Εφορία: Έρχονται εκκαθαριστικά-φωτιά, λόγω τεκμηρίων

-Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω φόρο, ασχέτως αν έχουν δηλώσει χαμηλά εισοδήματα-Ακόμη και άνεργοι στο στόχαστρο της εφορίας-Επιβαρύνονται περισσότερο όσοι έχουν ακίνητα και ΙΧ-Πως και ποιοι μπορούν να γλιτώσουν-Διαβάστε χαρακτηριστικά παραδείγματα

Στο “φορολογικό απόσπασμα” στήνουν τα τεκμήρια διαβίωσης περίπου 1,3 εκατ. ανέργους και άλλους 2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, μικρομεσαίους επιτηδευματίες και αγρότες καθώς μπορεί να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολογήτου ορίου των 5.000 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών όμως θα συνυπολογίσει στο φορολογητέο εισόδημα και τα τεκμήρια.
Με αυτόν τον τρόπο κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα καταλογίζει αυτόματα, σε όλους αυτούς τους φορολογούμενους, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα των 3.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ εφόσον είναι έγγαμοι και στη συνέχεια θα προσαυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα και με τα άλλα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία αφορούν στις κατοικίες και τα Ι.Χ. Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα “αποκτούν” τεκμαρτά εισοδήματα αρκετά υψηλότερα από τα πραγματικά.

Απο την “υπερφορολόγηση” έχουν την δυνατότητα να γλιτώσουν οι περίπου 90.000 εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ άνεργοι ή λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας. Οι υπόλοιποι που δεν έχουν το δικαίωμα αμφισβήτησης λόγω έλλειψης δικαιολογητικών, θα κληθούν να καταβάλουν τους υψηλούς φόρους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
-320.000 άνεργοι που δεν ήταν εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ
-περίπου 2.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με ετήσια εισοδήματα έτους 2012 χαμηλότερα των 5.000 ευρώ που θα θελήσουν να αμφισβητήσουν τα τεκμήρια θα πρέπει να μεταβούν αυτοπροσώπως στις αρμόδιες ΔΟΥ μετά των εκκαθάριση των αρχικών δηλώσεων που θα έχουν υποβάλλει ηλεκτρονικά και να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά με τα οποία θα αποδεικνύεται το ύψος των πραγματικών εισοδημάτων τους.

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους φορολογούμενους με πραγματικά εισοδήματα κάτω των 5.000 ευρώ κατέχουν ακόμη Ι.Χ. αυτοκίνητα, αφού οι συγκεκριμένοι θα επιβαρύνονται και με επιπλέον τεκμήρια για τα οχήματά τους.

Ορισμένα παραδείγματα είναι ενδεικτικά για τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες.

Ειδικότερα, χαμηλοσυνταξιούχους χήρος με ετήσιο εισόδημα 2012 4.800 ευρώ και ιδιόκτητη μονοκατοικία 80τ.μ. Σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 2.800 ευρώ ανα τ.μ.. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα λάβουν υπόψη το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης που είναι 3.000 ευρώ, και το τεκμήριο κατοικίας 3.200 ευρώ (80τμ x 40 ευρω). Σύνολο 6.200 ευρώ υψηλότερο του πραγματικού (4.800 ευρώ) αλλά και του αφορολόγητου (5.000 ευρώ) με αποτέλεσμα να κληθεί να πληρώσει φόρο 120 ευρώ (το 10% του ποσού που υπερβαίνει το αφορολόγητο).

Αντιστοίχως, σε μακροχρόνια άνεργο με μονοκατοικία 80 τμ και ΙΧ 1.400 κ.ε. 8Ετίας θα καταλογιστούν 3.000 ευρώ ως ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης, 3.840 τεκμήριο κατοικίας και 3.640 ευρώ τεκμήριο ΙΧ. Με τον τρόπο αυτό ο συγκεκριμένος φορολογούμενος αν και έχει μηδενικά πραγματικά εισοδήματα θα βρεθεί με τεκμαρτά ύψους 10.480 ευρώ. Ο φόρος που του αναλογεί θα είναι 548 ευρώ! Πιθανότατα δε ο συγκεκριμένος φορολογούμενος να μην έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις (αξίας ίσης με το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος) με αποτέλεσμα να κληθεί να πληρώσει πρόστιμο ύψους 262 ευρώ!

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 28,Ιούλιος, 2013, 5:30 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Εφορία: Έρχονται εκκαθαριστικά-φωτιά, λόγω τεκμηρίων”

 1. […] -Ποιοι θα πληρώσουν παραπάνω φόρο, ασχέτως αν έχουν δηλώσει χαμηλά εισοδήματα-Ακόμη και άνεργοι στο στόχαστρο της εφορίας-Επιβαρύνονται περισσότερο όσοι έχουν ακίνητα και ΙΧ-Πως και ποιοι μπορούν να γλιτώσουν-Διαβάστε χαρακτηριστικά παραδείγματα Στο “φορολογικό απόσπασμα” στήνουν τα τεκμήρια διαβίωσης περίπου 1,3 εκατ. ανέργους και άλλους 2 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, χαμηλόμισθους, μικρομεσαίους επιτηδευματίες και αγρότες καθώς μπορεί να δηλώνουν […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr