«Διοικητική Μεταρρύθμιση με κατάργηση των αντιδημαρχιών»

Πραγματοποιήθηκε χθες η ανάλυση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, για το 2012, από τον Δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη.Κάνοντας έναν απολογισμό σε όλους τους τομείς π.χ. Τεχνικά έργα, Οικονομική διαχείριση, Καθαριότητα, Κοινωνική πολιτική, Τουριστική ανάπτυξη κ.ά., ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά και ανάλυση του κ. Γιάννη Μπουτάρη στην «εσωτερική» διοικητική μεταρρύθμιση του Δήμου Θεσσαλονίκης, εστιαζόμενη στην αυτόνομη διοικητικά λειτουργία των Υπηρεσιών του Δήμου, την αλλαγή στους ρόλους των αντιδημάρχων, την αξιολόγηση του προσωπικού του Δήμου και τέλος, την διαφάνεια στις συναλλαγές με τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε:

«Η διοικητική μεταρρύθμιση του Δήμου Θεσσαλονίκης συντελέστηκε και συντελείται με την εφαρμογή του καινούργιου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ).

Η ριζική αναδιοργάνωση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας που οργανώθηκε το 2012 και εφαρμόστηκε στις αρχές του 2013, έχει ως βασικό γνώμονα τη μεγαλύτερη αυτονόμηση του διοικητικού μηχανισμού του Δήμου από τους πολιτικούς του προϊσταμένους.

Οι αντιδήμαρχοι παύουν να λειτουργούν ως διευθυντές των υπηρεσιών με αποτέλεσμα τα στελέχη του Δήμου να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Με άλλα λόγια καταργούνται οι λεγόμενες «αντιδημαρχίες» που έτσι και αλλιώς αποτελούσαν αδόκιμο κατασκεύασμα. Οι αιρετοί τώρα μπορούν να αφοσιωθούν στην παραγωγή του απαραίτητου πολιτικού οράματος και του στρατηγικού σχεδιασμού για την πόλη.

Με τελικό στόχο τη διοικητική αυτονόμηση των υπηρεσιών του Δήμου, η αλλαγή αυτή που προετοιμάσαμε το 2012 είναι βαθιά μεταρρυθμιστική και σε συμφωνία με τις προγραμματικές εξαγγελίες της παράταξής μας, της «Πρωτοβουλίας για τη Θεσσαλονίκη». Επιπλέον, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τις αρχές της σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, με βάση τις οποίες εδώ και πολλά χρόνια οργανώνονται οι ανεπτυγμένες χώρες. Ήταν επιτέλους καιρός να γίνει μία τέτοια προσπάθεια και στην Ελλάδα, έστω και σε επίπεδο Δήμου.

Για να επιτευχθούν οι στόχοι μας και να προχωράμε με ελπίδα για το μέλλον, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χρειάζεται να εντείνουμε τις προσπάθειες για αλλαγή νοοτροπίας στην πόλη. Πρέπει σιγά – σιγά να αντιληφθούν οι συμπολίτες μας ότι η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό πρόβλημα, το οικονομικό πρόβλημα, η εξυπηρέτηση του πολίτη δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας είναι ουσιαστική προσπάθεια αποσοβιετοποίησης και αποκρατικοποίησης της ζωής μας. Πρέπει να αντιληφθούμε ποιες πρωτοβουλίες πρέπει και μπορεί να αναλαμβάνει ο πολίτης. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η δουλειά του Δήμου, πέρα από την φροντίδα της καθημερινότητας, είναι να ανοίγει δρόμους και πόρτες για να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες οι πολίτες. Μόνο έτσι ο δημότης θα είναι ενσυνείδητα συμμέτοχος στη ζωή της πόλης και όχι απλά ένας ακόμη παραπονούμενος πολίτης που τα περιμένει όλα από το κράτος.

Με σχέδιο και σύστημα, αποδοκιμάζοντας τις παλιές πρακτικές, την ρουσφετολογική και κομματική προσέγγιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για το καλό της πόλης!»

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Ιούλιος, 2013, 9:01 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “«Διοικητική Μεταρρύθμιση με κατάργηση των αντιδημαρχιών»”

 1. […] Πραγματοποιήθηκε χθες η ανάλυση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, για το 2012, από τον Δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη.Κάνοντας έναν απολογισμό σε όλους τους τομείς π.χ. Τεχνικά έργα, Οικονομική διαχείριση, Καθαριότητα, Κοινωνική πολιτική, Τουριστική ανάπτυξη κ.ά., ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η αναφορά και ανάλυση του κ. Γιάννη Μπουτάρη στην «εσωτερική» διοικητική μεταρρύθμιση του Δήμου Θεσσαλονίκης, εστιαζόμενη […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr