Κάθε μήνα και άλλος φόρος για τους ιδιοκτήτες ΙΧ

Τρεις ή και τέσσερις φορές θα «χτυπήσει» η εφορία από τον Σεπτέμβριο την πόρτα των ιδιοκτητών αυτοκινήτων με κινητήρα άνω των 1929 κυβικών. Ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» σχεδιάζεται να πληρωθεί σε τρεις δόσεις ενώ πριν προλάβει να εξοφλήσει ο ιδιοκτήτης θα καταφτάσει και το ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Δείτε τον συνολικό λογαριασμό.

Στο επόμενο διάστημα, θα εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τον τύπο και το περιεχόμενο του «πολυεκκαθαριστικού»που θα αποσταλεί σε τουλάχιστον 200.000 Έλληνες. Παραλήπτες αυτού του εκκαθαριστικού το οποίο θα στηριχτεί στο περιεχόμενο των δηλώσεων του 2013 –κάτι που σημαίνει ότι η αποστολή θα ξεκινήσει μετά τις 30 Αυγούστου προκειμένου το υπουργείο Οικονομικών να αποκτήσει και τις πληροφορίες για το 2012- θα είναι:

 1. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων με κινητήρα μεγαλύτερο των 1929 κυβικών εκατοστών
 2. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν πισίνα εσωτερική ή εξωτερική
 3. Οι ιδιοκτήτες αεροσκαφών. Τα σκάφη αναψυχής, ως γνωστόν έχουν εξαιρεθεί από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Ποιοι θα πληρώσουν

Ο φόρος θα υπολογιστεί με βάση τους μήνες κατοχής του αυτοκινήτου μέσα στο 2012. Δηλαδή, αν κάποιος πούλησε ή κατέθεσε πινακίδες του αυτοκινήτου μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου του 2012, θα πληρώσει το 50% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης ενώ όσοι κατέθεσαν πινακίδες στις αρχές του 2013, τότε που πρωτοψηφίστηκε ο φόρος (και ο οποίος υποτίθεται ότι θα εφαρμοζόταν για το 2013 με χρονολογία πληρωμής το 2014) θα καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό.

ΔΕΝ θα πληρώσουν όσοι είχαν αυτοκίνητο το οποίο μέσα στο 2012 συμπλήρωσε περισσότερα από 10 χρόνια από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας. Και αυτό διότι ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζεται επί του τεκμηρίου μόνο για τα οχήματα ηλικίας έως 10 ετών.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικές αποφάσεις. Ωστόσο, προσανατολίζεται στο να επιτρέψει την καταβολή του φόρου σε δύο ή τρεις διμηνιαίες δόσεις. Ο νόμος αφήνει τέτοιο περιθώριο δεδομένου ότι ορίζει ότι για την καταβολή του φόρου ισχύουν οι διατάξεις περί καταβολής του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τι σημαίνει όμως αυτό πρακτικά; Ότι ο έφορος θα χτυπήσει τρεις ή τέσσερις φορές την πόρτα των ιδιοκτητών ΙΧ. Ιδού ένα ρεαλιστικό σενάριο:

 1. Τέλη Οκτωβρίου πληρώνουμε την πρώτη δόση από τον φόρο πολυτελείας
 2. Τέλη Δεκεμβρίου πληρώνουμε τη δεύτερη δόση από τον φόρο πολυτελείας
 3. Μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου, εξοφλούμε εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας του 2014
 4. Τέλη Φεβρουαρίου του 2014 πληρώνουμε και την τελευταία δόση του φόρου πολυτελείας

Πόσα θα πληρώσουμε; Ο συνολικός λογαριασμός μπορεί να ανέβει πολύ ψηλά. Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες:

 1. Για το κόστος των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν από 01/01/2008 έως 31/12/2012 κάντε κλικ εδώ
 2. Για το κόστος των αυτοκινήτων που κυκλοφόρησαν από 01/01/2003 έως 31/12/2007 κάντε κλικ εδώ
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 29,Ιούλιος, 2013, 11:29 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Κάθε μήνα και άλλος φόρος για τους ιδιοκτήτες ΙΧ”

 1. […] Τρεις ή και τέσσερις φορές θα «χτυπήσει» η εφορία από τον Σεπτέμβριο την πόρτα των ιδιοκτητών αυτοκινήτων με κινητήρα άνω των 1929 κυβικών. Ο φόρος «πολυτελούς διαβίωσης» σχεδιάζεται να πληρωθεί σε τρεις δόσεις ενώ πριν προλάβει να εξοφλήσει ο ιδιοκτήτης θα καταφτάσει και το ειδοποιητήριο για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας. Δείτε τον συνολικό λογαριασμό. […] blog καθημερινής ενημέρωσης […]

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr