απόδημοι Μακεδόνες θεωρούν «ιερό καθήκον»να συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δίκαια της Μακεδονίας.

Κατά την έναρξη του 11ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων, αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της φυλής των Καλάς του ορεινού  Πακιστάν  κ.Ύας Μπαζίκ. Οι Καλάς θεωρούν τους εαυτούς τους απόγονους των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. «Ήρθαν Σκοπιανοί να μας προσεγγίσουν, αλλά τους διώξαμε γιατί ξέρουμε την αλήθεια. Μετά αυτή στράφηκαν στους Χούντζα. Οι Καλάς είμαστε μια κουκίδα, ανάμεσα σε εκατομμύρια μουσουλμάνους. Κάθε χρόνο ο αριθμός μας γίνεται μικρότερος λόγω των πιέσεων για εξισλαμισμό. Μοναδικό μας στήριγμα είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες, που ήδη έχουν προσφέρει αρκετά. Ωστόσο μετά την απαγωγή και την απελευθέρωση του δασκάλου – εθελοντή Θανάση Λερούνη, τίποτα πλέον δεν κινείται στα χωριά μας» δήλωσε απο την πλευρά του ο κ.Μπαζίκ, που έτυχε θερμής υποδοχής απο τους συνέδρους.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε, οι απόδημοι Μακεδόνες σημειώνουν,  ότι οι Καλάς, στο Πακιστάν, είναι απόγονοι των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και εκφράζουν την υποστήριξη τους στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και αξίες.

Παράλληλα, ζητείται παράλληλα απο το υπουργείο Εσωτερικών να καθιερωθεί η 29η Σεπτεμβρίου ως ημέρα εθνικής μνήμης των θυμάτων της βουλγαρικής κατοχής (1916-1918) στην Ανατολική Μακεδονία.

Στο συνέδριο συμμετείχαν απόδημοι Μακεδόνες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική, καθώς και εκπρόσωποι μακεδονικών συλλόγων και φορέων απο την Ελλάδα.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 16,Ιούλιος, 2013, 1:09 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr